Vegetarpizza med rosettkål, gulrot og vårløk til hverdags

Vegetarpizza er topp restemat, fin måte å få i seg grønnsaker på og et sunnere alternativ til kresne barn.

Pizza kan også være løsningen på flere utfordringer i mathverdagen vår:

  • Å gi kresne barn sunn mat som de faktisk liker
  • Å spise nok grønnsaker
  • Å redusere matsvinn

Her i huset går det mye i vegetarpizza om dagen. Det er et slags kompromiss mellom husets snart åtteåring og en mor som mener at guttungen bør spise mer grønnsaker og mindre pølse. Jada, vi har gått i pølsefella vi også. Jeg trøster meg med at den kresne perioden barn har gjerne får som regel avtar. I mellomtiden får vi gjøre det best ut av det. Så da blir det gjerne en veggispizza mens vi setter på en episode av NRK Newton. P

izza med deig av fibramel (finmalt sammalt hvetemel) med ketchup, gulrøtter og hvitost på toppen blir det minst en gang i uken. Ikke det verste du kan spise spør du meg. Når du lager den selv så blir den både sunnere og bedre. Noen ganger lager vi en voksenside og en barneside. Voksensiden har mer grønnsaker og krydder. Pizzaen har også lite salt i motsetning til vanlig kjøpepizza.

Pizza er også en utmerket måte å bruke opp restemat på. I denne vegetarpizzen hadde jeg på en rest med tomatsaus, litt vårløk som lå i kjøleskapet og resten av en pose rosettkål. En kjempegod og sunn pizza.

Pizza er nemlig en fin måte å få i seg grønnsaker på også. Du kan ha på alle slags grønnsaker og frukter. Alle varianter av kål og løk passer godt på. Revet gulrot er helt supert, fordi den har litt søt smak. Fennikel, pastinakk, rødbeter, tomat, paprika, ananas, mais … alt kan brukes. Og masse grønne urter på toppen. Dessuten kan en vegetarpizza bidra til å redusere kjøttforbruket og øke grønnsaksforbruket. Helt i tråd med kostholdsanbefalingene.

Restemat var også temaet da jeg var intnervjuet på TV2 Matkontrollen for noen dager siden. Du kan se et lite utdrag av innslaget her.tv2 Og hvis du har TV2 Sumo-abonnement så kan du ser resten her (04:30 ut i episoden).

 

Oppskrift: Vegetarpizza med rosettkål, gulrot og vårløk til hverdags

Du trenger følgende til bunnen:

  • ca. 1 ½ dl lunket vann
  • ca. 3 dl Fibramel (dette har de i de fleste matvarebutikker)
  • ½ pose tørrgjær
  • 2 ss olivenolje
  • Litt salt

Du trenger følgende til topping:

  • Litt tomatketchup eller litt tomatpassata
  • 1 stor gulrot, revet
  • 1-2 vårløk, hakket
  • 5 rosettkål, delt i to
  • 2 dl hvitost, revet
  • Litt paprikapulver
  • Salt og pepper
  • Oregano, hakket

Slik gjør du det:

Lag deigen minst enn halvtime før du skal lage pizzaen. Bland tørrgjæren med vannet. Bland det sammen med melet, saltet og olivenoljen. Elt til du får en myk og elastisk deig, juster med vann eller mel om nødvendig. Sett den til heving på et lunt sted i ca. en halvtime.

Så kjevler ut en pizzabunn som du har et tynt lag tomatsaus på. Spre utover gulrot, vårløk og rosettkål. Ha på ost og topp med krydder og urter.

Stekes på 225 °C nederst i oven til osten begynner å bli gylden. Det tar omlag 10 minutter.

 

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s