Grove tacosnurrer med grønnsaker

Tacoboller. Foto: Lise von Krogh ©

Tacoboller. Foto: Lise von Krogh ©

Enkel start på det nye året med grove tacoboller til små og store.

I går var det andre nyttårsdag og første arbeidsdag for undertegnede, mens husets førsteklassing hadde fremdeles juleferie.

Noen fordeler skal man ha som selvstendig næringsdrivende, og det er at en kan sette av litt tid til matlaging midt i arbeidstiden, som for eksempel lage tacoboller – etter en gåtur i skogen og heller jobbe litt på kvelden.

Til disse tacobollene brukte jeg forskjellige grønnsaker som jeg hadde liggende i kjøleskapet fra julen og halvparten sammalt og siktet mel. Siste bit av edamerosten og 1/2 pose tacokrydder fikk også bein å gå på.

Som en del av fyllet brukte jeg kjøttdeig. Ikke karbonadedeig, som egentlig er det beste valget rent ernæringsmessig. Grunnen til dette er at jeg har kjøpt en 20 kilos pakke kjøttdeig av skotsk høylandsfe fra fra Ingrid Melbye Buraas på Øvre Melbye Gård her i Hurdal. Denne har jeg delt opp i porsjonspakker av ulik vekt. Mange små, flatpakkede porsjonspakninger som lett kan tines – når en plutselig finner på at nettopp tacoboller er tingen å lage. Selvsagt fungerer karbonadedeig også. Du kan også droppe kjøttet fullstendig og lage vegetariske tacoboller.

Det ble tacoboller til både lunsj og middag denne dagen. Ta det du har og lag deilige tacoboller!

Oppskrift: Lises tacosnurrer

Ikke la deg skremme av ingredienslisten. Dette er enkle saker å lage!

Du trenger følgende til ca. 16 tacoboller:

Ingredienser til deig: 

  • 1/2 pose tørrgjær
  • 2,75 dl vann, lunket
  • 300 g sammalt spelt (eller hvetemel)
  • 200 g siktet hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 sukker
  • 1 ss olivenolje

Ingredienser til fyll: 

  • 1/2 rødløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss rapsolje
  • 150 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1/2 pose tacokrydder
  • 1/2 dl vann
  • 1 stilkselleri, finhakket
  • 1 gulrot, revet
  • 1 rød paprika, finhakket
  • 2 ss crème fraîche eller rømme
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 ss ketsjup
  • 1 liten boks maiskorn
  • 1 ss tørkede grønne urter, f.eks. persille, timian, oregano, basilikum og/eller løpestikke – eller 3 ss ferske urter
  • 2,5 dl revet hvitost

Slik gjør du: 

Deig: Visp sammen gjær og vann i en bakebolle. Ha i mel, salt og sukker. Elt deigen godt. Jeg elter for hånd og bruker ca. 15 minutter på dette. De par siste minuttene elter du med olje. Sett deigen til heving, mens du lager fyllet.

Fyll: Varm oljen på middels sterk varme i en stekepanne. Ha i løk og hvitløk og stek den myk. Ha i kjøttdeig og stek videre. Når kjøttdeigen er stekt, har du i tacokrydder, 1/2 dl vann, selleri, gulrot og paprika. Stek videre i ca. 5 minutter. Ta fyllet av stekepannen og legg det på en fjøl til avkjøling.

Saus: Bland sammen crème fraîche, tomatpuré og ketsjup i en kopp.

Når deigen har hevet til dobbelt størrelse, så kjevler du den ut. Den skal bli ca. 1/4 cm tykk. Bre over sausen med en slikkepotte. Fordel fyllet, mais og dryss over urtene og halvparten av osten.

Rull deigen sammen til en pølse. Bruk en god kniv og del opp tacoboller i ca. 3 cm tykkelse. Legg dem på et bakebrett og fordel resten av osten opp på hver av dem.

Stek tacobollene på 200°C nederst i oven i ca. 15-20 minutter til osten er gylden og litt sprø på toppen.

Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s