Salviestekt kjesadel med massert grønnkål og grillet rød spisskål

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

La meg presentere mitt favoritt sommermåltid!

“Shit in shit out” er det noe som heter. Slik er det med mat også, det er ingrediensene som bestemmer hvor godt måltidet blir. Har du gode ingredienser er det ikke mye innsats som skal til før du har et gourmetmåltid av dimensjoner.

Dette måltider er noe av det beste jeg har spist i sommer. Det har få ingredienser, krevde liten arbeidsinnsats, men tok lang tid. Disse tre faktorene er også noe av kjernen i god mat for meg.

Måltidet besto av langstekt kjesadel pakket i salvieblader, olivenoljemassert grønnkål og grillet rød spisskål.

Når kjesadelen langstekes med salvien på lav varme får den en helt fantastisk mild og aromatisk smak. Den manuelle behandlingen av grønnkålen forvandler den fra en krusete, tøffing til en fløyelsmyk og intenst grønn salat. Spisskålen blir lun, litt mykere på innsiden og sprø på utsiden.

Resultatet er et måltid med variasjon i smaker, munnfølelse og farger. Et komplett måltid. Og selvsagt – det spises med hendene!

Alternative ingredienser

Får du ikke tak i alle ingrediensene, kan du fint bruke alternativer. Prinsippet for måltidet er det sammen:

  • Får du ikke tak i kje, kan du bruke lam, kylling eller svin – bare husk å juster steketiden etter kjøtttype.
  • Salvie kan erstattes av rosmarin, estragon eller en annen grønn urt.
  • Rød spisskål kan erstattes av vanlig grønn spisskål.
  • Grønnkål kan erstattes av svartkål eller brokkoli

Oppskrift: Salviestekt kjesadel med massert grønnkål og grillet rød spisskål

Måltidet er tilberedt i stekeovnen, men det kan også tilberedes på grillen.

Du trenger følgende per porsjon:

  • 1 kjesadel
  • 6 salvieblader
  • 3 blader grønnkål
  • 1 “båt” spisskål
  • olivenolje
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

Pakk kjesadelen inn i salvieblader. Dryss over litt salt og pepper og litt olivenolje. Pakk kjeet inn i aluminiumsfolie, legg det i en ildfast form og bak det i ovnen på ca. 100 grader i 3-5 timer. Når kjøttet er klart skal det løsne lett fra beina.

Når kjøttet er ferdigbakt, åpner du opp aluminiumsfolien og setter på grillelementet i ovnen. Ta forsiktig av salviebladene og legg dem ved siden av kjeet. Legg spisskålen ved siden av. Grill kje og spisskål ved siden av hverandre i ca. 5-15 minutter avhengig av hvor god ovn du har (min er ikke så god). Snu kjeet regelmessig. Kjeet skal få en lett sprø, brun overflate og spisskålen skal bli litt sprø i kantene.

I mellomtiden. River du grønnkålen av stilken og i småbiter. Ha på litt olje og massert kålen mellom hendene i ett minutt eller to. Ferdig massert grønnkål er sprakende grønn og myk i konsistensen. Smak til med salt.

Server måltidet på en fjøl. Ha på litt olivenolje og salt på spisskålen når du serverer.

Spises med hendene. Bruk salviebladene og spisskålen til å få opp all det gode stekefettet fra kjeet i aluminiumsfolien.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker