Sunn høstmat – Pasta med gresskarsaus og sprø grønnkål

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Gresskar er høstmat og fruktene fra den økologiske jordflekken skal nytes.

Vinteren nærmer seg og de første snøfnuggene har allerede dalt ned over Skrukkelia i Hurdal i Nord-Akershus (og smeltet igjen). Frostnettene er allerede et fast innslag. Et tydelig tegn på at sesongen er på hell i min lille økologiske åker. Kun få grønnsaker kan stå ute nå.

Da de første lette frostnettene meldte seg i september, pakket jeg gresskarene inn i halm og tepper. Gresskar (og squash) tåler nemlig ikke frost. Jeg fikk strukket ut sesongen to uker til. I begynnelsen av oktober høstet jeg både store Gelber Zentner og små grønne hokkaido og red kuri-gresskar som startet med noen små frø fra nettbutikken Solhatt.no.

Gresskar stammer opprinnelig fra Mexico og Peru. Den kom til Europa på 1500-tallet og først på slutten av 1800-tallet bredte dyrkingen av gresskar seg fra herskapshagene ut til mer alminnelige borgere. Produksjonen i dag har fire mål: det produseres gresskar til konsum, gresskar til Haloween, pyntegresskar og gresskar til konserveindustrien. Kilde: Agropub.no

Takknemlig mat

Det fine med gresskar er at selv om de ikke tåler frost godt, så tåler de lagring godt. Nå ligger de trygt og godt på kjøkkenbordet og venter på å bli brukt – og her kan de ligge til jul har jeg blitt fortalt.

En rett som er populær her i huset er kanskje den enkleste gresskarretten du kan tenke deg. Bare rens og skrell gresskaret. Skjær gresskarkjøttet i terninger og legg det i en ildfast form med olivenolje og dryss over salt og pepper. Stekes i ovnen på 225°C til gresskarkjøttet er mørt. Perfekt til middagen.

Hva inneholder gresskar?

Gresskar tilhører Cucurbitaceae-familien som også inkluderer melon, agurk og squash og er en stor familien med over 750 slag.

Gresskar minner egentlig mest om søtpotet, men uten den samme sødmen. Gresskar er en fiberrik grønnsak med et lavt innhold av både naturlig forekommende sukker og stivelse. Tilsammenligning inneholder søtpotet 17 % karbohydrater og gresskar 1,7 %. Gresskar er derfor en kalorifattig grønnsak. Innholdet av vitaminer og mineraler er litt høyere i søtpotet.

Gresskar er en kilde til kalium som virker blodtrykksenkende og forebygger hjerte- og karsykdom. Den inneholder også mindre mengder av vitamin C, folat og andre vitaminer og mineraler.

Kanskje den viktigste egenskapen til gresskaret er at den er rik på vitamin A. Vitamin A-formen er av den vegetabilske formen og inkluderer blant annet betakaroten og flere andre karotenoider. Det er også disse som gir gresskarkjøttet den flotte oransje fargen. Når vi spiser gresskar kan karotenoidene ta to hovedveier, de kan enten omdannes til vitamin A som er viktig for synet, reproduksjon, immunforsvaret, huden og slimhinnene eller brukes som en antioksidant i kroppen som blant annet kan forebygge kreft, stær og aldersrelatert øyesykdommer.

Vitamin A er et næringsstoff vi får mer enn nok av i Norge, men globalt er vitamin A-mangel et stort problem fordi det fører til blindhet særlig hos barn. Gresskar er derfor en verdifull og viktig grønnsak verden over, fordi den kan bidra til å ivareta synet i befolkninger hvor inntak av vitamin A fra animalske matvarer kan være lavt.

Oppskrift: Vegetarisk pasta med gresskarsaus og grønnkål

Denne kjøttfrie høstmiddagen ble laget med red kuri-gresskar, grønnkål og løk fra egen hage og egen honning. En rett rik på smak og næringsstoffer. Mettende for magen og et syn for øyet!

Har du ikke gresskar, så kan du bruke søtpotet i stedet for.

Du trenger følgende til 3-4 porsjoner saus: 

 • 2 ss rapsolje
 • 12 tørkede tomater
 • 1 gul løk, hakket
 • 4 salvieblader
 • 1/2 red kuri-gresskar, ca. 400 gram gresskarkjøtt
 • 2,5 dl nykokt vann
 • 1 klype kajennepepper
 • 2-3 ss tomatpuré
 • 1 ts eplesidereddik
 • 1 ts honning
 • Salt og pepper

Tilbehør:

 • Fullkornpasta
 • 4 grønnkålblader, renset fra stilken og revet
 • 1 ss rapsolje
 • 20 strimler av gresskar med skall
 • honning

Slik gjør du: 

Del gresskaret i 2. Grav ut frøene. Bruk en skarp kniv og skrell av det ytre vokslaget. Hakk gresskaret i grove terninger.

Varm opp oljen i en gryte. Ha i tomater, løk og salvieblader. Stek under omrøring til løken blir blank. Ha i gresskarbitene og la det steke videre i ca. 10 minutter. Rør av og til så maten ikke svir seg.

Ha i det varme vannet, kajennepepper og tomatpuré. Kok videre til gresskaret er kokt. Spe på med mer vann slik at det ikke koker tørt. Ha alt i en blender og kjør blandingen glatt. Overfør sausen tilbake til gryten. Spe ev. på mer med vann til du får en fin sauskonsistens. Smak til med eddik, honning, salt og pepper.

Tilbehør:

Mens sausen koker, så koker du pastaen til den er al dente.

Bruk en ostehøvel og høvle av strimler av gresskaret. Du høvler fra tupp til bunn. Gresskaret trenger ikke være skrellet. Legg strimlene på aluminiumsfolie. Pensle med ørlite honning. Stekes i ovnen på 225°C til strimlene er tørre og litt brent.

Stek grønnkålen sprø i oljen.

Servering:

Bland saus og pasta godt sammen. Server pastaen toppet med sprø grønnkål, søte gresskarstrimler og revet ost.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s