Lyst på kjekjøtt?

kjekoteletter-tfHer får du kjøpt det!

NRK har med serien FBI redder høna satt geitekillingen på agendaen og forhåpentligvis matfatet vårt.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Mat levert med kurér

Hos meg har den lenge vært på agendaen og matfatet. Jeg kjøper kje rett fra bonden. Det byr riktig nok på noen logistiske utfordringer og bruk av ” kurér”, men da kjøper jeg heller noen kilo i slengen som oppbevares i frysen til bruk. Det er verdt strevet – tro meg! Kjekjøtt smaker utrolig godt.

Jeg kjøper kjekjøtt fra geitebønder som både avler kjøttkje og som driver med melkeproduksjon, men som ikke liker å se at det lille kjeet skal bli til avfall – heller en ressurs.

Kjekjøtt er sesongmat og best tilgjengelig på våren og høsten. Bestiller du kjøtt så bestill gjerne noen ribber (beregn 1-2 pers pr. side), et par lår, sadel som du kan dele opp til koteletter og bog i slengen. Da har du ulike stykker til ulike retter, favoritten min er ribbe. Jeg har laget mat med de fleste stykningsdelene fra kje: Kjeoppskrifter.

Her får du kjøpt kjekjøtt!

Økoguiden til Renmat har en god landsoversikt over hvor du får tak i økologisk kje og geit. Dette er trolig den best oppdaterte listen, i følge redaktøren i Ren Mat, Wanda Widerøe.

Dessuten har du bønder, som blant annet Jacobsen på Berg, hvor du kan få adoptere en geit og på slutten av sommeren får du både kjøtt og skinn fra akkurat den geita. Her produseres kjeene økologisk, men blir ikke Debio-merket fordi kjeene kommer fra ikke-økologiske geiter. Jacobsen på Berg “redder” årlig 60-70 kje fra geitemelkprodusenter, hvor geitemelken går i produksjon i stedet for til kjeet. I stedet for at kjeet blir avfall, blir de satt ut til adopsjon hos Jacobsen på Berg.

I følge Norsk sau og geit vil det i uke 7, 10 og 17 blir gjennomført salgskampanjer på kjekjøtt i Menu og Spar. Så her er det bare å følge med.

I følge Nationen får du også kjøpt kje og geit i slakterbutikkene på Grønland, f.eks. Grønlands Torg Kjøtt og Delikat’n.

Selv kjøper jeg kjekjøtt av Knut C. Milde i Bergen og Ole Øvrejorde i Hallingdal. Milde vil ha kjekjøtt tilgjengelig fra august 2017, mens Øvrejordetvil ha kjekjøtt fra februar 2017.

Oppskrifter med kjekjøtt

På bloggen har en mange gode oppskrifter med kjekjøtt.

Comments

  1. Margrethe says:

    Vet du hva næringsinnholdet på kjeribbe er?

    Like

Trackbacks

  1. […] Lyst på kjekjøtt? Her får du kjøpt det. […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s