Smaken av Toten er grønn og god

Chips trippel av grønnkål, totenflak og reddiker. Foto: lise von Krogh ©

Når Toten byr på det beste de har, så står grønnsakene i sentrum.

Her i sommer ble jeg invitert til en hyggelig matkveld med god lokalmat i sentrum på restauranten Viken II ved Mjøsa. Fra Vaaghals i Oslo kom verdensmester i kokkekunst, Christer Rødseth, sammen med sin kollega Mikkel Husom og tilberedte maten til gjestene og underholdte fra scenen. De lokale bøndene i Mat fra Toten SA sto for de beste råvarene. Det ble en smakfull kveld!

 

Jeg har over en tid blitt kjent med Toten gjennom grønnsaksbøndene Per Odd Gjestvang og Petter Gjestvang på Vang Gård og blir stadig imponert over den store og varierte avlingen deres.

Toten er virkelig et fruktbart område for grønnsaksdyrking på grunn av den fantastisk, næringsrike jorden langs Mjøsa. Dessuten er Mjøsa en viktig og god vannkilde, fortalte Thor Johannes Rogneby som er styreleder i Mat fra Toten SA. Denne kvelden på Viken II i Evjua Strandpark avspeilet virkelig fruktbarheten til Mjøsgårdene.

Som ernæringsbiolog liker jeg at grønnsaker får større plass i kostholdet vårt. Og det trenger ikke bare være kokte gulrøtter og råkost. Gode, ferske og næringsrike grønnsaker som tilberedes riktig kan få hovedrollen i måltidet. Derfor var det virkelig kjekt å se at det var nettopp det Rødseth og Husom gjorde – nemlig å sette grønnsakene i sentrum for kvelden.

Grønn forrett a la Vaaghals

Vaaghals har de alltid en grønnsaksrett på menyen. Inspirert av egen restaurant disket Rødseth og Husom opp men den deiligste forrett av helbakt blomkål, bakt og grillet nykål servert med jordskokkchips og Hollandaise-saus med estragon. Den var en full suksess på vårt bord og er en rett jeg har lyst å prøve å lage selv. Råvarene har jeg jo i åkeren.

Rødseth demonstrerte hvordan han lagde en god Hollandaise-saus. «Pisk den så lenge du tror og litt til», var Rødseths beste råd for en god saus. Da blir den lufting og fin og du kan spe i godvarmt smør i en tynn stråle. Bare tull å bruke klarnet smør, sa han, fordi melkeproteinene i smøret stabiliserer sausen.

 

Grønn buffet

Hovedretten besto av en grønn buffet. Med deilig grillet hjertesalat. Christer beregner et halvt hjerte per person. Grønnkålchipsen tilberedt i steinovn og servert med Totenchips og skiver av reddiker. Neper, brokkoli også med totenflak ved siden av bakt gulrot. Enda mer bakt blomkål. Samt deilig hjort og svinebog av utegris. Litt kjøtt ble det jo denne kvelden, men jeg tror gjestene spiste langt mer grønnsaker enn kjøtt den kvelden. Det ble rett og slett en sunn og god middag.

 


Minioppskrift på trippelsalat:

Bland sammen grønnkålchips, tynne skiver av reddiker og potetchips og server den til middagen.


Nydelig utegris

Svinebogen som ble servert denne kvelden er kanskje noe av det beste jeg har smakt. Denne lokale grisen har virkelig hatt det godt hos Lie gård. Det forteller kjøttet alt om. Grisen har levd ute i naturen så og si hele livet sitt hvor den spiser det den vil på beite og får kun norske råvarer, kunne Anners Lie fortelle. Dessuten har den fått kokte poteter, rødbeter, Totenegg og deilige epler på høsten.

Mildt, aromatisk og mørt. En sjelden nytelse som ikke kan sammenlignes med svinenakken du får i butikken. Sjekk ut Toten Utegris!

 

Herlig øl

Noe av det jeg vil huske fra denne kvelden er Mikkel Husoms øl. Et øl han laget hjemme «på hybelen» i Oslo. Et nydelig hveteøl i tysk til med løpestikke. Jeg elsker både hveteøl og løpestikke. Løpestikke virker som en smaksforsterker uten at ølet smaker direkte løpestikke, kunne Husom fortelle. Komboen her var helt fantastisk. Takk Mikkel!

 

Mjøsgårdene

Denne kvelden var i regi av Sommer på Mjøsgårdene. Selv om sommerferien er over for de fleste, så er det fremdeles verdt  ta turen til Toten. Mjøsgårdene har fremdeles åpent. Restauranten Viken II i Evjua  ble startet av Ola Reinsby drives i dag av sønnene Mats og Kjetil Reinsby.

 

Takk for invitasjonen og inspirasjonen!

Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s