Årets første grønnsak er her – Minipurre

Stekt purre. Foto: Lise von Krogh ©

Stekt purre. Foto: Lise von Krogh ©

Jeg har vært på minipurreslang og laget en deilig og enkel rett med minipurre.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Vang Gård

Her om dagen var jeg på nytt besøk hos Per Odd på Vang Gård – bare for å plukke purre. Men ikke hvilken som helst purre, men minipurre.

Nå er nemlig minipurren like om hjørnet i butikkene, men jeg har vært så heldig å få tyvsmake på denne lille herligheten – egenhendig plukket.

Mini purren strutter rad på rad i åkeren på Vang Gård akkurat nå. Her er det utrolig mye minipurre som skal høstes. Høstingen foregår maskinelt og det er jammen bra. Det var ikke uten grunn at denne gamle barnevisen dukket opp i hodet mitt da jeg skulle plukke minipurren …

Gubben og Gamla lå og dro,
og ikke fikk opp rota
Men hadde vi hatt han Enball her,
så hadde vi fått opp rota.

… for selv om purren har en kort liten dusk til rot, så sitter den utrolig godt og dypt i jorden. Og gjett hvem som dro, med begge hendene og rumpa rett opp? Men med litt lirking og luring så fikk jeg minipurren opp, en etter en. Ikke rart minipurren står støtt gjennom vinteren.

Når du kjøper en minipure, så kan du se på grønnsaken hvor dypt den har stått i jorden. Det hvite er nemlig den del av grønnsaken som står under jorden og det grønne står over.

Hva er minipurre?

Minipurre er en purre som har overvintret. Den ble plantet i fjor sommer og har vokst gjennom høsten, stått gjennom vinteren og når snøen forsvant våknet den fra vinterdvalen og vokste videre. Og akkurat nå er den klar til å spises.

Minipurre er litt mindre enn vanlig purre, omtrent på størrelse med vårløk. Den er mørere, mer delikat og må behandles mer varsomt når du lager mat med den. Den er mild på smak og har mindre tyggemotstand enn vanlig purre. Du kan til og med spise den rå og ha den i salat.

Min første rett med minipurre ble servert til søndagsfrokosten med deilig eggerøre og godt brød.

Oppskrift: Stekt minipurre med sitron, parmesan og persille

Du trenger følgende:

  • 4 minipurrer
  • 1-2 ss rapsolje
  • en skvis sitronjuice
  • 1-2 ss parmesan
  • 1 god neve kruspersille, hakket
  • Litt flaksalt og pepper

Slik gjør du: 

Rens og skyll minipurren. Del den i 2 på langs.

Varm opp olje i en liten stekepanne. Ha i minipurren og stek den til den blir myk. Det gjør ikke noe om den blir litt svidd. Men rør i den en gang blant slik at den ikke blir for mye svidd. Det skal ikke ta mer enn 5 minutter å stek den.

Klem over litt sitronjuice, ha på parmesan og smak til med salt og pepper.

Server den med omelett og godt brød.

Comments

  1. Dette ser spennende ut! Jeg lærte noe nytt idag også! Bildet fra gården med alle mini-purrene er godt! Ønsker deg en fin uke.

    Like

Trackbacks

  1. […] Du kan sautere den (steke den myk) og krydre med sitron, parmesan og persille  […]

    Like

  2. […] også Stekt minipurre med sitron, parmesan og persille eller Lettlaget fiskepakke med […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker