Varme og beskyttelse fra moskusgresskar på en kald hverdag

Gresskarsuppen smaker ekstra godt med litt yoghurt og koriander. Foto: Lise von Krogh

På en kald hverdag, er det ingen ting som smaker bedre enn en varm og deilig gresskarsuppe. Denne gresskarsuppen er veldig enkel å lage og gir deg en skikkelig antioksidant-boost!

Moskusgresskar, en underlig sak med deilig smak

Denne merkelige grønnsakfrukten likner en gigantisk pære. Innenfor det harde lyse skallet, skjuler det seg et oransje og fast fruktkjøtt som bl.a. egner seg til suppe, puré og baking. Smaken er søtlig og deilig.

Beskyttende antioksidanter

Den påfallende oransje fargen skyldes karotenoider. Karotenoider en gruppe sterke, fettløselige antioksidanter som kan forebygge kreft og hjerte- og karsykdom. Rundt 50 av de 600 kjente karotenoidene kan omdannes til vitamin A og er såkalte provitamin A-karotenoider, bl.a. alfa- og betakaroten, betakryptoxantin. Andre viktige karotenoider er lykopen, lutein og zeaxantin.

Karotenoider kjennetegnes ved at de gir maten gule, oransje og røde farger. En viktig rolle karotenoidene har, er å beskytte kroppen mot frie radikaler. Et kosthold rikt på karotenoider fra frukt og grønnsaker kan beskytte mot skader fra frie radikaler, være en kilde til vitamin A og fremme et sunt immunforsvar.

Moskusgresskar er særlig rik på alfa- og betakaroten og lutein samt en god kilde til vitamin C. Flere gode kilder til karotenoider er søtpotet, paprika, papaya, gulrøtter, grønnkål, brokkoli, rosenkål, mais, sitrusfrukter, andre typer gresskar, tomater, spinat og melon.

Lurt å lage suppe av oransje mat

Varmebehandling av grønnsaker økter tilgjengeligheten av karotenoidene. De er nemlig bundet i plantevevet. Denne bindingen løses opp når maten finhakkes (mekanisk) eller varmebehandles. Opptaket karotenoider i tarmen øker dersom måltidet også inneholder fett, f.eks. olivenolje.

Oppskrift: Gresskarsuppe med tyrkisk yoghurt

En vegetarisk suppe som smaker himmelsk godt!

Dette trenger du til 2-3 porsjoner:

 • 2 moskusgresskar, skrelt, renset for frø og skjært i terninger
 • 2 ss olivenolje og 1 ts smør
 • 3 sjalottløk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 cm ingefær, finhakket
 • 2 ts støtt korianderfrø
 • 1 ts spisskummen
 • 5 dl grønnsaksbuljong
 • Litt chili, salt og pepper
 • 1 rød paprika, hakket

Slik gjør du:

Gjør klar gresskarene mens du varmer opp olje og smør i en god gryte. Fres gresskarene i fettet et par minutter. Ha i løk og kryddere og la dem frese litt sammen med gresskarbitene før du heller over grønnsaksbuljongen og har i paprika. La gryten småkoke i en times tid. Kjør den i en blender eller bruk stavmikser for å gjøre suppen glatt.

Serveres med en god klatt yoghurt og rikelig med koriander.

PS. Restene av suppen kan også brukes som saus til fisk og fugl.
Blogglisten

Comments

 1. kristin says:

  liker bloggen din så innmari godt!! du har så mange fine oppskrifter også synes jeg du har så sunt fokus på mat (at det er mat, og at det er viktig å få i seg nok av ditt og datt), og det er så godt å lese:) er så innmari mye fokus på vektnedgang og mange ekstreme “sunnhetsblogger” hvor ufaglærte uttaler seg som om de er ernæringsfysiologer! synes det er en skremmende utvikling. jeg har selv sluttet å lese disse bloggene, da de påvirker meg negativt… men takk for super blogg!:-)

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Dette var en fantastisk hyggelig tilbakemelding, Kristin!!! Kostholdshysteri er verken helse eller matglede. Jeg håper jeg klarer å formidle litt sunn fornuft omkring kosthold.

   Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s