Den allsidige bladbeten – Stekt og marinert mangold

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Å bli kjent med en ny, næringsrik matvare er både gøy og lærerikt. 

Bladbete eller mangold som den også kalles er en grønnsak jeg forbinder med fargesprakende bilder fra en grønnsaksdisk eller et marked i utlandet. Der ligger bladbeten i bunter på rekke og rad og lyser opp med sine regnbuefarger. Jeg husker jeg så den i grønnsaksdisken da jeg var på Whole Foods marked i Oregon for mange år tilbake. Jeg så på den – og gikk forbi. Jeg visste nemlig ikke hvordan jeg skulle bruke den.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

I våre såkalte storbyer så får du sikkert kjøpt den, men ikke her på bygda hos meg. Så derfor bestilte jeg i år økologiske småplanter av bladbete fra de Haes Gartneri som jeg plantet i begynnelsen av juni. Nå er plantene store og flotte og jeg plukker daglig noen blader til maten – og da må jeg bli kjent med den.

Møt bladbeten!

Jeg har prøvd å dyrke spinat flere ganger uten å lykkes. Bladbete derimot er en sikker vinner her i Skrukkelia. Det fine er at jeg kan hele tiden høste av den. Jeg plukker bra av de ytterste bladene og så fortsetter den å vokse. Hvor lenge den vil holde på slik utover høste vil derimot vise seg. Akkurat nå stortrives den og ingen skadedyr ser ut til å interessere seg for den nevneverdig.

Selve bladene på bladbeten kan du bruke i stedet for spinat både kokt og rå, for eksempel i en salat, mens den kraftige stengelen kan du bruke i stedet for stilkselleri. Bladbete er nærmest to grønnsaker i ett. I en hver rett hvor det skal brukes bladgrønnsaker, så kan du bruke bladbete. Den er god strimlet og rå i en salat, den er veldig godt egnet sautert i en god olje eller smør, i omelett eller frittata, i supper, i couscous og risotto, wok og gryter. Når du skal bruke hele grønnsaken, kan du sautere stilken et par minutter før du har i bladene.

Bladbete er virkelig en næringsrik grønnsak. Den er en kilde til mineralene kalium, magnesium, kobber og mangan, men ikke minst så er den svært rik på vitamin K og en god kilde til vitamin C og A fra betakaroten. Sammenligner vi bladbete med spinat, så kommer de ganske jevnt ut bortsett fra at spinat er en mye bedre kilde til folat og bladbete har dobbelt så mye vitamin K. Med sine sterke farger er den også en god antioksidantkilde og desto mørkere og med rød den er, desto høyere antioksidantnivå har den – både i bladene og stilken. Først og fremst er det bladene som har høyest antioksidantinnhold.

Oksalsyrenivået er noe lavere enn spinat og rabarbra, men den er likevel en oksalsyrerik grønnsak. Det er bladene som inneholder mest oksalsyre. Når bladbete stekes (sauteres), reduseres innholdet med ca. 37 %. Om den kokes i vann før den stekes, så vil nivået reduseres med 44 %. Lar du den ligge i bløt en halvtime før koking og deretter steking så vil nivået totalt reduseres med 52 %.

Vanligvis er ikke oksalsyre et problem med mindre du spiser mye oksalsyrerik mat. Oksalsyre kan binde kalsium og jern til et uløselig salt som gjør at verken oksalsyren eller mineralene tas opp av kroppen. Hos noen mennesker kan inntak av oksalsyre føre til dannelse av nyrestein. Oksalsyre er giftig i store mengder, men matvarer med mye oksalsyre inntas sjelden i slike mengder at det har noen praktisk betydning for verken giftvirkning eller kalsiumtilførselen.

For øvrig er oksalsyre vanlig i mat. Selleri, sjokolade, grønnkål, persille, blåbær, grønn paprika, rips, squash og søtpotet i tillegg til spinat, rabarbra og bladbete gir mye oksalsyre pr. porsjon.

En grønnsak som som regel flere sider når det kommer til sunnhet og bruksområde. Jeg gleder meg over denne spennende og næringsrike råvaren i åkeren min. Den skal brukes for det den er verdt og jeg kommer også til å forvelle den slik at jeg har den i frysen!

Månedens utfordring

Bete er også månedens utfordring blant flere matbloggere i september. Sjekk ut Green Bonanza Rødbeteburger med dill på toppen, Et kjøkken i Istanbul Krydrede rødbeter og kikerter med harissayoghurt, Idéfull Rødmende Betefruer, Mias mat ovnsbakt rødbethummus, My Nordic Kitchen Beet & Berry Bowl, Kvardagsmat Kvit pizza med beter, Entusiastisk mat sin pizza med beter og chèvre, Kjøkkenmagi Rødbetemuffins, Maj-Britt & Spiselandslaget Fløyelsmyk rødbetsuppe med kjøttboller, karve og dill, Siv baker og steike Rødbetsalat med ostekrem og rugsmuler, Mat på bordet Ovnsbakte betechips, Basilico Rødbetesuppe med vodka og rømme, Alt godt Andebryst med betechips og plommesaus, Greta G Coleslaw med rødbeter, Matmagi Rødbete-salat med mangold og gresskarkjernolje, Enestående mat Terte med rødbete og søtpotet, the Norwegian Hausfrau Beetroot & Cheese filling for Pasta, Sunnere Alternativ Brownies med rødbeter og dadler, Godt og sunt Sjokoladekake med karameliserte Rødbeter, Alt godt Lun høstsalat med beter og kyllinghjerter og Aichas mat Oksekjøtt og rødbet tagine

Kilder:

 • Matvaretabellen 2015. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.
 • Oksalsyre. (2015, 24. mai). I Store norske leksikon. Hentet 25. juli 2016 fra https://snl.no/oksalsyre.
 • Omoloja A. Oxalate content of foods. The Children’s Medical Center.
 • Pyo YH, Lee TC, Logendra L, Rosen RT. Antioxidant activity and phenolic compounds of Swiss chard (Beta vulgaris subspecies cycla) extracts. Food Chemistry 2004;85(1):19-26.
 • Simpson TS, Savage GP, Sherlock R, Vanhanen LP. Oxalate content of silver beet leaves (Beta vulgaris var. cicla) at different stages of maturation and the effect of cooking with different milk sources. J Agric Food Chem. 2009 Nov 25;57(22):10804-8. doi: 10.1021/jf902124w.
 • Waters A. The Art of Simple Food II: Recipes, Flavor, and Inspiration from the New Kitchen Garden. A.  Clarkson Potter 2013; 1. utg.

Oppskrift: Marinert økologisk bladbete på smørstekt torsk

Hvis du ikke har bladbete, så kan du bruke spinat og grønnkål til denne retten også. Oppskriften er tilpasset fra The Art of Simple Food av Alice Waters.

Du trenger følgende til 1 porsjon:

 • 4-6 blader økologisk bladbete
 • 1 ss olivenolje til steking
 • 1/2-1 skivet hvitløk
 • 1 båt sitron
 • Litt chiliflak
 • En klype salt
 • 1 ss god oljeolje med mye smak
 • 1 filet, torsk eller skrei
 • Rørossmør til steking

Slik gjør du: 

Vask bladbeten godt. Skjær stilken av den og kutt bladene i store biter. Skyll dem godt, men ikke rist av alt vannet.

Varm opp olivenoljen i en liten stekepanne. La bladbeten steke i ca. 5 minutter på middels varme. Rør om ofte. Ikke la den tørke ut under steking, ha heller i ørlite vann hvis den blir for tørr.

Ta den stekte bladbeten av stekepannen og legg den til avkjøling på en fjøl. Klem lett av overflødig væske.

I en skål blander du stekt bladbete, hvitløk, chiliflak, salt og olivenolje. Klem over sitron til slutt.

Stek fisken på begge sider i brunet smør. Den skal få en fin stekeskorpe.

Legg fisken på en tallerken. Dander bladbeten på toppen, husk å få med all væske i skålen. Har du litt smør igjen på stekepannen, så kan du helle dette forsiktig rundt fisken.

Server med en sitronbåt. Andre ingredienser er i grunnen overflødige, men nykokte poteter vil sikkert passe fint om du vil ha mer tilbehør. 

Comments

 1. Pål Magne says:

  Hei. Dyrker bladbete for første gang. Vokser fint på Dovre:-). Forvelling er greit. Hva med sylting som rødbete? Tørke?

  Like

Trackbacks

 1. […] Den allsidige bladbeten – Lise von Krogh […]

  Like

 2. […] Note til ingredienser: Mangold heter også bladbete. Vi har det i en av pallekarmene våre. Det er så lettdyrkelig at selv jeg har fått det til! Jeg vet ikke hvor vanlig det er i å få tak i butikker, men jeg tror nok det selges på ulike Bondens marked. Lise von Krogh har skrevet mer utfyllende om bladbete, sjekk her. […]

  Like

 3. […] Lise von Krogh har stekt og marinert bladbet, også kalt mangold […]

  Like

 4. […] nydelige Beet & berry blowl, spiselandslaget.com sin fristende rødbetsuppe, Lise Von Kroghs marinert bladbete på smørstekt torsk, sunnerealternativ.no sine brownies med rødbeter og dadler, sivbakerogsteiker.no sin rødbetsalat […]

  Like

 5. […] med rødbeter og dadler -Mias mat har laget Ovnsbakt rødbethummus -Lise von Krogh har laget Stekt og marinert mangold -My nordic kitchen har laget Beet and berry bowl -Kvardagsmat har laget Kvit pizza med beter -Et […]

  Like

 6. […] von Krogh  tar for seg et spennende bete-medlem, og lager masse snadder med mangold, eller bladbete. Denne har du kanskje kastet lange nysgjerrige blikk på og ikke visst hva du skulle gjøre med? Her […]

  Like

 7. […] Lise von Krogh med Stekt og marinert mangold […]

  Like

 8. […] Lise von Krogh med Stekt og marinert mangold […]

  Like

 9. […] bloggere har allerede slengt seg på og flere vil helt sikkert komme til. Lise von Krogh har et interessant innlegg om mangold, særlig for meg som har begynt å kjøpe en del av det fra mitt lokale marked i det siste – de […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s