Grove boller med honning, eple, havre og rosiner til helgekosen

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Som ernæringsbiolog har jeg den “uvanen” med å prøve å gjøre finbakst litt grovere. Disse “bollene” ble en kjempesuksess, sunne og gode.

Når blir boller til rundstykker? Er boller alltid fine og søte mens rundstykker grove og usøte? Ikke godt å si. Jr. er derimot helt klar på at dette er boller.

Disse “bollene” er søte og grove. Det grove kommer fra havregryn og litt sammalt mel. Sødmen kommer fra litt honning, eple og rosiner. Dette er boller etter grovkarbo-prinsippet. Mat med kvalitet. Her er grovkarbo-maten.

Jeg må alltid endre på oppskrifter, jeg klarer rett og slett ikke la vær. Forandring fryder og utfordrer og som regel går det bra. Dagens oppskrift ble inspirert fra boken Nybakt skrevet av Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Her er originaloppskriften Eplerundstykker.

Tvinnet rugbrød med rosmarin- og eple er også kjempegodt! Og her har du en smule sunnere eplekake.

Oppskrift: Grove boller med honning, eple, havre og rosiner

Du trenger følgende til 16 oppskrifter:

 • 6 dl ekstra lettmelk
 • 1 pakke gjær
 • 1 ss honning
 • 1 ts salt
 • 1 ts støtt kardemomme
 • 1 rødt eple, revet
 • 2,5 dl havregryn
 • 2 dl rosiner
 • 250 g sammalt hvetemel, grov
 • 700 g siktet hvetemel
 • 1 ss rapsolje
 • Melk til pensling

Slik gjør du:

Smuldre og rør ut gjæren i kald melk. Ha i resten av ingrediensene unntatt oljen. Elt deigen godt til den slipper bakebollen. Ha i oljen midtveis i eltingen. Hev deigen under plast i et lunt og godt hjørne i en halv time.

Del deigen i 16 like store emner som trilles til boller. Fordel bollene på to stekeplater med bakepapir. La dem etterheve til dobbel størrelse. Pensle bollene med melk og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 12 minutter.

Serveres med godt syltetøy eller eplegelé.

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Comments

 1. Maiken says:

  Kan man bruke tørrgjær?

  Like

 2. Christine says:

  Kjempe gode og sunne👍😊 barna mine får dem i matpakken😊 Hadde lett lenge etter en slik oppskrift og har bakt bollene dine mange ganger alt!Tusen takk😃

  Like

 3. Yngvild says:

  Fantastisk! Det er akkurat en slik blogg jeg har lett etter. Det er så flott at du bruker gode råvarer i maten din, og ikke masse kunstig søtning, kommersialisert “supermat” osv, osv, når det finnes så mange sunne og like gode kilder til supermat rundt oss! Takk for at du tar deg tid til å dele oppskrifter og gode holdninger til kosthold og mat 🙂

  Like

  • Jøss, så hyggelig å høre. Nei, er lite sære saker i maten min. Jordnær mat og sunnfornuft. Bloggen er litt som grønnsaksspisersangen 😉 Tusen takk for veldig kjekk tilbakemelding!!!

   Like

 4. Mamma til to says:

  Laget disse sammen med barna mine i dag, og de var supergode!!! Veldig bra å bruke honning og eple i stedet for sukker og andre søtningsmidler 👍 Jeg kommer nok til å lete etter flere gode oppskrifter på bloggen din 😃 Takk!!!

  Like

 5. Mmmm…disse så kjempegode ut, må prøves.

  Like

 6. Rasper du eplet før du har det i deigen?

  Like

 7. og eplet regner med skal være revet????

  Like

 8. Anita Myrvang says:

  Hvor skal oljen inn?

  Like

Trackbacks

 1. […] bedre som turmat enn disse grove bollene med honning, eple, havre og rosiner fra ernæringsfysiolog Lise von Krogh? "Disse “bollene” ble en kjempesuksess, sunne og gode. Noen vil kanskje kalle dem […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s