Narasinfri kylling med spinatlinser og rødbete- og appelsinsalat

Snadder mat. Foto: Lise von Krogh.

Snadder mat. Foto: Lise von Krogh.

Jeg sverger til narasinfri kylling. Saken ble opprinnelig skrevet for Matmerkøkologisk.no

Narasinfri kylling med spinatlinser og rødbete- og appelsinsalat.

Kylling er ikke hverdagskost her i huset, men nytes til det fulle når fuglen er servert. Vi er kresne når det kommer til kylling. Fordi mine to små nærbutikker kun fører ”vanlig” kylling, blir kylling relativt sjelden kost her i huset siden vi må ut av bygda for å få tak i den. Med sjeldent mener jeg en gang i måneden. Det er sjeldent, særlig med tanke på at den jevne nordmann har kylling på menyen ukentlig.

Vi velger bort ”vanlig” kylling fordi da unngår vi fôrtilsettingsstoffet narasin Narasin er et såkalt koksidiostatika som tilsettes fôret til slaktekyllingen for å motvirke koksidier, som er en type encellete parasitter som kan gi alvorlig tarmsykdom hos kylling. Narasin har antibakteriell effekt og er klassifisert som antibiotika i USA (men ikke i EU).

Mattilsynet er bekymret for utviklingen av antibiotikaresistens og har bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om en risikovurdering av om bruken av koksidiostatika i Norge og om dette kan føre til økt resistensutvikling. Les mer hos Mattilsynet.

Å velge narasinfri kylling er for oss et valg som potensielt kan forebygge antibiotikaresistens

Kyllingforbruket i Norge har fått seg en skudd for bauen etter den siste tids medieoppslag. Det er synd! Synd i den forstand at forbrukeren kanskje dropper kylling generelt fremfor å bytte til økologisk eller narasinfri kylling fra Smaalene gårdskylling, Holte gård, Louise kylling fra Gårdsan og Stange Gårdsprodukter. (Det positive er at folk nå kjøper mer fisk enn før).

Til tross for at et knippe produsenter ikke bruker narasin i fôret, så må likevel kyllingen håndteres med god kjøkkenhygiene. Dette skyldes at selv narasinfri kylling kan inneholde antibiotikaresistente tarmbakterier, såkalte ESBL-bakterier. ESBL-bakteriene kan i verste fall føre til at antibiotikamedisin ikke lenger kan brukes for å bekjempe alvorlig sykdom hos dyr og mennesker. Bakteriene drepes av varme, så derfor er det viktig at kjøttet blir helt gjennomstekt eller –kokt.

Slik håndterer du kyllingkjøtt:

  • Varmebehandle kjøttet godt, slik at bakteriene drepes
  • Kjøttet skal være gjennomstekt/gjennomkokt
  • Husk god hygiene når du håndterer rått kyllingkjøtt
  • Vask hendene
  • Bruk rene redskaper og kluter
  • Bruk egne redskap/skjærefjøl/fat til rått kjøtt
  • Hold rå og tillaget mat atskilt
  • Ikke bruk samme redskap til tillaging av salat som du bruker til tillaging av kjøtt

(Kilde: Mattilsynet) Kylling er god og sunn mat, proteinrik og en kilde til ulike vitaminer og mineraler. Behandler du den riktig blir den også saftig og god – og ikke farlig å spise! Til tross for at rent kyllingkjøtt er nøkkelhullsmerket, men det sier ikke dette merket noe om rase, fôring, levetid, trivsel, avliving, fôrtilsetningsstoffet narasin og bakterier som kan være i kjøttet.

Er du bevisst på hva slags kylling du kjøper? Sjekk hvordan kyllingen har levd før du kjøper maten. Å velge narasinfri og økologisk kylling tar jeg et valg som også gir meg bedre samvittighet for helsen og dyrevelferden!

Bottom line: Jeg er villig til å betal mer for maten og heller spise den sjeldnere.  

Oppskrift: Økologisk kyllinglår med spinatlinser og rødbete- og appelsinsalat

Du trenger følgende til 4 porsjoner

  • 4 økologiske kyllinglår
  • litt smør og rapsolje.
  • 2 små rødbeter, finskivet
  • 2 blodappelsiner
  • salt
  • olivenolje
  • 1/2 ts fennikelfrø
  • 2 ts rødvinseddik
  • 2 ts kaldpresset olivenolje
  • 2 bokser røde linser
  • 1 pose spinat
  • Chilipulver
  • Salt og pepper

Slik gjør du: Start med å krydre kyllingen med salt og pepper. Dette kan du til og med gjøre dagen før. Brun lårene i litt smør og rapsolje i en varm stekepanne. Et par minutter på hver side. Ta ut kyllinglårene, men ikke vaske stekepannen! Legg så lårene i en ildfast form og sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stek dem på 180°C til termometeret viser 68°C, dette tar ca. 45 minutter.

Skrell rødbeter  og appelsin og skjær dem i fine skiver. Fordel dem i en salatbolle. Bland sammen rødvinseddik, olivenolje og litt salt. Hell dressingen over grønnsakene. Rist fennikelfrøene på en tørr, varm stekepanne i et par minutter. Dryss dem over salaten rett før servering.

I stekepannen hvor kyllingen har frest, legg er du i linsene og spinaten og varm dem opp på moderat varme. Du må kanskje ha i litt ekstra olje. Ha i en klype chilipulver og smak til med salt og pepper.

Advertisements

Trackbacks

  1. […] Jeg foretrekker økologisk kylling og grunnen til det kan du lese her: Narasinfri kylling med spinatlinser og rødbete- og appelsinsalat […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s