Sunn fastfood er ingen myte når du er din egen kokk

Stekte torskekarbonader og grønnsaker. Dagens hurtigmiddag. Foto: Lise von Krogh

Jeg påstår at det er lett å lage sunn mat, på kort tid av rene råvarer. Dagens middag er nettopp et eksempel på dette eller “myth confirmed” som de sier i MythBusters.

Hvorfor må hurtigmat være feit og salt? Hvorfor må billig mat være raffinert og næringsfattig? Og, hvorfor lager du ikke maten fra grunnen av? Tidspress, økonomi og matkunnskap kan være faktorer som spiller inn her. Det er fullt mulig å lage sunn, rimelig middag fra grunnen av på kort tid uten at du trenger å kunne så mye om matlaging.

Steke kan de fleste

De fleste av oss klarer å steke mat. Dette kan være et glimrende utgangspunkt for å lage sunn mat. Veldig mange råvarer lar seg steke. Du trenger en god olje til å steke i, f.eks. rapsolje til steking. En liten smørklatt i rapsoljen kan fremme smaken på maten som stekes, samtidig som du lettere ser når oljen er klar til å stekes i. Når smører begynner å bli brunt er oljen klar.

Hele middagen tilberedes i stekepannen

Fiskekaker er perfekte å steke. I Norge i dag spiser vi mer enn nok kjøtt, så da er det fint å veksle med fisk. Det aller enkleste å steke er derfor fiskekaker.

Grønnsaker kan også stekes. Asparges, tomatskiver, skiver av neper, kål, grønnkål, pastinakk, paprika og løk er bare noen eksempler på grønnsaker som trives i stekepannen.

Oppskrift: Hjemmelaget fastfood

Du trenger følgende (juster mengdene etter behov):

 • Stekeolje
 • Fiskekaker, f.eks. karbonader av torsk (veldig gode!)
 • Tomat, skivet
 • Asparges
 • Reddiker
 • Kalamata oliven

Slik gjør du:

Stek først fiskekakene i oljen. Legg dem i stabel mens du steker tomatskivene og aspargesen, fordi da holder de bedre på varmen. Kvern over litt pepper før servering.

Spises med rå reddiker og oliven.

Comments

 1. De beste fiskekakene lages av fersk hyse. Bare spør en hvilken som helst bergenser. Søstrene Hagelin har laget fiskekaker basert på fersk hyse uten opphold siden 1929.

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Ja og jeg er jo bergenser. Husker da jeg var liten på 70-tallet dro jeg innom dere sammen med bestemor og kjøpte varm fiskekake i papir som jeg fikk spise med en gang. Det var virkelig stas og ordentlig godt. Har dere noen god oppskrift på hysekaker som dere kan dele med meg?

   Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s