Enkel dessert å lage sammen med barn – Appelsincarpaccio

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Hva gjør man når regnet bøtter ned på 1. påskedag? Jo, vi lager en deilig dessert sammen!

I dag har været vært nitrist. Det har regnet hele dagen. Det tristeste er at den deilige snøen forsvinner og det fine sledeføret renner bort. Men det nytter ikke å gråte over spilt melk, da får vi heller finne på noe hyggelig i stedet for. I dag ble løsningen å lage en deilig påskedessert sammen med husets snart 6-åring. Og etterpå plantet vi masse kål-, salat- og urtefrø i små potter. Våren er med andre ord i gang.

Oppskriften fant vi i siste utgaven av mitt favorittmagasin Nord, hvor frilansjournalist og forfatter Per Asbjørn Risnes Jr. presenterer en rekke deilige og enkle desserter. Siden vi hadde to appelsiner igjen, så ble appelsincarpaccio en perfekt regnværsaktivitet og dessert til tre. Retten er veldig lett å lage slik at barn kan bli med på kjøkkenet.

Det har allerede vært nok sjokolade denne påsken og da er det godt med litt frukt også. Visste du at 1 appelsin dekker 132 % av dagsbehovet for vitamin C og er en fin kilde til fiber, kalium, B-vitaminene tiamin og folat.

Og den er helt naturlig søt! En appelsin (195 gram) inneholder like “mye” sukker som seks sjokoladebiter (30 gram). Det er altså sukker i appelsin, men du må spise mye mer appelsin enn sjokolade for å få i deg samme mengden sukker. Les mer om hvor sunt det er med appelsin i artikkelen til klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius på bramat.no: Spis flere appelsiner

Oppskrift: Appelsincarpaccio

Tilpasset etter oppskrift i Nord, vår 2016, nr. 1, s. 77.

Det beste er å bruke økologiske appelsiner i denne retten fordi du skal bruke skallet. Hvis du ikke har dette, så er det best å skrubbe og skylle appelsinene godt før bruk.

Du trenger følgende til 3 porsjoner: 

  • 2-3 appelsiner, helst økologiske
  • 2 ss brunt sukker
  • 3/4 dl vann
  • 1 vaniljestang
  • 1 liten kanelstang
  • 1 liten stjerneanis
  • 2 nellikspikre
  • frosne blåbær

Slik gjør du: 

Kok opp vann og sukker i en liten kasserolle. Rør til sukkeret har løst seg og ha i frøene av 1 vaniljestang og vaniljestangkapselen, kanel, stjerneanis og nellik. Kok opp og la det småkoke i ca. 10 minutter

Bruk en ostehøvel eller skalljern til å høvle av tynne strimler av appelsinskallet. Det skal bli helt tynt, nesten gjennomsiktig slik at det hvite under ikke kommer med. Når sausen har kokt ferdig så tar den av platen og har i appelsinskallet. La sausen stå og avkjøle seg litt mens du gjør klar appelsinen.

Skrell appelsinen, enten for hånd eller med kniv. Fordelen med å bruke kniv er at du får skåret bort alt det hvite ytterst. Skjær appelsinene på tvers i tynne skiver.

Legg appelsinskivene på et fat. Dryss over frosne blåbær. Og øs over med den lune sausen (vi valgte å ta ut appelsinskallet, mens i den opprinnelige oppskriften er dette med i serveringen).

Server med en gang!

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s