Spis fisk! Bakt fisk fylt med urter, sitron og smør

Foto: Lise von Krogh ©

Vi bør spise mer fisk! Det er lett når det smaker så godt som dette!

Fiskeforbruket vårt i Norge er ikke så godt som det burde og vi spiser mer kjøtt enn fisk – selv jeg synder her. Det fører til at inntaket vårt av vitamin D, jod og omega-3-fettsyrer også ikke er så godt som det burde. Dette er nemlig næringsstoffer vi ikke finner i kjøtt, men hovedsaklig i fisk.

Kostråd nr. 5: Spis fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken.
Det anbefales at man spiser omkring 300-450 gram fisk i uken. Dette tilsvarer 2-3 middagsporsjoner i uken. Omkring halvparten av den norske befolkningen spiser mindre enn anbefalt. Både mager fisk og fet fisk kan inngå, men det anbefales at minst 200 gram av inntaket bør være fet fisk. Kostråd for fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.

Dersom vi spiser mer fisk vil dette ha stor betydning for folkehelsen. Det kan forebygge mangel og dårlig status på vitamin D-mangel og jod. To tilstander vi vet kan ha betydning for hhv. skjeletthelsen vår og fosterutvikling for å nevne noe. Omega-3-fettsyrene kan forebygge hjerte- og karsykdom og påvirker grad av betennelser i kroppen.

Det er ikke mangel på forskjellige fiskeprodukter i butikken, men skal du ha hel fisk så må du enten ta en titt i frysedisken, fiske selv eller gå innom en god fiskebutikk. En av mine favorittbutikker er Fiskeriet på Youngstorget. Jeg elsker å sitte i baren der og bestille meg en fish & chips (kanskje ikke det sunneste valget), blåskjell eller dagens rett . Her får du virkelig servert god sjømat og muligheten til å kjøpe fersk kvalitetsfisk. En dag jeg var innom fikk jeg med meg middelhavsfisken dorade. Alltid kjekt å prøve noe nytt. Fisken ble fylt med gode ingredienser og ovnsbakt.

Nå er kanskje ikke dorade så lett å få tak i, men oppskriften kan brukes på annen hel fisk, f.eks. ørret, laks, torsk o.l.  Det blir godt uansett! Og smaker det godt – spiser du fisk –  og da får du påfyll av viktige næringsstoffer som har betydningen for helsen!

Heldigvis driver husbonden friluftslivbutikken Revir på andre siden av Operapassasjen for Fiskeriet. Jeg må bare minne meg på å be ham om å handle fersk fisk oftere.

Også jeg må leve som jeg lærer!

Oppskrift: Bakt fisk fylt med urter, sitron og smør

Ingredienser: 

  • 1 hel, middels stor fisk, ca. 40 centimeter lang
  • 1 sitron, skivet
  • 2 ss smør
  • ferske urter, f.eks. timian, persille, mynte
  • Litt salt og peppper

Slik gjør du det: 

Legg lagvis smør, urter, sitron, salt og pepper i buken på fisken. Fyll den så godt du kan. Legg fisken i en ildfast form.

Stekes på 140°C til kjernetemperaturen har nådd 50°C (bruk termometer)

Serveres med en god salat og poteter.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s