Sataysaus – deilig, feit og mineralrik

Å lage sataysaus er kjempelett og smaker mye bedre enn du får kjøpt på glass.

Sataysaus er utrolig godt. Særlig den du får servert på restaurant, men DANG#$%! så skuffet jeg blir hver gang jeg kjøper ferdig sataysaus på glass i butikken. Og for ikke å snakke om i sataysauspulver i pose – den bommerten har jeg bare gjort en gang!

Men hvorfor kjøpe? Denne sausen er veldig lett å lage selv og blir mye bedre enn ferdigsausene i butikken. Alt du trenger er hvitløk, peanøttsmør, rød currypaste, kokosmelk og limejuice samt litt salt, sukker og matolje.

Er den så sunn da?

Dette er kanskje en av de feiteste sausene du kan spise.  En porsjon (100 g) inneholder hele 295 kcal! Så hvis du vil spare på kaloriinntaket, så får du heller begrense mengdene eller velge en annen saus … men sataysaus er et bedre valg enn smeltet smør for å si det slik.

Hele 82 prosent av energien (E%) kommer fra fett hvorav 43 E% er mettet fett. Sistnevnte kommer fra både kokosnøttmelken og peanøttene. Dette er ikke hverdagskost! Men heldigvis bidrar peanøtt olje og peanøttsmører bidrar også med en del umettet fett.

Men dette er også en mineralrik saus. Fordi peanøtter er hovedingrediensen her, så er sausen rik på både jern og kobber og en kilde til kalium, magnesium, fosfor og B-vitaminet niacin. Så alt for gale er det heller ikke.

Og en ting er helt sikkert, denne er myyye bedre enn kjøpt saus!

Vi serverte sataysausen til stekt torsk med salat til. Enkelt og godt. Og har du ris til, så blir det et skikkelig godt måltid.

Oppskrift: Sataysaus

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 ss matolje, f.eks. peanøttolje
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 toppede ss rød currypaste
  • 4 toppede ss peanøttsmør (kjøp den økologiske, fordi den har 99 % peanøtter).
  • 2,5-3 dl kokosnøttmelk
  • 1/4 ts salt
  • ½ ss sukker
  • 1 ss limejuice

Slik gjør du det: 

Fres hvitløken i oljen til den blir blank. Ha i currypaste og surr i 1-2 minutter. Rør inn peanøttsmør og ha i nesten all kokosnøttmelken. Rør godt slik at alt blander seg godt. Kok opp. Sausen skal være tykk, men spe på mer kokosnøttmelk om nødvendig.

Smak til med salt, sukker og limejuice. Ha i litt chilipulver om du vil ha litt mer futt i sausen.

Comments

  1. Å, den så helt fantastisk og – og på torsk, naam! Gleder meg til å prøve 🙂

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s