Kostholdsråd på lavt nivå – gulrot i matpakken

lavterskelgulrot3

Vanskelig å spise sunt? Begynn med gulroten.

Her i heimen tyr vi til gulrøtter når tiden er knapp til matlaging, for å passe på at husets treåring, som for tiden er inne i en “liker ikke”-fase, får i seg litt grønnsaker. Gulroten lager en sunn balanse i husbondens matpakke frokost som han spiser i bilen som nybakt pendler.

Akkurat nå har vi fargerike, luksusgulrøtter fra egen åker, men ellers i året kjøper vi vanlige, økologiske gulrøtter i butikken. Gulroten er på en måte lavterskelsunnhet for en billig penge.

Sliter du med dårlig samvittighet?

Mange bekymrer seg for om de spiser sunt nok. Og, sannheten er at de fleste av oss ikke gjør det. Vi spiser ikke nok grønnsaker, fisk og helkorn. Rådet om 5 om dagen, en halvkilo frukt og grønnsaker daglig, høres mye ut og for noen er det faktisk mye sammenlignet med det faktiske inntaket. Men, alle kan bli bedre på å spise litt mer, f.eks. en gulrot.

Redningen for den sunne matpakken

For meg og oss  andre som ikke lager fancy matpakker med utskårne grønnsaker, hjemmebakt brød og eget syltetøy … eller hva det nå måtte være, kan likevel lage gode og sunne matpakker. Bare legg i én gulrot.

De aller fleste barn og voksne liker gulrot. Skrell den (hvis det trengs), skyll den i vann og legg den i en liten plastpose slik at den holder seg frisk til lunsjen. Gjerne hver dag. Selvfølgelig er det fint å variere med ulike grønnsaker, men det er bedre å ha en gulrot i matpakke hver dag enn ingen grønnsaker.

Gulroten mot tidsklemma

“Kravet” om sunne middager kan også by på utfordringer i den travle hverdagen. Gulroten er redninger her også. Rasp den til middagen, den passer særlig godt til fiskegrateng og annen fiskemat. Jeg pleier å pimpe den litt opp med litt sitronjuice og blande den med litt salatblader og ananas-/eplebiter. Se oppskriften her: En snarvei til fem om dagen. 

Kokte gulrøtter er også helt topp. Faktisk dobles antioksidantnivået i gulroten når den kokes eller dampes.

Hvorfor gulrot?

Barn flest, og voksne, liker godt frukt og barn får gjerne frukt i barnehagen eller på skolen. Mange bedrifter har gratis frukt. Vel og bra! Utfordringen er større når det kommer til å få i seg nok grønnsaker. De fleste grønnsaker må gjerne tilberedes før de spises, men ikke gulroten. Den smaker godt rå.

En gulrot om dagen, er en god vane.  Den er mager og en kilde til fiber, kalium og vitamin A samt en super antioksidantkilde.

Oppskrift på fem om dagen:

 • 2 gulrøtter
 • 1 banan eller appelsin
 • 1 eple eller pære
 • 5 ringer paprika eller 1 tomat
 • 1/2 løk eller 1 fedd hvitløk i matlaging
 • 1/3- 1/2 middagstallerkenen med kokte, wokede, stekte, dampede eller rå grønnsaker

Saken sto første gang på økologisk.no

Trackbacks

 1. […] den. Den passer på pizza, i gryterett og i en hverdagssalat. Og du kan putte én enkelt gulrot i matpakken, enkelt og greit knep for å gjøre matpakken sunn og […]

  Liked by 1 person

 2. […] «Kravet» om sunne middager kan også by på utfordringer i den travle hverdagen. Gulroten er redninger her også. Rasp den til middagen, den passer særlig godt til fiskegrateng og annen fiskemat. Jeg pleier å pimpe den litt opp med litt sitronjuice og blande den med litt salatblader og ananas-/eplebiter. Les mer Kostholdsråd på lavt nivå ? gulrot i matpakken […]

  Like

 3. […] «Kravet» om sunne middager kan også by på utfordringer i den travle hverdagen. Gulroten er redninger her også. Rasp den til middagen, den passer særlig godt til fiskegrateng og annen fiskemat. Jeg pleier å pimpe den litt opp med litt sitronjuice og blande den med litt salatblader og ananas-/eplebiter. Les mer Kostholdsråd på lavt nivå – gulrot i matpakken […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s