Den beste fårikålen jeg har laget

farikal2

Hvordan få en klassiker enda bedre?

Forrige helg lagde vi fårikål. En tradisjonsrett som både husbonden og jeg setter stor pris på. Denne gangen smakte den ekstra godt.

Hvor kan en så enkel rett, som lages likt hver gang bli enda bedre? Dette er selvsagt en subjektiv opplevelse og svaret er preget av synsing.

Kålen har vært uten en vinternatt

Når kål utsettes for frost blir den søtere. Hodekålen min hadde fått noen runder med minusgrader. Den smakte rett og slett helt nydelig.

God tid på kjøttet

Jeg strekker ofte ut koketiden på kjøtt. Lav temperatur og lang tid gir mørt og godt kjøtt.

Moralsk tilfredsstillelse

Jeg kjenner bonden som har hatt dyrene, Ingrid Melby Buraas på Øvre Melby. Sauen har beitet på utmark i Hurdal her jeg bor. Og jeg fikk plukke ut mine egne fårikålstykker etter slakting. Dette er en egen opplevelse i dagens samfunn hvor vi normalt handler all mat i dagligvarekjeder og ikke vet hvor dyret kommer i fra. Jeg visste akkurat hvor lammet til fårikålen min kom fra. Den kom fra bra folk!

Sjølgodhet

Jeg har dyrket både kål og poteter helt selv! Økologiske. Potetene er av et gammelt slag fra genbanken. Dette er noen faktorer som gir meg en ekstra tilfredsstillelse, enn det å kjøpe maten. Jeg vet hvordan maten er laget. Jeg har jobbet med jorden, plantet grønnsakene, passet på dem og høstet dem. Dette vekker trolig belønningssystemet i hjernen og påvirker min egen smaksopplevelse.

Summen av vintervær, lang tilberedningstid, en god handel, et godt beite og en god avling gjør mye for opplevelsen av måltidet og selvsagt selskapet. Måltidet ble delt med min bedre halvdel. Perfekt!

Oppskrift: Fårikål

Gir en hel gryte:

  • 1 kg fårikålkjøtt
  • 1-1 1/2 kg hodekål
  • 2 ts salt
  • 1 ts hel pepper
  • 2 ss hvetemel (hvis du vil)
  • 4-5 dl vann

Slik gjør du:

Skjær kålen i skalker. Kjøttet kan deles i mindre biter som stykkene er store.

Legg de feiteste kjøttstykkene nederst i gryten og legg deretter hodekål og kjøtt lagvis. I mellom lagene drysser du salt, pepper og hvetemel. Hell på vann.

La fårikålen småkoke under lokk i 1 1/2 til 3 timer til alt er mørt, det vil si når kjøttet løsner fra beinet. Du kan røre litt forsiktig i gryten en gang i blant. Ha på  vann om gryten koker ut.

Serveres med kokte poteter.

Comments

  1. Jan Meidell says:

    Bytt ut vannet med melk, og tilbredt alt i slowcooker

    Like

  2. Har akkurat lest på nrk sine sider om utkantnorge som blir folkeløst, nedlegging av gårdsbruk, sentralisering,,,, SÅ GODT å lese motsatsen her, om hvor maten kommer fra og hva det betyr for (noen av ) oss!!! Med ønsker om ei god helg fra en bonde nordpå 🙂

    Like

Trackbacks

  1. […] helgen som var lagde vi fårikål med hodekål som hadde fått frost på seg. Aldri har jeg smakt bedre fårikål – kålen var spesielt god! Om kålen kan ta all æren […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker