Høster av naturen – refleksjoner om granskuddsirup

Foto: Lise von Krogh

Har høstet av naturen og laget deilig granskuddsirup, men er naturlig mat utelukkende sunt?

Det er jo virkelig inspirerende å kunne rusle 100 meter og plukke friske, myke granskudd vel vitende om at disse kan det lages mat av. Kun to råvarer er nødvendig: gran og sukker. Det gir en følelse av å lage ekte mat og samtidig ha full kontroll på råvarene.

Idéen om det sunne

Granskuddsirup skal visst hjelpe mot vond og sår hals. Dette minner meg om påstanden om at honning er sunt. Honning skal jo også være godt for halsen. Dessuten inneholder honning ørsmå mengder med vitaminer og mineraler. Ikke sjeldent har jeg blitt bedt om å kommentere påstanden “Jammen honning er jo sunt – eller?”

Mat av naturen er nødvendig ikke bare sunt, selv om det er godt. Honning er 80 % sukker og 20 % vann. Det er søtt og det er sukker uansett hvordan du snur og vender på det. De små mengdene med vitaminer og mineraler har så liten betydning i det generelle kostholdet.

Heller honning og granskuddsirup enn raffinade

Honning er jo et naturprodukt og jeg bruker heller honning som søtningsmiddel i matlaging enn sukker. Det smaker simpelthen mye bedre.

I granskuddsirupen brukes hvitt sukker, jeg kunne brukt økologisk sukker og jeg kunne brukt brunt sukker. Det hadde ikke blitt så mye sunnere av den grunn.

Dette til tross, det føles godt å kunne lage sine egne matvarer. Granskuddsirupen smaker utrolig godt. Fantastisk på naturell yoghurt. Noen har foreslått å ha den på iskrem eller jordbær, blande den med vodka eller lage dressing med den. Alt må prøves!

Ferskvare

Neste gang skal jeg lage en større porsjon, slik at vi ikke går tomme på lenge. Og, det må skje raskt, fordi granskuddene må plukkes mens de enda er unge og nyutsprungne.

Granskuddsirup på norgesglass

Granskuddsirup på norgesglass

Oppskrift: Oppskriften på granskuddsirup finner du på bloggen Mat på bordet

Comments

  1. Men spørsmålet er; hvordan lager jeg den?

    Like

Trackbacks

  1. […] på sukker og «krydret» med granskudd. Selv om sukkeret skulle være økologisk, så er granskuddsirup først og fremst en sukkerkilde (eller sukkerbombe som visse tabloide medier ville ha kalt […]

    Like

  2. […] Sirup holder også i “det uendelige” Sukker er nemlig et konserveringsmiddel og når sukkerinnholdet er minst 60 % trives ikke mikroorganismer. Min snart ett år gamle granskuddsirup er derfor like god. Snart spretter granskuddene ut igjen i skogen i Skrukkelia, så da er det på tide å lage ny sirup. Les også Høster av naturen – refleksjoner om granskuddsirup […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s