Tom brødboks og verandafrokost med grove scones

Så ble det frokost den dagen også. Foto: Lise von Krogh.

Så ble det frokost den dagen også. Foto: Lise von Krogh.

Scones er noe vil pleier å lage til helgefrokost hvis vi har glemt å handle brød.

Scones er en rask og god løsning på en akutt brødmangel. Lett å lage og smaker veldig godt.

Det finnes mange slags oppskrifter på scones, og de fleste inneholder både mye smør og laget på fint mel. Jeg bruker grovt mel og melkeprodukter i stedet. Gjerne rester.

Melrester, melkeskvett og syre

Om du har litt melrester igjen, så er det bare å ha disse i sconesrøren. Byggmel, sammalt hvete, spelt og havregryn passer til scones. Fordi de ikke skal heves med gjær, men bakepulver eller natrium, så trenger du ikke ta hensyn til at det skal dannes et glutennett.

Glutenfritt mel passer også til scones. Husk at desto grovere mel du bruker, desto mer næringsrikt blir bakverket.

Rester av rømme, fløte, melk og yoghurt kan du også ha i som væske i scones. I denne varianten brukte jeg natron i motsetning til bakepulver som er det vanlige. Natron krever syre og da bør du bruke syrnede/sure melkeprodukter. Jeg kombinerte dette med økologisk lettmelk som hadde gått ut på dato, litt økologisk rømme og litt appelsinjuice.

Oppskrift: Grove scones

Du trenger følgende til ca. 8 scones:

  • 3 dl hvetemel, grov sammalt
  • 1 dl hvetemel, siktet
  • 1 dl havregryn
  • 1 ts natron
  • 1⁄2 ts salt
  • Ca 2,5 dl sur melk eller 50:50 yoghurt/rømme og melk
  • 1⁄2 dl appelsinjuice

Slik gjør du:

Bland sammen alle ingredienser i en bakebolle. Deigen skal være ordentlig klissete. Juster med væske eller mel om nødvendig.

Bruk en sleiv og fordel deigen i åtte på et bakebrett. Stekes i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter.

Serveres med god ost, nypete og gjerne litt karse fra vinduskarmen.

PS. Rosiner, eplebiter eller bær kan godt tilsettes røren om du vil ha mer smak.

Advertisements

Comments

  1. Fastfood! Kom hjem fra jobben 16.10 og før klokken 17 sto det linse- og tomatsuppe laget fra bunnen av og nydelige, nystekte scones på bordet. Disse var fantastisk gode og enkle og løftet hverdagen! Jeg hadde i ca 100 gram revet cheddar og et par spiseskjeer tørket kryddergrønt – duftet herlig og smakte luksuriøst.

    Like

Trackbacks

  1. […] Tom brødboks og verandafrokost med grove scones […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s