Grove valnøttscones redder frokosten

Nybakte valnøttscones. Foto: Lise von Krogh.

Nybakte valnøttscones. Foto: Lise von Krogh.

I helgen er det lov å kose seg med noe godt til frokost. 

Scones er noe jeg lager nå vi ikke har brød til helgefrokosten, denne gangen ble det valnøttscones. Utrolig lett å lage og ekstra godt siden det var nøtter i dem. Dette ble ikke de sunneste sconesene jeg har laget, men siden det er helg så er det lov å skeie litt ut, mener jeg. Dette var også det jeg sa til VG-journalisten som ville skrive slankesaken Slik unngår du smellen:

– I tillegg synes von Krogh det er for ille om «slankingen» skal gjøre at du aldri kan kose deg. Er du veldig glad i hveteboller, vel, da kan du unne deg det én dag i uken.

Så om det er litt sukker, hvitt mel og smør i disse sconesene så er det ingen krise. Det er helg! Det er lov å kose seg! Det viktigste er hva du spiser ellers i uken – da vanker det verken scones eller loff her i huset.

Her er to andre oppskrifter på scones:

Tom brødboks og verandafrokost med grove scones

Grove scones med havre og yoghurt til frokokst

Oppskrift: Valnøttscones

Jeg synes scones er best ferske og nybakte. Derfor lager jeg aldri store porsjoner. Denne oppskriften gir 8 scones. Det tar 10 minutter å gjøre klar sconesene og stekingen tar om lag et kvarter.

Oppskriften er tilpasset fra boken Nybakt (2009) av Torunn Nordbø.

Du trenger følgende til 8 scones:

  • 125 g Rørossmør
  • 50 g sukker
  • revet skall og saft av 1 økologisk sitron
  • 200 g siktet speltmel
  • 200 g sammalt speltmel
  • 2 ss bakepulver
  • 2,5-3 dl helmelk
  • 75 gram valnøtter

Slik gjør du: 

Bland godt sammen sukker, smør, sitronjuice og -skall. Bland inn melet og bakepulveret. Deretter tilsetter du melken (spar 1/2 dl) og elter til du har fått en jevn og fin deig. Spe med resten av melke om nødvendig eller litt ekstra mel.

Hakk valnøttene lett med baksiden av en kniv. Ha i valnøttene og kna dem inn slik at de fordeler seg jevnt i deigen.

Del deigen i 8 biter som du former til jevne boller. Trykk ned en hel halv valnøtt på toppen av sconesene og pensle med litt melk til slutt.

Stek dem midt i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.

Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s