Hjemmelaget lukuspostei med konjakk og eksklusiv kaninlever

Kaninleverpostei. Foto: Lise von Krogh ©

En utrolig enkelt og god leverpostei du også kan lage av annen lever – så bare det er sagt!

Akkurat nå bor Herr Holmes II sammen med Frk. Lovelace II her på gården i Skrukkelia. Holmes er en brun Wiener og Lovelace er en hvit Wiener med blå øyne. Grunnen til at de bor sammen nå er at jeg vil gjerne ha kaninunger. Går alt etter planen så blir herren bryskt avvist av en drektig hunn om en ukes tid og må flytte ut av redet. Og to uker etter det igjen så kommer kaninungene. I mellomtiden håper jeg at herren behandler damen pent.

Når kaninene blir kjønnsmoden skal de slaktes. Kaninkjøtt er mildt og mørt og kan minne om kylling, bare at det smaker enda bedre. Lever og nyrer er også gode. Jeg gleder meg til mer kaninkjøtt på menyen!

I prinsippet kan du lage en hel gryte basert på én kanin, med lår, bryst, lever, nyrer og andre stykningsdeler. Men frysen har jeg litt ekstra kaninlever fra slaktingen jeg var med på i vinter hvor jeg lærte å slakte kanin. I stedet for en tradisjonell gryte, tenkte jeg at jeg måtte prøve å lage noe ekstra godt av leveren, nemlig en god leverpostei.

Lever er magert og proteinrikt. Dette er organet med det høyeste vitamin A-innholdet, særlig lever fra lam og reinsdyr. Lever er mye rikere på folat enn annen innmat. Den er også rik på B-vitaminer, jern, fosfor sink og en kilde til selen. Rå lever er faktisk også en kilde til vitamin C i motsetning til annen animalsk mat. Vitamin C-innholdet går ned når maten varmebehandles. Les mer i artikkelen Innmat mot mangelsykdommer som jeg har skrevet på bramat.no

Oppskrift: Hjemmelaget lukuspostei med konjakk og eksklusiv kaninlever

Før du tilbereder leverposteien kan den godt ligge i kaldt vann med litt eddik eller i melk noen timer. Det tar ikke mer enn 15 minutter å lage denne deilige posteien.

Oppskriften gir ca. 2,5 dl leverpostei. 

  • 2,5 ss smør
  • 3 stykk kaninlever
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 stor sjalottløk, finhakket
  • 2-3 ss konjakk, portvin, madeira, brandy eller sherry
  • Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du: 

Dryss litt salt på leveren. Varm opp smøret i en stekepanne. Når det begynner å skumme godt av smøret, så legger du i leveren. Fres den et halvt minutt på hver side, ta leveren ut av stekepannen og legg den på en asjett.

Stek hvitløk og sjalottløk myk i samme stekepanne. Ha i konjakk og stek videre til det meste av væsken har fordampet.

Ha den varme leveren, løk med sjy i en blender eller bruk stavmikser til å kjøre den til en glatt og jevn masse. Smak til med salt og pepper. Overfør posteien til en skål som du dekker til og setter i kjøleskapet til avkjøling.

Nytes med godt brød!

Trackbacks

  1. […] har også laget leverpostei av kanin. Om det var leveren eller cognac-en som smake best, er ikke godt å si, men godt var […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s