Kyllingsmørbrød med asparges og bacon til middag

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Denne retten sparer deg for tid, gleder ganen og metter magen.

Jeg liker å lage mat som tar kort tid å forberede, særlig hverdagsmiddagen. Dette kyllingssmørbrodet ble til en kveld verken jeg eller husbonden hadde lyst å lage mat, men begge hadde lyst på noe godt å spise. Klokken nærmet seg ni og magene rumlet.

I kjøleskapet på to økologiske kyllingfilet og ropte på oss. Han hadde lyst på sandwich, jeg hadde lyst på noe friskt. Vi fordelte arbeidet i mellom oss og vips, på under et kvarter var middagen klar. I tillegg var det koselig å lage maten sammen for en gangs skyld.

Jeg foretrekker økologisk kylling og grunnen til det kan du lese her: Narasinfri kylling med spinatlinser og rødbete- og appelsinsalat

Bank ned tiden

I stedet for steke kyllingfiletene slik dem var, tok husbonden frem kjevlen og banket forsiktig filetene flatere. Dette kortet ned steketiden betraktelig. Det er selvfølgelig en viss risiko ved å banke filetene. Du knuser celleveggene og filetene kan fort bli tørre fordi saften trekker ut. Det gjelder derfor å ta dem av stekepannen straks de er gjennomstekte, men fremdeles saftige. En fordel med å banke kyllingfilet til sandwich, nemlig at det rett og slett blir lettere å spise sandwichen med hendene. For øvrig påvirker ikke bankingen næringsinnholdet.

Sunn og rask tilbereding av bacon

Bacon er rett og slett ikke det sunneste du kan spise. Det inneholder mye fett, salt og er røkt. Tre uheldige faktorer for helsen. Steker du bacon i fett, gjør ikke det saken noe bedre. Det hjelper selvsagt å la baconet hvile på husholdningspapir som suger opp en del av det overflødige fettet.

Et annen måte å tilberede bacon på er å legge det på bakepapir i stekeovnen under grillelementene. Bacon stekes nemlig utmerket i sitt eget fett, mye av dette trekker ut og bli liggende igjen på bakepapiret. Du kan også la det få ”renne litt av” på husholdningspapir til slutt også. Dette gjør at baconet blir litt magrere og sunnere, sprøere og like godt. Baconet er hovedkilden til salt og fett i denne retten, om du vil kan du droppe det.

Glad i bacon og sunn mat, prøv denne retten: Salat for ekte mannfolk og sultne kvinnfolk 

Ikke glem grønnsakene

Grønnsaker er jo en av mine kjepphester. Greien er at du ikke trenger mange slags grønnsaker for å gjøre en rett balansert. I dette tilfellet gjør salat og asparges susen. Asparges er rik på fiber, vitamin C og B-vitaminet folat. Ikke alle grønnsaker kan sies å være en vitamin E-kilde, men asparges kan. Grønnsakene er med på å gjøre retten mettende og fyllende samt gi retten balanse næringsmessig.

Her får du flere smørbrødtips: Hekta på smørbrød – bli inspirert!

Oppskrift på kyllingsmørbrød

I denne retten er det en fordel å steke kylling, bacon, asparges og riste brød samtidig – om du vil spare tid. Det gjelder å følge med eller være to på saken.

Du trenger følgende til to personer:

  • 2 store kyllingfileter
  • 2 ss rapsolje
  • 6 skiver bacon
  • 4 grovbrødskiver
  • 1 pakke asparges
  • 2 salatblad
  • Litt smør, Dijon-sennep og honning
  • Salt og pepper

Slik gjør du det:

Bank kyllingfiletene lett slik at de blir 1-1,5 cm tykke. Stek dem i rapsolje og ta dem av stekepannen straks filetene er gjennomstekte. Krydre med litt salt og nykvernet pepper.

Mens kyllingen stekes, bruker steker du aspargesen i en annen stekepanne.

Rist brødskivene i brødristeren. Smør på smør på den ene skiven og litt sterk sennep og honning på den andre.

Legg lagvis brød, salat, kylling, asparges, bacon og brød.

Kan spises med begge hender.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s