Saftige og grove gulrotmuffins på en søndag


Luftige, saftige og grove muffins med masse gulrot. Foto: Lise von Krogh

Kan muffins bli sunnere og hvor mye gulrot må til?

Jeg har laget muffins for første gang, gulrotmuffins faktisk. Inspirasjonen til disse oppsto tidligere i uken da jeg fikk servert gulrotkake på kostholdsseminaret Melk.no hadde for PTer og hvor jeg hadde et foredrag. Kokkene hadde drysset kaken med revet gulrot. Var det et påskudd for å gi den en illusjon av sunnhet, eller var den faktisk sunn?

Litt sunnere muffins

Jeg mener at all mat kan lages sunnere, men ikke for en hver pris. Dersom maten ikke smaker godt, er jo hele vitsen borte. Muffins skal jo være søte og da må du jo ha sukker. Mange bruker sukrin som erstatning for sukker. Jeg har ikke sukrin, men prøver heller å redusere litt på sukkeret i stedet for.

Alle muffins som tilføres bær, frukt eller grønnsaker blir litt sunnere, men de kan likefullt være energibomber pga. mengden sukker og fett som brukes i deigen.

Finmalt sammalt hvetemel er fullgod erstatning for hvetemelet. Dessuten foretrekker jeg alltid hel vaniljestang fremfor vaniljesukker.

Rapsolje er en god olje som har en fordelaktig fordeling av vegetabilske omega-3- og omega-6-fettsyrer, sammenlignet med de fleste andre planteoljer.

Lurt med gulrot

Å ha i gulrot er slett ikke dumt. Gulrot er nemlig en strålende kilde til vitamin A. Den inneholder den oransje antioksidanten betakaroten som kroppen omdanner til vitamin A ved behov etter at gulroten er fordøyd.

Vitamin A er nødvendig for et skarpt nattesyn, spiller en viktig rolle i immunforsvaret og sørger for normal celledeling i kroppen. Fordelen med å lure inn litt gulrot i muffinsene er at betakarotenet blir lettere tilgjengelig for kroppen pga. varmen gulroten utsettes for under steking.

Gulrotmuffins smaker like godt uten glasur. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Lises gulrotmuffins

Dette trenger du for å lage 16 muffins:

 • 4 egg
 • 2,5 dl sukker
 • 1 vaniljestang
 • 3 ts bakepulver
 • 2 ts kanel
 • 3 dl fibramel eller annet finmalt sammalt hvetemel
 • 1,5 dl rapsolje
 • 2-3 gulrøtter, revet

Slik gjør du:

Visp egg og sukker til eggedosis. Ha i øvrige ingredienser bortsett fra gulrot. Rør godt sammen til du har en klumpefri røre. Vend inn revet gulrot. Ha røre i muffinsbegrene. De skal være 2/3 fulle. Stek muffinsene midt i ovnen på 200 grader i ca. 15-20 minutter.

Lag glasur av 100 gram snøfrisk, 1 ts smør, 1/5 dl melis og 1 ts sitronsaft. Smør den på muffinsene etter at de har fått avkjøle seg litt.

Comments

 1. Favoritt says:

  Disse ble supergode. Jeg baker ganske ofte og fikk lyst på noe godt som er litt «sunnere». Var litt redd for at det skulle smake olje, men de ble utrolig gode.

  Like

 2. Spännande artkel, vi i vänsterpartiet borås tycker samma
  om saken.Detta är en riktigt bra blogg.vi i vänsterpartiet Borås söker
  efter bra författare Och vi diggar dig.

  Hur komma i kontakt med med dig?.Kan inte finna emailadress.

  Med vänliga hälsningar

  Borås Marxist-Leninister

  Like

 3. Hei. Jeg lagde nettopp disse muffinsene, men gjorde det til 20 stykker. Likevel rant flere over inne i ovnen. Det har sikkert å gjøre med størrelsen og kvaliteten på formene, eller at bakepulver-t-skjeen er relativt stor. Jeg fant i alle fall ut at på dette kjøkkenet blir oppskriften heller 24 muffins.
  Ellers ser de veldig gode ut, og huset dufter gulrotmuffins. Nå gleder jeg meg til å dele dem ut til orkesteret mitt i morgen. Super oppskrift!

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Mine pleier ikke bli så store, mulig du fikk det bedre til enn meg 😉 Håper orkesteret likte muffinsene!

   Like

Trackbacks

 1. […] og kan inngå i nærmest hver eneste rett. Du kan smørsteke og ovnsbake den, bake brød og muffins med den. Den passer på pizza, i gryterett og i en hverdagssalat. Og du kan putte én enkelt gulrot […]

  Like

 2. […] Gulrøtter kan til og med gjøre muffinsene litt sunnere: Saftige og grove gulrotmuffins på en søndag. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s