Verdens beste kjøttboller med hjemmelaget krydder

Kjekjøttboller på salat. Foto: Lise von Krogh ©

Blander du kjøttdeig, hvitløk og løk med kryddermiksen Ras-el-hanout, så får du en fantastisk smaksopplevelse. 

Før du leser videre: Denne oppskriften er basert på kjekjøttdeig, men du kan fint bruke kjøttdeig av svin, kylling, lam og storfe her. Eller et vegetarisk alternativ som f.eks. linser og bønner. 

De som leser bloggen min vet at jeg er veldig glad i kjekjøtt. Nå har jeg fått tak i nydelig kjøttdeig av kjekjøtt fra geitebonden Ole Øvrejorde. Den rå kjøttdeigen er lys, luktfri (i motsetning til kyllingkjøtt) og med god tekstur og bindeevne. Når du steker kjøttdeigen så har den en mild smak som tar lett til seg andre smaker og blir ikke dominerende i seg selv.

Kjøttet egner seg til både til taco kjøttdeig, gryter, burger og alt annet du normalt bruker kjøttdeig til. Jeg har prøvd flere varianter, men disse kjøttbollene topper alt! Helt fantastisk godt!

For å få dem så utrolig velsmakende, så har jeg fått hjelp av Tom Victor Gausdal, dvs. kokeboken hans Kokkelære. Her presenterer han den marokkanske krydderblandingen ras-el-hanout. Nord-Afrikas svar på den indiske kryddermiksen garam masala. Nå finnes det vel egentlig ikke en fasit på ingrediensene i ras-el-hanout, men den kjennetegnes av mange krydre og skal være det beste av det beste.

Ras-el-hanout is a classic spice mixture used in Moroccan cuisine. The name means ‘top of the shop’, which reflects its expensive ingredients. Good mixtures will contain more than 20 different spices, including dried peppers, cardamom, nutmeg, allspice, cinnamon, cloves, fennel, rose buds and lavender, but ras-el-hanout can contain up to 100 spices, skriver BBC Food Ingredients.

Oppskrift: Kjekjøttboller med hvitløk, løk og marokansk krydderblanding

Kjøttbollene kan du bruke slik du vanligvis bruker kjøttboller, enten om det er til pasta eller tapas. Jeg har valgt å bruke dem i en enkel salat.

Du trenger følgende per 200 gram kjøttdeig:

  • 200 gram kjøttdeig av kje eller svin, kylling, lam og storfe eller vegetarisk alternativ
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1-2 ss Ras-el-hanout

Du trenger følgende til Ras-el-hanout-kryddermiksen (ikke krise om du ikke har alle ingrediensene). Jeg liker også å bruke hele krydre som jeg maler/støter i morteren min, da blir smaken sterkere. Bland følgende krydre sammen i et syltetøyglass: 

  • 2 ts malt ingefær
  • 2 ts malt kardemomme eller ca. 16 frø fra kardemommekapsler du maler selv
  • 2 ts malt muskatnøtt (her må du gjerne bruke nøtter som du rasper selv)
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt allehånde
  • 1 ts malt koriander eller 1 ss korianderfrø som du maler selv
  • 1 ts malt gurkemeie
  • 1 ts malt paprika
  • 1/2 ts malt svart pepper
  • 1/2 ts malt kajennepepper
  • 1/2 ts malt anis
  • 1/4 malt nellik eller 8 nellikspikre du maler selv
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker

Tilbehør: 

  • Olje eller smør til steking
  • Honning
  • Isbergsalat
  • Gressløk

Fremgangsmåte: 

Kna godt sammen kjøttdeig, hvitløk, løk og krydderblanding. La blandingen hvile et kvarters tid slik at den får sette seg.

Form små kjøttboller med hendene som du steker i olje eller smør. Når du har brunet kjøttbollene, senk temperaturen på stekeplaten og la dem få stå og surre til de er gjennomstekte. Ta kjøttbollene av stekepannen. Ha i litt vann og litt honning (mengde her er etter smak og behag, men jeg bruker ca. 1 ss honning pr. porsjon). Kok ut stekepannen til du får en tykk og blank saus.

Serveringsforslag:

Legg kjøttbollene på en seng av strimlet isbergsalat. Dryss over finhakket gressløk og hell over sausen.

Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s