Forleng sesongen med en walipini

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Gartneren Piet Vijverberg starter sesongen tidligere med nedgravd drivhus.

I fjor, før rett før vinteren satte inn, begynte Piet å grave i jorden. Etter at alle grønnsakene var tatt opp og etter at de første frostnettene sneket seg på. Han gravde seg 1 meter og 10 cm ned i jorden på åkeren til Hurdal Økolandsby og bygget et underjordisk drivhus. Motivasjonen hans var å kunne vise at det går an å starte grønnsakssesongen tidligere.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

– Fordelene med en walipini fremfor et tradisjonelt drivhus er at du får en lengre sesong uten bruk av energi. Og trolig bedre innendørs temperatur om sommeren, sier Piet som ser frem til sin første walipinisesong.

Da det ble mars måned og snøen lå fremdeles på bakken og gradestokken viste minusgrader, begynte Piet å så frø i senger inni walipinien. Her var det nemlig allerede plussgrader og vår.

Ordet walipini er aymarask og betyr en varm plass.

Og nå, i midten april, spirer og gror det i walipinien. Spinat og reddiker er godt i gang, sammen med lavendel, asparges, grønnkål, blomkål, chili, gulrøtter, dusksalvie, salat, sukkererter, mais, agurk og asiatisk salat, mange ulike urter vokser og spirer det i “graven”.

Dette er en walipini

En walipini er et drivhus som ligger lavere enn bakkenivå. Jordgulvet ligger 1,1 m ned, dvs. lavere enn hva telen går. Veggene er kledd med plank. Bakre vegg er rundt 2,2 m høy mens fremre vegg når opp til bakkenivå. Piets walipini har et flatemål på 2 m x 6 m, men både større og mindre walipini kan bygges. Se eksempler på andre walipinier

Drivhuset ligger solvendt og det skrå taket fanger opp lys og varme. Når walipinien bygges, så legges utgravingsmassen bak bakre vegg. Den vil fungere som et varmeelement om våren og høsten, og som kuldeelement om sommeren. Dette skyldes at jorden fanger opp solvarmen, men vil aldri klare å bli varmere enn 15°C og vil derfor fungere som en naturlig termostat.

På den ene sideveggen passeres det en dør og taket kan trekkes med plast. Inne i walipinien er det fint å ha et termometer som også registrer luftfuktigheten som bør ligge mellom 60-80 %.

En walipini er rimelig å lage – du trenger kun plank, plast og skruer. Du kan bruke resteplank til å bygge veggene rundt. Ved å la plankene stå 20 cm ned i jorden (under jordgulvet), så vil de stå støtt. Kun rammeverk er nødvendig rundt langs øvre del av veggen. Plasten på taket også rimelig. Dessuten er det god trening å spa ut jorden.

Les mer om bygging av en walipini.

Tips fra Piet!

Du bør vite hva slags jordsmonn du graver i, fordi hva skjer når snøen smelter? Dersom du velger feil plassering, kan vann sige inn på våren. Drenering under med pumpe kan være nødvendig. Eller bygge den i en skråning. Piets walipini står på sandbunn som ligger naturlig under jorden i økolandsbyen.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s