Ofte synes jeg at scones kan være litt for søte, fine, tørre og/eller feite. Jeg foretrekker dem saftige, næringsrike, grove og mettende.
Scones er engelsk hurtigbrød som typisk spises med syltetøy og en kopp te til. Scones er på en måte juksebrød. Brød som ikke trenger å heves eller eltes. Ved å bruke bakepulver, heves deigen uansett.
Foredelen er at du kan bruke meltyper med dårlig gluten som ikke hever godt, samt at det tar under en halvtime å lage dem.
Ulempen med scones er at de ikke holder godt på fuktigheten og blir fort tørre, med mindre du har i mye melk, smør eller egg. Havregryn binder også væske.
I mine scones hadde jeg rikelig med yoghurt, melk og havre.
Lurt med havre
Havre inneholder løselig fiber. Løselig fiber løses i vann og omdannes gel. Denne gelen kan binde andre substanser, f.eks. vann. Dette gjør at scones’ene holder bedre på fuktigheten.
Ernæringsmessig skjer det samme i tarmen. Gelen reduserer tiden maten er i tarmen. Løselig fiber reduserer hastigheten på sukkeropptaket og er gunstig for blodsukket, virker kolesterolsenkende og kan forebygge hjertesykdom. Fiber virker også mettende.
Løselig fiber er fermenterbart og det betyr at tarmfloraen kan omdanne løselig fiber til kortkjedete fettsyrer som kan utnyttes av tarmcellene og gi oss energi fra kostfiber indirekte.
Like lurt med yoghurt og melk
Ved å ha i melk og yoghurt får du saftige scones. Dette er et ernæringsmessig bedre valg enn smør. Selv om melk og yoghurt inneholder noe fett, så er de også en god proteinkilde. Dessuten blir scones’ene en god kilde til kalsium, riboflavin, vitamin B12 og andre vitaminer og mineraler.
Oppskrift: Grove scones med havre og yoghurt
Du trenger følgende til 8 scones:
- 4 dl sammalt hvete, fin
- 2 dl siktet speltmel
- 4 ts bakepulver
- 1 ts salt
- 1/2 dl havregryn
- 3 ss rosiner
- 3 dl tyrkisk yoghurt
- 1 dl ekstra lettmelk
Slik gjør du:
Bland godt sammen alle ingredienser (unntatt yoghurt og melk) i en bakebolle. Ha deretter i yoghurt og melk og rør godt sammen. Deigen skal være klissete.
Bruk sleiv og skje til å fordele deigen til 8 store klumper på et smurt bakebrett. Stek scones’ene i ca. 15 minutter på 200-225 °C.
Har fulgt denne scones-oppskriften i mange år og de er stadig like gode. Gjør varianter med valnøtter, tranebær og grovere mel. Bruker kun Tine naturell youghurt, ekstra lett melk og litt kefir /kulturmelk om jeg har.
LikeLike
Kan man lage røren kvelden i forveien, og steke dem neste morgen?
LikeLiked by 1 person
Veldig fornøyd 👍😍
LikeLike
Disse var kjempegode – takk! Jeg hadde kun gresk yoghurt med sitron, det funket det også!
LikeLike
Hei, vi baker disse omtrent ukentlig og de er alltid suksess! Selv med diverse variasjoner og innhold alt etter hva vi har av mel og slik. Nå skal jeg ta med til kurvfest og da lurer jeg på om du vet om det går fint å doble oppskriften? Eller burde jeg heller bare bake i to runder?
LikeLike
Nydelige😊👍🏻 Kan man bytte spelt m noe annet?
LikeLike
Du kan jo bruke vanlig siktet hvetemel, men du kan også bruke andre meltyper som er siktet. Erstatter du melet med fin sammalt, så blir selvsagt de grovere.
LikeLike
Hei! Går det bra å bruke vanlig naturellyoghurt i stedet for tyrkisk?
LikeLike
Det tror jeg går helt fint, pass bare på at røren ikke blir for tynn. Kanskje litt mindre melk.
LikeLike
Hei 🙂
Kan man bytte ut hveten og speltmelet med havremel? Eller vil det påvirke noen prosesser i bakingen?
LikeLike
Veldig gode scones. Vet du hvor mange kcal det er i 1?
LikeLike
Hei Monica, jeg aner ikke hvor mange kalorier det er i en scones.
LikeLike
I know ths website gives quality depehding posts and additional data, is therre any
other webb site which offers such things in quality?
LikeLike
Hei
Jeg prøvde disse til kjærsten min som ikke tåler gjær og de ble kjempegode! Jeg prøvde også en variant uten rosiner men med pizza krydder og det anbefales! De lukter utrolig godt når man skjærer de opp og er perfekt til skinke eller ost 🙂
LikeLike
God idé med pizzakrydder. Kanskje ost på toppen under steking hadde vært skikkelig godt!?
LikeLike
Cool! Beste sconesoppskriften på lenge! 😀
LikeLike
Juhu 😀
LikeLike
Hei! Mange fine oppskrifter her, prøver litt av hvert 🙂 Knekkebrødene ble perfekte på første forsøk, men sconesene ville blitt svidd med 250 grader i 15 min…? Bruker du varmluft? Og stemmer det med 250? 😉 Jeg skrudde ned underveis, og dekket dem til på slutten, så nå er det kun litt brunt i kantene.
LikeLike
Mulig det er litt lite fres i stekeovnen min, skal korrigere oppskriften. Ser ut til at 200 grader burde være nok 🙂
LikeLike
Fantastisk blogg:) Velskrevet, opplysende og med spennende oppskrifter!
Jeg lurer på en ting om havregryn som jernkilde; vil jernet i havregrynet tas opp av kroppen når det blandes med melk, som f.eks. i disse sconesene eller hvis man lager havregrøt med melk?
LikeLike
Hei Vibeke, det var utrolig hyggelig å høre!!!
Etter det jeg vet vil ikke jernopptaket påvirkes av melk. Du har kanskje hørt småbarn ikke skal drikke for mye melk fordi det kan gå utover jernstatusen. Det har ikke noe med at melken hemmer jernopptaket, men at høyt inntak av melk kan ta plassen til annen mat som er viktige jernkilder. Korn generelt er en viktig jernkilde i det norske kostholdet. Hvis du lager havregrøt med melk, kan du ha i noen vitamin C-rike bær, kiwibiter eller drikke appelsinjuice til, da øker du jernopptaket direkte.
LikeLike
De så veldig gode ut!
LikeLike