Kjeribbe med hjemmelaget grillkrydder

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Grillet og krydret kjeribbe er snaddermat du spiser med hendene.

Kjeribbe må du spise med hendene og da gjelder det å kaste fisefine hemninger fra seg og heller kaste seg over maten. Kjeribbe er noe av det beste jeg får og jeg spiser det snacks.

Noen ganger uten tilbehør, bare kjøttet – og det er nærmest som å banne i kirken som profesjonell ernæringsbiolog. Kjeribben bringer på en måte frem urkvinnen i meg. Derfor prøver jeg stort sett å ta med en grønn salat som sunt tilbehør, bare for å fremstå litt mer sivilisert. Grøn tilbehør gir meg også bedre samvittighet etter maten og gir selvsagt hele måltidet en sunnere balanse. Kjekjøtt er forøvrig magert og proteinrikt, en fin kilde til vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12, jern og sink.

Renmat.no har en oversikt over hvor du får tak i kje og geit.

En kjeribbe er akkurat nok til en person, i allefall om det skal være et helt måltid. Deler du ribben på to så egner den seg som en forrett, lunsj, kveldsmat eller som en passelig stor middag dersom du serverer den med godt tilbehør som poteter, grønnsaker, f.eks. svartkål (cavalo nero) surret i olivenolje og hvitløk.

Denne gangen lagde jeg et hjemmelaget grillkrydder til kjeribben. Kje er i utgangspunktet svært mild på smak og grillkrydder fungerer veldig godt med den. Hvitløk, sjalottløk og krydderblandingen ble gnidd på og gav kjøttet deilig smak.

Selv om det ble brukt mye chili og kajenne i grillkryddere, så blir ikke maten brennende heit. Den får heller en deilig liten snert. Når du har sukker i kryddermiksen, så dempes chilistyrken noe mens smaken forøvrig fremheves – det har min malaysiske svigermor lært meg.

– Blir chilien for sterk, så ta i litt sukker, sier hun.

Jeg brukte fersk hvitløk og sjalottløk i denne oppskriften, men du kan også tilsette hvitløkspulver og løkpulver i grillkrydderet så slipper du å stå der å grine mens du moser løken i morteren.

Oppskrift: Kjeribbe med hjemmelaget grillkrydder

Denne krydderblandingen rekker til ca. 3-4 grillmiddager.

Ingredienser til krydderblandingen: 

 • 1 ss spisskummen 
 • 1 ss paprikapulver
 • 1 ss chili pulver
 • 1 ss brunt sukker
 • 2 ss havsalt
 • 1 ts kajennepepper
 • 2 ts sort pepper
 • (1 ss hvitløkpulver og 1 ss løkpulver – som erstatter fersk løk)

Øvrige ingredienser: 

 • 2 kjeribber til 2-4 personer
 • 2 hvitløk, hakket
 • 1 sjalottløk, hakket

Slik gjør du: 

Krydderblandingen lager du ved å rett og slett blande krydderne. Blandingen rekker til et lite syltetøyglass.

Mos hvitløk og sjalott i en morter. Ha i 2-3 spiseskjeer av grillkrydderet og mos til du får en glatt krem. Hvis du ikke har morter, så kan du finhakke løken og blande den med grillkrydderet.

Smør krydderkremen over hele ribben. Bruk hendene.

Legg ribbene på en stekeplate og dekk dem med aluminiumsfolie. Stek på 200 °C i 45 min. Ta av folien og stek videre i en halv time. Snu ribbene midtveis. Sett på grillelementet. Grill ribbene på hver side i ca. 5 minutter – til de har fått farge og sprø overflate.

Når ribbene er ferdigstekte kutter du annen hver av enden av ribbene med skarp og solid kniv. Bøy ribben slik at den får en kroneform og sett den på tallerken.

Dryss salat rundt og server. Du kan også drøye retten med å servere den med små poteter.

Comments

 1. Veldig spennende med geitekje, men spørsmålet er hvor man får tak i den slags i dag? Har tidligere tilberedt kjelår som mexikansk “Cabrito” hvor låret først kokes eller dampkokes (som pinnekjøtt) i 1,5-2 timer for så å bli lagt på grillen i 1 minutters tid. I deler av Mexico er dette vanlig ingrediens i en “fajita” sammen med tomat, salat, bønner, jalepeno, og avokado.

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s