Med alt det gode under ett lokk – fet, salt og søt middagspai

En deilig, litt rufsete pai. Foto: Lise von Krogh

Når bacon, fiken, pærer og blåmuggost pakkes inn i smørdeig må det bare bli en deilig middag. Her møter ernæringsfysiologen matbloggeren i døra.

Fra matbloggerens side:

Fett kan heve smaken på mange slags retter. Her får virkelig smaken en flåte av bacon, smør, blåmuggost og butterdeig å seile på. Jeg elsker blåmuggost. Kan jeg bruke den i maten, så gjør jeg gjerne det – samtidig som jeg småspiser på den under matlagingen. I tillegg er bacon salt, og salt må jo man ha i en god middag. Sukker smaker også godt. Denne retten inneholder helt naturlig sukker fra fiken og pærer.  For å friske det hele opp serverer jeg en sprø salat til. Knall godt!

Fra ernæringsfysiologens side:

Utfordringen med å spise sunt er jo at fett, salt og sukker bør brukes med forsiktighet. Dette er også en utfordring for matindustrien. Når forbrukeren ønsker å spise sunnere, men like godt blir det ekstra vanskelig å lage gode og smakfulle matprodukter. Denne paien er et eksempel på en rett som ikke bør være hverdagskost. En porsjon dekker nesten hele en tredjedel av dagsbehovet for energi (1/4 av paien, ca 330 gram gir 857 kcal). Og hele 60 % av energien i paien kommer fra fett. Dette er rett og slett mektige saker. Plusspoeng for salat ved siden av og plusspoeng for at det er ingrediensene som selv bidrar med salt og sukker.

Stilling: 1:1

Noen ganger kan ikke alle gjøres til lags. Det er alltid smart å balansere et måltid med salat, men det er lov å kose seg i blant. Denne retten kommer jeg garantert til å lage flere ganger, men da skal jeg også jobbe litt med presentasjonen.

En deilig tallerken. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Fet, salt og søt middagspai

Du trenger følgende til en pai for fire:

  • En pakke butterdeig
  • 1 ss smør
  • 2 ss rapsolje
  • 1 pakke bacon, skjært i biter
  • 2 små løk, finhakket
  • 8 tørkede fiken, grovhakket
  • 3 pærer, grovhakket
  • 1 pakke blåmuggost, skjært i biter

Slik gjør du:

Skjevle ut butterdeigen til to store leiver. Den ene dekker du paiformen med og den andre skal bli lokk.

Varm opp smøret i en stekepanne og stek baconet. Ta baconet ut av stekepannen og legg det i en bolle. Stek løken blank i den samme stekepannen sammen med rapsoljen. Ta løken ut og legg den med baconet.

I den samme stekepannen får fikenen en runde på ett minutt på medium varme. Hiv oppi pærene også og stek dem til de mykner litt. Bland sammen bacon, løk, fiken og pærer. Ha alt i paiformen. Fordel blåmuggosten over. Legg på pailokket og knip deigen sammen i kantene.

Stek paien nederst i ovnen på 200 grader i 15 minutter. Ta den ut og pensle pailokket med pisket egg. Stek paien i ca 15 minutter til – til pailokket er gyldent og sprøtt.

Salat til pai smaker veldig godt. Foto: Lise von Krogh

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s