Minestronesuppe på ekte italiensk vis

Minestronesuppe. Foto: Lise von Krogh ©

Minestronesuppe. Foto: Lise von Krogh ©

Dette er suppen som får deg til å spise mye grønnsaker – og ost.

Du tror kanskje du har spist minetronesuppe, men trolig har du ikke smakt den slik den virkelig skal lages. I mai fikk jeg meg en tur til Italia og fikk se hvordan parmesanosten Parmigiano Reggiano lages og brukes. En av de matrettene jeg virkelig falt for var minestronesuppen.

En vegetarisk suppe med uendelig god smak og masse grønnsaker og selvsagt generøse mengder ost. Suppen har jeg laget flere ganger hjemme med ulike grønnsaker hver gang, men med noen faste ingredienser.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerks Økologisk.no

Vi bruker parmesan feil

Helt siden jeg på begynnelsen av nittitallet fikk sansen for italiensk mat, da jeg som student gikk på pastasentralen i Bergen, har jeg brukt parmesan feil. Feilen har helt og holdent vært at jeg har brukt alt for lite av den.

Da jeg var i Felino (Italia), lærte jeg at parmesan er noe du spiser til nesten alle måltider og mye! Osten blir snarere en hovedingrediens enn smakstilsetting. Å ha en stor blokk parmesan stående fremme som du kan brekken en bit av når du har lyst på noe godt, er en selvfølge.

Vi besøkte blant annet kokken Andrea Pesci som har restauranten Osteria della stazione di Felino. Han viste oss ulike måter å bruke osten på. Men det viktigste var alltid å bruke nok ost.

Minestronesuppen bet jeg meg spesielt merke i, fordi den kan lages av alle slags grønnsaker du måtte ha for hånden. I følge Pesci, gjør det ingenting om noen grønnsaker “kokes ihjel” og forsvinner i suppen. Det gjør den bare ekstra god.

For at suppen skal få en god og fyldig smak lot han en skalk parmesan koke med suppen. Skalken er baksiden på parmesanosten med bokstavtrykk. Den biten du normalt kaster når du har brukt opp osten. Ved å la skalken koke med fylles suppen av en god umamismak. Og rett før servering topper du suppen med et “fjell” av revet parmesan.

Suppen som får deg til å spise grønnsaker

Siden jeg har overflod av grønnsaker i åkeren, så er det fint å ha en rett å ty til for å få unna litt grønnsaker i matveien. Jeg har innsett at det er grenser for hvor mye grønnsaker det er mulig å spise, særlig rå. Men koker du suppe på grønnsakene, så er det utrolig hvor mye du klarer å spise.

Jeg har variert suppen med ulike mengder poteter, løk, purre, selleri, grønnkål, rød grønnkål, svartkål, squash, gulrøtter osv. Du kan også ha i erter, bønner og linser.

Ta det du har. Spis grønt og godt!

Oppskrift: Andrea Pesci sin Minestronesuppe med Parmigiano Reggiano -skalk

Nøyaktige husholdningsmål er ikke så viktige i denne suppen. Du kan nesten ikke bomme her. Suppen står seg i et par dager i kjøleskapet om du skulle lage for mye. Spis den med godt brød!

Du trenger følgende:

 • Minst 2-3 ss olivenolje
 • En god klatt (ca. 2 dl) svinefett (valgfritt) eller litt ekstra olivenolje
 • 1-2 gul løk, hakket
 • En stor skål med forskjellige oppkuttede grønnsaker (både ferske og frosne kan brukes)
 • Vann – det dobbelte av vekten til grønnsakene
 • Salt og pepper
 • 1 toppet ss tomatpuré
 • 1 skalk økologisk Parmigiano Reggiano
 • minst 2 dl økologisk Parmigiano Reggiano, revet

Slik gjør du:

Varm oljen på medium varme og ha i svinefett (hvis du har). Når fettet har smeltet tilsetter du løk og freser løken myk og blank. Ha i grønnsakene. Fyll på med vann og ha i tomatpuré. Ha i salt og pepper.

Vask parmesanskalken under rennende vann og bruk en kniv til å skrape av det ytterste vokslaget (ca. 1 mm). Kutt skalken i små terninger og legg den i suppen. Kok suppen i en time på svak varme. Rør om en gang i blant. Smak til suppen med salt og pepper

Server med en generøst porsjon Parmigiano Reggiano midt i gryten.

Comments

 1. Siw Wahl says:

  Hei
  Tusen takk for en god og innholdsrik oppskrift.
  Jeg har lagd suppen uten skalken. Brukte litt bacon fett og skjærte opp littegrann småbiter bacon. Kokte over en time og serverte med parmesanost.
  Det ble veldig godt. Gleder meg prøve den ordentlige oppskriften din med parmesanskalken 🙂
  Mvh Siw W

  Like

Trackbacks

 1. […] pære og parmesan. Og hva hadde Waldorfsalat vært uten stangselleri? Selleri er også godt i minestronesuppe, fiskepakke, […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s