Lettlaget og knallgod suppe av sliten sopp på tilbud

Mat med kort holdbarhet kan bli til fantastisk god suppe!

Når jeg handler mat, så går jeg alltid inn tilbudsboksen i butikken. Der legger de mat som nærmer seg utløpsdatoen, f.eks. pålegg, yoghurt, frukt, melk, grønnsaker, ferdigmat, osv. Jeg har gjort mange gode kupp i den boksen. Mange matvarer er nemlig like gode etter at datoen er passert.

Neste gang jeg kjøper sopp, så skal jeg legge den ut i solen en times tid før jeg tilbereder den. Det kan nemlig booste vitamin D-innholdet i soppen (les mer under bildet).

Skinnet kan bedra!

Her om dagen kom jeg forbi noen pakker, sliten sjampinjong som var nedsatt med 40 %. Sopphatten var ikke lenger hvit og plettfri, men flekkete og «småsvett».

Sjampinjongen ble med hjem. Og lå i kjøleskapet i over én uke til før jeg endelig fikk somlet meg til å lage noe godt ut av den. Og den var ikke blitt noen penere på den tiden. Men skinnet kan bedra – soppen gnistret i suppen med masse god smak!

Disse næringsstoffene finner du i «butikksopp»

Sjampinjong er rik på kostfiber, vitamin B6 og kobber, og er en kilde til kalium, selen, fosfor og niacin, samt at den inneholder små mengder protein, vitamin D og andre vitaminer og mineraler. Andre typiske sopper som du finner i butikken er portobello og østerssopp. Disse er også næringsrike:

Portobello er rik på kostfiber, vitamin B6, selen og kobber, og er en kilde til niacin, kalium og fosfor. Mens Østerssopp er rik på kostfiber, niacin og vitamin B6 og en kilde til folat, kalium, kobber og fosfor.

Sopp som vitamin D-kilde

Sopp er kjent for å inneholde en variant av vitamin D. Fet fisk, beriket melk, smør og margarin samt egg er det beste kildene i kosten vår. Sopp den eneste vegetabilske vitamin D-kilde som kan ha et vesentlig vitamin D-innhold – under visse betingelser: SOL

I animalsk og beriket mat finner vi vitamin D3 (kolekalsiferol), mens den formen som finnes i sopp er i hovedsak vitamin D2 (ergokalsiferol). Begge har biologisk verdi for kroppen.

Når du plukker sopp i skogen, f.eks. kantarell og steinsopp. så plukker du også med deg en super kilde til vitamin D2. Sopp kan altså inneholde vitamin D, hvis den har fått sollys på hatten. Innholdet av vitamin D2 i nyplukket villsopp varierer fra 3-30 µg vitamin D2 pr. 100 gram.

Sopp fra butikken har lite vitamin D

Kjøper du sjampinjong på butikken så inneholder denne dessverre marginale mengder vitamin D. Årsaken til dette er at de dyrkes i mørket og blir ikke utsatt for sollys. Når soppen plukkes i veksthusene og frembys i butikken, så oppbevares den under fluorescerende lys som ikke stimulerer til vitamin D-produksjon. Derfor inneholder «butikksopp» som sjampinjong, østerssopp, shiitake og portobello mindre enn 1 µg vitamin D2 pr. 100 gram.

Men du kan booste vitamin D-nivået i soppen selv

Sopp er litt som oss – et lite solbad kan nemlig øke vitamin D-innholdet. Soppen kan faktisk produsere vitamin D hvis den får UV-lys på seg både før eller etter høsting.

Du kan altså sole soppen du har kjøpt i butikken slik at den får et høyere innhold av vitamin D. Men da nytter det ikke bare å legge den på kjøkkenbenken, men må ut i solen, f.eks. på verdandabordet. Soppen trenger nemlig å bli utsatt for UV-B-lys fra solen (280-315 nm). Hvis du har en UV-lampe så kan den gjøre samme susen.

Så lenge må du sole soppen

Hvis sopp får 15-120 minutter med sol på seg, særlig midt på dagen, så dannes det såpass mye vitamin D at nivået kan komme opp i hele dagsbehovet for et menneske; 10 µg pr. 100 gram. Men dette avhenger av tidspunktet på dagen, sesong, breddegrad, værforhold og eksponeringstid for sollyset.

Sopp har den fordelen at sopphatten har stor overflate og dermed kan den danne mye vitamin D2 på liten tid. Denne effekten kan du øke: Del soppen opp i skiver før du legger den i solen. Da blir produksjonen enda mer effektiv.

I følge en tysk studie kan 100 gram skivet sopp lage så mye som 17, 5 µg vitamin D hvis den får ligge i sommersol i 15 minutter midt på dagen. Og etter 60 minutter så var nivået kommet opp i 32,5 µg pr. 100 gram.

Holder vitamin D-nivået seg?

Vitamin D er et ganske stabilt vitamin og tåler både oppbevaring og tilberedning godt. Men når soppen legges i kjøleskapet, vil vitamin D-nivået sakte og sikkert synke. Derfor er best å spise den innen en uke, slik at du fremdeles får i deg det verdifulle vitaminet. Hvis du tørker soppen rett etter den har fått seg et solbad, så kan vitamin D-innholdet holde seg i flere måneder dersom du oppbevarer den tørt og mørkt. Også når du steker den så vil mye av vitaminet holde seg.

Oppskrift: Soppsuppe av sliten sopp

Du trenger følgende til 2 porsjoner: 

  • 1 pakke sopp (ca. 300 gram)
  • 2 ss smør
  • 1 gul løk, hakket
  • 5 dl kraft eller buljong av 1 terning (du kan bruke grønnsaks- eller kjøttbuljong)
  • 1,5 dl matfløte
  • 1 ts tørket timian
  • 1/3 ts kajennepepper
  • Litt nykvernet pepper

Slik gjør du det:

Del opp soppen i skiver. Legg av de 8-10 peneste skivene til garnityr.

Fres sopp og løk myk i en kasserolle. Ha i kraft/buljong, fløte og timian. Kok opp og la suppen småkoke i ca. 15 minutter.

Kjør suppen i en blender eller bruk en stavmikser, til den får en kremet, men litt kornet konsistens. Smak til med kajennepepper og pepper. Ha mer fløte i om nødvendig. Gi suppen et kjapt oppkok.

Serveres med ristet (gammelt) brød.


Kilde: Cardwell G, Bornman JF, James AP, Black LJ. A Review of Mushrooms as a Potential Source of Dietary Vitamin D. Nutrients. 2018;10(10):1498. Published 2018 Oct 13. doi:10.3390/nu10101498

Comments

  1. tørket sopp?

    Like

Trackbacks

  1. […] Jeg digger sopp – det er godt og næringsrikt! […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker