Fruktsalat når du har lyst på noe sunt og godt

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Lag en sunn dessert til 17. mai og når du vil unne deg noe godt med god samvittighet!

Plutselig var mai her med alle sine fridager, soldager og høytider. Og med denne herligheten følger det med godsaker som kaker og iskrem. I stedet for all den sukrede maten, smaker det like godt med fruktsalat. Du kan servere den etter middag, som snacks eller et lite måltid. Til og med 17. mai-frokosten kan godt ha en fruktsalat!

En fruktsalat smaker friskt og er naturlig søt. Den er noe du kan glede deg over uten dårlig samvittighet. Dette er også en rett som barn er veldig glad i. I prinsippet kan du ha i all slags frukt og bær, men i denne er det kun økologisk frukt fra en helt vanlig butikk.

Som tilbehør til fruktsalaten, kan du ha et dryss revet sjokolade over (som er min favoritt) eller hjemmelaget vaniljesaus, vaniljekesam, litt krem eller en liten kule iskrem. Husk at et måltid med iskrem er sunnere dersom den spises med frisk frukt.

Spiser du en skål fruktsalaten så har du allerede fått i deg 2 av fem om dagen. Sukker blir det som regel nok av i mai. Frukt inneholder også sukker, men ikke på så langt nær så mye som i godteri.

Visste du at en skål av denne fruktsalaten (200 gram) gir 20 gram naturlig fruktsukker og like mye sukker som i:

  • 7 seigmenn, eller
  • 2 biter sjokolade á 20 gram, eller
  • 4,5 marshmallow, eller
  • 4 biter smågodt

For 20 gram sukker er det jammen ikke mye godteri du kan spise, men du verden så mye fruktsalat du kan spise. Sannsynligvis vil du være mye mer tilfreds etter en stor skål fruktsalat enn etter 4 biter smågodt. Dessuten gir fruktsalaten deg fiber, hele dagsbehovet for vitamin C samt en rekke vitaminer og mineraler. Godteri gir deg kun tilsatt sukker … Om med tanke på en lett og frisk sommer, så er det ikke tvil om hva som er best for vekten og helsen.

1 skål fruktsalat inneholder:

  • Energi 441 kJ / 105 kcal
  • Fett 0,5 g
  • hvorav mettede fettsyrer 0,1 g
  • Karbohydrater 26 g
  • hvorav sukkerarter 20 g
  • Fiber 4,2 g
  • Protein 2 g
  • Vitamin C 73 g

Oppskrift: Fruktsalat

Du trenger følgende til 1 serveringsskål med fruktsalat, ca 4-5 porsjoner:

  • 2 bananer
  • 2 appelsiner
  • 2 faste pærer
  • 1 stort eple
  • 3 kiwi
  • 1/2 sitron

Slik gjør du:

Del all frukt opp i biter. Klem sitronjuice over epler og pærer slik at fargen holder seg. Legg all frukt i en skål lett blandet. Klem appelsinskallet over salaten slik at appelsinjuicen renner over salaten.

Server salaten med revet og hakket mørk sjokolade.

Comments

  1. Da ble det fruktsalat i dag!

    Like

  2. Kjempegod idé! Takk og god 17.mai!

    Like

  3. birgitte says:

    Hei. Fin artikkel. Er oppskriften for 4-5 personer? Jeg har hørt at to enheter frukt er anbefalt per dag pga at man heller ikke skal få I seg for mye fruktose. Med ti frukt I oppskriften vil jeg tro at den er ment for flere? Mvh Birgitte

    Like

    • Hei Birgitte, oppskriften er en stor serveringsskål. Jeg tenker at det er for 4-5 porsjoner ja.

      Ja anbefalingen er 2-3 porsjoner frukt og 2-3 porsjoner grønnsaker; tilsammen 5 porsjoner om dagen. Det er selvsagt ikke farlig å spise 5 porsjoner frukt, men da “mister” du de sunne næringsstoffene du får fra grønnsakene. Frukt består mest av vann (ca. 95 %) og jeg vil nok ikke bekymre meg for fruktoseinnholdet. Et balansert inntak av frukt har vel så mye å si for at du også skal ha plass i magen til andre sunne matvarer.
      PS. takk for tipset, jeg skal oppdatere oppskriften 😀

      Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker