
Foto: Lise von Krogh.
Som ernæringsbiolog har jeg den “uvanen” med å prøve å gjøre finbakst litt grovere. Disse “bollene” ble en kjempesuksess, sunne og gode.
Når blir boller til rundstykker? Er boller alltid fine og søte mens rundstykker grove og usøte? Ikke godt å si. Jr. er derimot helt klar på at dette er boller.
Disse “bollene” er søte og grove. Det grove kommer fra havregryn og litt sammalt mel. Sødmen kommer fra litt honning, eple og rosiner. Dette er boller etter grovkarbo-prinsippet. Mat med kvalitet. Her er grovkarbo-maten.
Jeg må alltid endre på oppskrifter, jeg klarer rett og slett ikke la vær. Forandring fryder og utfordrer og som regel går det bra. Dagens oppskrift ble inspirert fra boken Nybakt skrevet av Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Her er originaloppskriften Eplerundstykker.
Tvinnet rugbrød med rosmarin- og eple er også kjempegodt! Og her har du en smule sunnere eplekake.
Oppskrift: Grove boller med honning, eple, havre og rosiner
Du trenger følgende til 16 oppskrifter:
- 6 dl ekstra lettmelk
- 1 pakke gjær
- 1 ss honning
- 1 ts salt
- 1 ts støtt kardemomme
- 1 rødt eple, revet
- 2,5 dl havregryn
- 2 dl rosiner
- 250 g sammalt hvetemel, grov
- 700 g siktet hvetemel
- 1 ss rapsolje
- Melk til pensling
Slik gjør du:
Smuldre og rør ut gjæren i kald melk. Ha i resten av ingrediensene unntatt oljen. Elt deigen godt til den slipper bakebollen. Ha i oljen midtveis i eltingen. Hev deigen under plast i et lunt og godt hjørne i en halv time.
Del deigen i 16 like store emner som trilles til boller. Fordel bollene på to stekeplater med bakepapir. La dem etterheve til dobbel størrelse. Pensle bollene med melk og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 12 minutter.
Serveres med godt syltetøy eller eplegelé.

Foto: Lise von Krogh.
Kan man bruke tørrgjær?
LikeLike
Kjempe gode og sunne👍😊 barna mine får dem i matpakken😊 Hadde lett lenge etter en slik oppskrift og har bakt bollene dine mange ganger alt!Tusen takk😃
LikeLike
Så utrolig bra!!! Takk for hyggelig tilbakemelding Christine.
LikeLike
Fantastisk! Det er akkurat en slik blogg jeg har lett etter. Det er så flott at du bruker gode råvarer i maten din, og ikke masse kunstig søtning, kommersialisert “supermat” osv, osv, når det finnes så mange sunne og like gode kilder til supermat rundt oss! Takk for at du tar deg tid til å dele oppskrifter og gode holdninger til kosthold og mat 🙂
LikeLike
Jøss, så hyggelig å høre. Nei, er lite sære saker i maten min. Jordnær mat og sunnfornuft. Bloggen er litt som grønnsaksspisersangen 😉 Tusen takk for veldig kjekk tilbakemelding!!!
LikeLike
Laget disse sammen med barna mine i dag, og de var supergode!!! Veldig bra å bruke honning og eple i stedet for sukker og andre søtningsmidler 👍 Jeg kommer nok til å lete etter flere gode oppskrifter på bloggen din 😃 Takk!!!
LikeLike
Det var utrolig kjekt å høre! 🙂
LikeLike
Mmmm…disse så kjempegode ut, må prøves.
LikeLike
Bon appetitt!
LikeLike
Rasper du eplet før du har det i deigen?
LikeLike
Ja, jeg river det på et rivjern og har det opp deigen før jeg elter den.
LikeLike
og eplet regner med skal være revet????
LikeLike
Jepp, det kan du regne med 🙂
LikeLike
Hvor skal oljen inn?
LikeLike
Godt spørsmål, skal oppdatere bloggen. Svaret er: Midtveis i eltingen!
LikeLike