Nattlige fristelser i Beijing

Hva med en havhest eller melbolle til forrett? Foto: Lise von Krogh

Det er ikke tvil, den ultimate matopplevelsen i Beijing er ikke Peking And, men maten på Donghuamen Night Market.

For nøyaktig fire år siden var jeg i Kina under OL. Turen var en endeløs vandring i matkultur. Kina byr på fantastiske matopplevelser som ikke kan sammenlignes med det du får i de fleste kinesiske restauranter her hjemme, med noen få unntak. På Kina-turen måtte vi selvsagt innom Nattmarkedet i Beijing.

Denne boden spesialiserer seg på uvante råvarer. Foto: Lise von Krogh

Dette nattmarkedet er både for den kresne og den mest vågale. Her får du kyllingspyd, fisk, hjerne, nudler, grønnsaker, spyd med okse eller svinekjøtt, slange, østers, kråkeboller, sjøstjerner, blekksprut, slikelarver, maiskobler, gresshopper, kreps, sjøpølse, skorpioner, biller, tusenbein, øgler, sjøstjerner, spyd med honningslasserte kiwi, jordbær og ananas, fritert tofu, stekte nudler, lam- og oksetestikler og mye mer.

Friterte skorpioner kan utfordre de fleste. Foto: Lise von Krogh

Hver eneste kveld åpner dette nattmarkedet og selgerne kommer rullende med vognene sine, tenner på grillen og fyrer opp grytene. Maten blir tredd på spydd og lagt ut til allmenn beskuelse – her er det bare å peke på det som frister mest. All maten er rå og tilberedes på stedet. Ferskere blir det ikke. Den dagen du skal på nattmarkedet, bør du droppe å spise middag på forhånd. Her er det nemlig nok å spise.

Østers kan du også få. Foto: Lise von Krogh

Donghuamen Night Market oppsto i 1984 og samlet mer enn 60 småretter fra hele landet. I 2000 ble nattmarkedet “pusset opp” og tilrettelagt slik at turistene ble fristet til å smake på alle lekkerbiskene som ble tilberedet der. Du kan smake deg igjennom 100 ulike tradisjonelle og spesielle småretter fra hele Kina.

Sjøstjerne til deg som er ekstra sulten. Foto: Lise von Krogh

Bodene står linet opp som perler på en snor over et par hundre meter. Bøyd over disse minikjøkkene på små hjul står det selgere og roper ut dagens fristelser. Turistene, både kinesere og utlendinger kommer strømmende til. De mest kuriøse matrettene er like spennende for kineserne som oss utlendinger. Prisen på maten er er heller ikke avskrekkkende og du kan fint spise deg mett for under 50-lappen. Er du i Beijing så må du dra innom Dong Hua Men Night Market. Dette er rett og slett en uforglemmelig matopplevelse! Bon appetitt!

Dong Hua Men Avenue, Dong Cheng District – like ved Wangfujing som er Beijings hovedhandlegate. Åpent kl. 18-22. Priser per rett 2-15 RMB. Foto: Lise von Krogh

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s