Den gode julesmaken – Biscotti med mandler og stjerneanis

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Årets julekake er biscotti med de beste ingredienser. 

Jeg er ikke mye til baker, i den forstand at jeg baker sjeldent og velger helst trygge oppskrifter. Det er også utgangspunktet mitt når jeg skal lage julekaker. I år blir det to slag og det får holde. Det ene slaget går vi trolig tom før jul. De ble nemlig alt for gode! Det andre slaget er pepperkaker med seks ulike kryddere

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Den gode smaken kommer av gode råvarer

Når jeg baker vil jeg helst bruke gode råvarer, råvarer med den opprinnelige smaken. Det betyr at jeg velger rene krydre som jeg gjerne morter/maler selv. Ferdigkjøpt blandingskrydder har jeg lite til overfor, bortsett fra karri i hvit saus til fiskeboller. Det samme gjelder vanilje. Jeg sverger til vaniljestang og dropper andre smaksvarianter av vanilje. Derfor har jeg alltid et arsenal av “julekrydder” i skapet som også går i middagen året rundt.

Jeg velger også mel med karakter. Det kan bety sammalt mel eller mel av gamle landssorter, bortsett fra når jeg skal lage italiensk pizzabunn, da er det fint 00-mel som teller. Jeg fortrekker smør (my guilty pleasure) og gode oljer, og blander dem selv om nødvendig. Sukkeret er gjerne demarara eller fra sukkerrør eller så bruker jeg honning. Egg er alltid økologiske.

Skjønner? Det er mitt kjøkken. Det er slik jeg baker når jeg vil ha frem den gode smaken og det jeg anser som kvalitet – og det handler ikke alltid om sunnhet, jeg er likså godt opptatt av smak.

Gode råvarer gir bedre næring

Nå er ikke julekaker det de fleste av oss forbinder med god næring. Og det stemmer langt på vei. I desember hamstrer bakeglade (og ikke fullt så bakeglade) nordmenn sukker, mel, smør, margarin osv. Og krydder selvsagt. I butikken kommer det opp lapper som “kun 2 per person”. Har du nok smør, sukker og mel, så er julebaksten nesten i mål.

Men det er tre ingredienser som kan gjøre julebaksten litt sunnere:

  • Nøtter! Nøtter rike på vitamin E, B-vitaminer, magnesium, fiber, protein, sunt fett og andre vitaminer, mineraler, sporstoff og antioksidanter.
  • Sammalt mel! Grovt mel er kanskje ikke det du vil ha i baksten, men velger du fibramel eller finmalte  landssorter som lanthvete så blir baksten litt mer næringsrik. Du trenger ikke bytte ut alt med grovt mel, men du kan f.eks. bruke 1/4 grovt mel og resten siktet.
  • Egg! Desto mer egg det er i baksten, desto mer næringsrik blir den. Faktisk kan julebakst med egg bidra til at vi får i oss litt vitamin D nå i mørket.

Derfor smaker kaffekakene ekstra godt!

I mine biscotti brukte jeg økologisk finsiktet Dala lanthvete dyrket like over haugen fra der jeg bor, nemlig av Familien Swärd på Brandbu som driver den biodynamiske gården Aschim Vestre. På pakken skriver de blant annet at dette er en uforedlet hvetesort fra Nordisk genbank med fantastisk smak. Melet kjøpte jeg på Hadeland Landhandel.

Sukker er biscottienes mest usunne ingrediens, men det er mindre sukker i denne julebaksten enn i annen julebakst tør jeg påstå. Jeg brukte et økologisk gyldent rørsukker fra Urtekram dyrket i Brasil. Ikke sukker fra sukkerbete, men fra sukkerrør. Smaken er ørlite mer rikere enn vanlig hvitt sukker, men selvsagt like usunt.

Revet sitronskall, ristede mandler og nymalt anisfrø gav en fantasisk deilig smak. Og fordi biscottiene innholder rikelig med egg og mandler, så er ikke dette bare tomme kalorier, men kalorier med næring. Les mer om mandler på bramat.no

Jeg vil ikke påstå at dette sunn mat, julekakene er fremdeles en kilde til tilsatt sukker. Men akkurat disse julekakene spiser jeg med litt bedre samvittighet – på mange måter.

Oppskrift: Biscotti med mandler, stjerneanis og Dala lanthvete

Oppskriften er tilpasset fra Alice Wates oppskrift i boken The Art of Simple Food. Biscotti er kaffekaker som er smaker aller best når du dypper dem i kaffe (eller te). Og de trenger ikke bare være julekaker. Disse er gode året rundt. Du kan også erstatte stjerneanis (Illicium verum) med anis (Pimpinella anisum L.) for å dempe julesmaken litt.

Du trenger følgene til et brett med biscotti, ca. 40 stykker:

  • 3,5 dl mandler (ikke skåldet)
  • 5,25 dl finmalt mel, f.eks. av spelt eller Dala Lanthvete
  • 1 ts bakepulver
  • 3/4 ts malt stjerneanis
  • 3 egg, romtempererte
  • 2,4 dl sukker
  • 1/2 ts revet sitronskall fra økologiske sitroner

Slik gjør du: 

Rist mandlene på en tørr stekepanne. De skal ikke svis, men kun varmes opp til de begynner å dufte svakt. Det tar ca. 5 minutter. Husk å rør om ofte. Hakk mandlene grovt. Jeg støtte dem direkte i jernstekepanne. Du kan også bruke kniv og skjærefjøl.

Bland sammen mel, bakepulver og stjerneanis i en bolle. Pisk godt sammen sukker, egg og sitronskall i en annen bolle – bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Ha det tørre i det våte og kjør maskinen til alt er akkurat blandet. Vend inn mandlene.

Del deigen i to på et stekebrett kledd med bakepapir. Form til to lange pølser. Fukt hendene og trykk deigen ned til den er ca. 1 cm tykk. Jevn og glatt ut deigen med fuktige hender.

Stek deigen på 175°C i omlag 25 minutter eller til den har fått farge. Senk temperaturen til 150°C og ta ut brettet og det få avkjøle seg i ti minutter før du kutter opp 1 cm tykke skiver. Vend biscottiene med kuttsiden ned og sett brettet tilbake i ovnen. Stek dem på hver side i ca 5-10 hver.

Smaker spesielt godt når du dypper dem i kaffen!

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s