Når maten virkelig er hjemmelaget – Bakt potet med spicy kaninlever

Vintermat laget av sommerens grønnsaker og lever fra egen kanin.

Det er noe eget over å lage egen mat. Både det å stå på kjøkkenet å kose seg med matlaging, men også det å produsere maten selv.

For all del, jeg kjøper det aller meste i butikken, jeg som alle andre. Men jeg er selvforsynt med poteter. I kjelleren har jeg fremdeles løk fra kjøkkenhagen og på låven har jeg litt pastinakk og sellerirot igjen. Og så har jeg jo kaniner da. Ikke mange, men nok til eget bruk. Kaninkjøtt er lyst og magert. Av innmaten så kan nyrer, lever, hjerte og lunger spises.

Kaninlever er utrolig godt. Den er ikke særlig stor og når du steker den, så blir det ikke mange munnfuller. Så da gjelder det å utnytte innmaten til det fulle. I en enkel rett som dette, kommer leveren godt til rette.

Jeg har også laget leverpostei av kanin. Om det var leveren eller cognac-en som smake best, er ikke godt å si, men godt var det!

Da jeg vokste opp spiste vi ofte kanin til middag, fordi min morfar drev med kaninavl. Da fikk jeg alltid leveren og nyrene som var i gryten. Barn liker jo gjerne mat som er farsebasert, fremfor kjøtt. Lever er like lett å tygge som pølser og kjøttboller. Mon tro det var derfor jeg likte det så godt. Jeg husker i alle fall at jeg syntes jeg var heldig som fikk velge først fra gryten. Som ernærinsbiolog vet jeg også at jeg fikk det mest næringrike i gryten.

Lever er næringsrik mat

Ikke mange matvarer er så næringstette som lever. Den er både mager og proteinrik, men er også utrolig en fin kilde til mineraler og vitaminer. Lever er spesielt rikt på vitamin A. Den er rik på folat og andre B-vitaminer, jern, fosfor sink og en kilde til selen. Rå lever er faktisk en kilde til vitamin C i motsetning til annen animalsk mat, men vitamin C-innholdet går ned når maten varmebehandles. På bramat.no har jeg skrevet mer om innmat som næringsrik mat.

Lever er altså næringsrik mat, men vitamin A-innholdet er såpass høyt at dette er ikke noe en bør storspise av hver eneste dag. Dessuten inneholder lever og annen innmat miljøgifter.

Innmat inneholder også tungmetallet kadmium og miljøgiftene dioksiner og PCB (polyklorerte bifenyl). Dette er også en grunn til ha et moderat inntak. Slik at gevinsten med å spise innmat oppveier ulempene.
Innmat mot mangelsykdommer, Lise von Krogh, Ernæringsbiolog, bramat.no.

Ettersom jeg ikke har mange kaniner og slakter sjeldent, så begrenser dette seg selv og jeg spiser lever med god samvittighet.

Oppskrift: Bakt potet med spicy kaninlever

I denne oppskriften kan du selvsagt bruke lever fra andre dyreslag. Tilbered leveren først når poteten er ferdig. Å steke lever går nemlig utrolig fort.

Du trenger følgende per porsjon:

  • 1 stor potet
  • 1 kaninlever (ca. 80 gram)
  • 2 ts smør
  • 1 liten løk, hakket
  • 1 liten kvist rosmarin
  • 1 ts sriracha-saus
  • Salt og pepper

Pakk poteten i aluminiumsfolie og bak den i ovnen på 220°C til den er ferdig. Det tar ca. 1 time. Skjær et kryss i skallet og klem den litt opp slik at den åpner seg.

Skjær leveren i biter. Varm opp smøret og surr løken myk sammen med litt rosmarin. Ha i leverbitene og surr den på middels varme til den er gjennomkokt. Ha i sriracha-saus. Smak til med salt og pepper.

Legg leveren i poteten og hell over sausen, slik at sausen trekker ned i poteten.

Nyt! Smaker godt med litt parmesan på toppen.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s