It’s phở time! Vietnamesisk suppe med en tvist

Langsom, hjemmelaget og fantastisk god suppe!

Phở er kanskje noe av det beste jeg har laget på kjøkkenet. Denne suppen er full av fantastiske, rike smaker. Phở kan kokes ned til fire viktige hovedingredienser: kraft, kjøtt, urter og risnnudler.

Jeg kaller bloggen min “Enkelt, sunt og godt”. Men det betyr nødvendigvis ikke at maten må være rask å lage. Langsom mat blir som regel mye bedre enn rask mat, men kan likevel være enkel å lage – hvis du tar deg tid til det selvsagt.

Den vietnamesiske suppen phở er enkel å lage, men den må koke lenge slik at du får mørt kjøtt og god kraft.

Ideen til å lage phở fikk jeg av en Youtube-episode med Matty Matheson hvor han lager Bone Broth Brigade Oxtail Pho.

– PHO IS LIFE AND JUST A DASH IS BROTH LETS SIP UP SOME LOVE!  Matty Matheson.

Det så bare så sykt godt ut at jeg måtte bare prøve å lage noe tilsvarende. Se selv:

Phở with a twist …

Min vri på denne suppen som vanligvis har oksekjøtt, er å bruke kanin. Du kan bruke høne som erstatning dersom du vil følge oppskriften min og ikke har en kanin for hånden – hvilket de fleste neppe har. Da ville jeg ha brukt en hel høne som jeg delte opp. Husk at bein er viktig å få med her, ellers så blir det ingen kraft.

Kaninen jeg brukte i phở’n slaktet jeg to dager før. Deretter fikk kjøttet mørne i kjølig romtemperatur. Kaninen var voksen og da kan det være greit med et par dagers mørning, selv om dette ikke er viltkjøtt. I gryten brukte jeg hele kaninen. Partert selvsagt.

En annen vri på suppen var å ha i traktkantarell fra skogen. I hele høst har jeg plukket sopp som jeg enten har forvellet eller tørket, alt etter hvilken sopp. Jeg plukket blant annet utrolig mye traktkanterell som jeg tørket i dehydrator. På kjøkkenet har jeg flere 3 liters Norgesglass fyllt til randen med traktkanterell. Nesten daglig spiser jeg litt sopp. Jeg bare tar en håndfull mengde i et glass og heller på litt varmt vann. Da sveller soppen ut igjen på noen minutter, og så den klar til bruk. Soppkraften bruker jeg også i matlaging.

Oppskrift: Phở med kanin (eller høne) og traktkantarell

Du trenger følgende til en gryte pho med kraft og kjøtt

 • 1 kanin partert (jepp en hel kanin!) – kan erstattes av høne
 • Smør
 • Vann
 • 2 løk, delt i fire
 • 2 gulrøtter, grovhakket
 • 1 tommelstorbit ingefær, i skiver (ikke nødvendig å skrelle)
 • 1 stilk sitrongress, kuttet i ca. 2 cm lange biter
 • 1 klype salt
 • 2 kanelstenger
 • 2 stjerneanis
 • 1 ts nellikspiker
 • 1 ss kardemommefrø
 • 2 ts korianderfrø
 • 1-2 ss fiskesaus
 • 1 chili, skivet

Slik gjør du det: 

Surr kjøttet brunt på overflaten i litt smør i bunnen av en stor gryte (jeg bruker jerngryte). Hell på nykokt vann slik at det dekker kjøttet. Rist kanel, nellik, kardemomme og korianderfrø i en tørr stekepanne til krydderet begynner å dufte. Ha krydder og resten av ingrediensene i gryten. Kok opp og senk varmen. La gryten stå og syde til kjøttet slipper beina. Det kan ta mellom 1,5 til 6 timer avhengig av alderen på dyret. Men desto lengre du koker, desto bedre blir kraften. Det fine med å bruke kaninkjøtt er at du ikke trenger å skumme overflaten på kraften. Kraften er helt klar!

Når kjøttet er kokt mørt så fisker du kjøttet ut av gryten. Riv/Strimle opp kjøttet og fjern beina. Kjøtt som blir til overs etter middag, kan du fryse ned i porsjoner.

Kraften og kraftingrediensene heller du over et dørslag. Smak til kraften med ev. mer fiskesaus, salt og sukker – hvis nødvendig. Kraften kan også fryses ned i porsjoner.

Phở time – Slik serverer du suppen!

Ingredienser til servering:

 • Sopp, f.eks. tørket traktkantarell –  eller bruk hvilken som helst sopp som du skiver og steker på en tørr stekepanne
 • Vårløk, hakket
 • Risnudler
 • Korianderblader
 • Mer chili, i skiver
 • Lime
 • Gjerne: thaibasilikum og raskt forvellede bønnespirer

Kok nudlene som anvist på pakken – eller legg en porsjon tørre risnudler i en suppe skål, hell over kokende vann, legg på lokk og la det stå noen minutter før du heller av vannet.

Legg strimlet nykokt kjøtt i skålen med nudlene. Du kan også steke kjøttet litt i olje i stekepannen først, slik at det blir litt crispy.

Varm opp kraften sammen med tørket sopp. Nå kraften koker blir soppen myk. Hell kraft og sopp over nudlene.

Topp suppen med hakket vårløk, korianderblader og noen skiver chili. Klem over litt limejuice!

Nyt livet!

Tips: Ferske bønnespirer og thaibasilikum er også super godt til, men jeg hadde ikke det for hånden. Du kan også dyppe kjøttet i hoisin- og srirachasaus som du har i en skål ved siden av.

Comments

 1. Hei! Snublet over siden din når jeg søkte på italiensk minesteonesuppe. Men fant mye annet godt også! Håper du fortsetter å blogge om matretter. Tror jammen meg jeg må prøve Pho før jeg lager minestronesuppen. Tusen takk for gode oppskrifter 🙂

  Like

 2. Hei, etter en tur til Vietnam i høst har jeg hatt lyst å prøve meg på pho, men ikke turt. I dag prøvde jeg, og det ble ikke så verst takket være oppskriften din. 🙂 Det ble med hel kylling fra butikken da jeg ikke kom meg til noen slakter i går, så jeg tipper kjøttet tålte dårligere den lange koketiden. Det var mye av kjøttet som var småslintrer og hang mer fast i nelliken enn beina. Når vi prøver igjen blir det nok med mer ‘kraftvennlig’ kjøtt. Takk for god oppskrift!

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s