Hvordan bli mett i Kina

Bestill retter på deling. Foto: Lise von Krogh

Du trenger ikke gå sulten i Kina. Dette landet er en fantastisk reise i matkultur – med mindre du har en kresen gane. Fristelser står i kø for den som våger om du bare vet hvordan. Her er en noen praktiske og gode råd om du skal bli god og mett i Kina.

For fire år siden var jeg i Kina i forbindelse med OL sammen med en venninne. Vi besøkte Beijing, Guangzhou, Zhuhai og Zhaoqing samt Hong Kong og Macau. En fantastisk tur og når to utforskende matvark reiser sammen, ja da blir det jammen mye godt å spise og morsomme matopplevelser.

Kokken spiser – ligg unna!

Ikke legg middagen mellom kl. 14 og 17. Da har nemlig kokken lunsj og du blir avspist med slett service, lang ventetid og kald mat. Ev. mikrobølgeovnsvarmet mat om du er en ordentlig gretten gjest som rett og slett forlanger varm mat! Dersom du likevel velger å gå på restaurant i denne tiden, bør du forsikre deg om at kokken er på kjøkkenet. Alternativt spis på en kinesisk fastfood restaurant – de har alltid åpent.

Tegnspråk

Turisttegnspråk er lett å ty til når språkbarrieren blir for stor. Men en kineseren forstår ikke bæret av tegnet for å føre en skje til munnen. Men former du pekefinger og langfinger til to spisepinner så blir retningen til nærmeste spisested rask pekt ut.

Vask tekoppen før bruk

På noen restauranter kommer koppene innpakket i plast, mens andre steder, f.eks. i Sør-Kina, skal du vaske serviset selv før du bruker det. Slik gjør du det: Hell i det første tevannet i en liten bolle fra tekannen. Vend tekoppen i jomfru-tevannet, dypp spisepinnene og porselensskjeen i det samme vannet og hell vannet over i en samlebolle. Nå kan du helle te i den rene koppen.

Ordentlig god, grønn kinesisk te. Foto: Lise von Krogh

Peking duck – fersk og ikke i vakuum

Peking and er en vidunderlig deilig signaturrett fra Beijing, men spis den slik Peking and skal spises. Et peking and-måltid skal bestå av rent andekjøtt, sprøtt andeskinn og andekjøtt med skinn. Tilbehøret består av lefser, finhakket agurk og vårløk, sukker og hoisinsaus.

Peking and ser kanskje ikke så spennende ut, men det smaker fantastisk. Foto: Lise von Krogh

Slik spiser du peking duck: Start med lefsen. Ha på grønnsaker, saus, kjøtt og/eller skinn og sukker. Brett lefsen sammen som en åpen konvolutt. Restene fra måltidet kan du få med deg i en dogibag – om du vil.

Velg restaurant med omhu – sjekk guidebøkene, Time Out e.l. Anden skal være nygrillet og ikke hermetisk pakket. Det beste er om du kan finne en restaurant hvor de tilbereder det hele synlig for gjestene.

Kokkene skjuler intet når det tilberedes peking and i denne restauranten. Foto: Lise von Krogh

Forrett først som sist – who cares?

På restaurant i Kina bestiller man en rekke retter. Rettene settes på bordet og deles. Det holder normalt med to retter per person i tillegg til risen. Og rettene serveres etter hvert som de blir ferdige på kjøkkenet. Det kan bety at dersom du bestiller en avansert forrett, så kan likeså godt komme først som sist. Du kan bare glemme å klage eller vente på forretten. Det er bare å begynne og spise og nyte maten. Den smaker like godt selv om rekkefølgen kanskje ikke er slik du er vant til.

Deilige maki med scampi – dette var før jeg slutte å spise disse tropiske rekene. Foto: Lise von Krogh

Ta en sjanse

Noen ganger kan du være så heldig å få en engelsk meny. Det betyr ikke at den “makes sense”. Ei heller er bildemenyer til å stole på. Men det er uansett langt bedre enn en meny som er bare på kinesisk. Det er rett og slett bare å ta en sjanse og peke.

Er du lur så har du med den en lommeparlør slik at kan finne tegnene for svin, kylling, ris o.l. eller bruke den til å forklare hva du vil spise. Engelskkunnskapene er normalt dårlige eller fraværende.

Selv om en klarer å tyde tegnet kylling er det ikke godt å vite hva som kommer på bordet. Foto: Lise von Krogh

C’mon chop sticks!

I Kina spiser man med spisepinner. Du kan selvsagt be om bestikk, men det vanlige er å spise med pinner. Det er like greit å begynne med engang, øvelse gjør mester. Man kan nesten si at maten også smaker bedre når den spises med spisepinner.

Spisespinnekunsten læres tidlig. Foto: Lise von Krogh

Chilimage for nybegynnere

Får du lyst på et godt måltid Schezuan-mat, anbefaler jeg deg å ikke planlegge en større utflukt dagen etter. Med mindre du er svært vant til chili. Dagen etter et slik festmåltid følger nemlig en ikke fullt så festlig chilimage. Uten å skildre det alt for detaljert, så kan det beskrives som en slags diaré med snert.

Andre velmente råd

  • Server andre te før du skjenker deg selv
  • La det være et stykke igjen på serveringsfatet
  • Ikke si nei takk
  • Hold risbollen til munnen når du spiser
  • Slurp og smatt!
  • Hold spisepinnene rene, særlig når du skal forsyne deg fra felles serveringsfat
  • Ikke sett fra deg spisepinnene i risbollen, det minner om røkelsespinner som tennes for de døde
  • Skjul munnen med den ene hånden og før tannpirkeren med den andre

Fersk frukt og kald drikke. Foto: Lise von Krogh

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s