Pasta med rødskrubb og en dæsj skrekkblandet fryd

Pasta med rødskrubb. Foto: Lise von Krogh ©

Sopp er godt, men kan også være farlig om du ikke vet hvilken sopp du hanskes med eller hvordan den bør behandles.

Sopp er generelt tungt fordøyelig, men varmebehandling som forvelling og steking bedrer fordøybarheten. Jeg elsker sopp, men har også stor respekt for denne grønnsaken. En ting er å kjøpe sopp på butikken, en annen ting er å plukke den selv.

Jeg stoler jo på at butikken byr på trygg sopp, men når jeg er i skogen er jeg kjenner jeg meg usikker. Jeg kan jo kjenne igjen kantarell, traktkantarell, steinsopp, matriske, matblekksopp og granskjellstorpigg. Men det betyr ikke at jeg plukker dem. Tenk om jeg likevel tar feil sopp og dør (!) eller som en soppelsker jeg kjenner sa: «Dialyse er verre!».

I hele juni har jeg gått forbi utallige morkler, nærmere bestemt giftige sandmorkler – flere andre morkler er jo spiselige. Sandmorkel kan riktig nok spises, men krever omstendelig behandling først.

Dette gikk gjennom hodet mitt her om dagen, da jeg fant noen fine, unge rødskrubb i granskogen. Disse er jo spiselige, sa jeg til meg selv, og plukket dem. Men var usikker på om jeg i det hele tatt kom til å spise dem.

Ikke fikk jeg sjekket dem gjennom den Digitale soppkontrollen heller (åpner ikke før 17. august).

Heldigvis kunne Revir Oslo sin egen soppsanker og soppekspert, Ola Ødegaard, forsikre meg om at denne soppen er helt trygg HVIS den varmebehandles i 20 min først – ELLERS så kan jeg risikere kraftig magebesvær. Rødskrubb inneholder nemlig noen giftstoffer som må ødelegges ved tilstrekkelig varme.

I følge Matportalen.no så kan du få kvalme, magesmerter, oppkast og diaré omlag fire timer etter inntak av rå eller utilstrekkelig varmebehandlet rødskrubb. Det kan bli så ille at sykehusinnleggelse kan være nødvendig.

Generelt bør ingen sopper spises rå. Selv sjampinjong er vanskeligere å fordøye og barn under syv år bør kun få små mengder sopp. Les mer i en artikkel jeg har skrevet for Bramat.no om dette.

Anyhoo … rødskrubben ble med hjem. Den ble renset og stekt i 20 minutter. Jeg lagde saus og kokte spagetti. Men flere ganger underveis vurderte jeg å kaste soppen. Retten sto faktisk ferdig i et kvarter før jeg, etter ny oppvarming, spiste alt og lot det hele stå til. Min rasjonelle side var helt rolig___ Min irrasjonelle side var i katastrofeberedskap!!!

Men måltidet smakte fortreffelig og magen var helt fint hele natten igjennom. Om morgenen var jeg like levende for før.

I august og september skal jeg på et helt nødvendig soppkurs på Eidsvoll. Enn så lenge plukker jeg kun sopp jeg er skråsikker på og behandler den skikkelig.

Dessuten har jeg lyst å kjøpe soppdyrkningssett for østersopp slik at jeg kan dyrke selv på kjøkkenet, selv utenfor soppsesongen.

Jeg digger sopp – det er godt og næringsrikt!

Oppskrift: Pasta med rødskrubb i blåmuggostsaus

Du trenger følgende til én porsjon:

  • 1-2 rødskrubber avhengig av størrelsen
  • Smør
  • 2 fedd hvitløk
  •  1/2 dl fløte
  • En liten bit, ca. 25 g, blåmuggost
  • Spagetti, fullkorn
  • Noen blader salvie
  • Pinjekjerner
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Rens rødskrubben for rusk og ev. markspiste områder. Skjær den i passe store skiver. Stekes i 20 minutter (ta tiden) vi en liten stekepanne. Forst lot jeg soppen tørrsteke en stund til den hadde svettet litt fra seg, så tok jeg i litt smør og hvitløk og stekte videre. Soppen endret seg markant under steking. Det lyse soppkjøttet blånet og ble nesten svart.

Kok pasta og rist pinjekjernene i mellomtiden.

Da soppen hadde stekt lenge nok, hadde jeg i fløte og ost og lot osten smelte inn i fløten. Smak til med salt og pepper.

Ha sausen over pastaen, dryss over pinjekjerner og salvieblader.

 

 

 

 

 

 

 

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s