Lag din egen orientalske kryddermiks

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Om du har krydderrester i kjøkkenskapet kan disse bli en del av en spennende krydderblanding. 

Jeg har fryktelig mange forskjellige kryddere i kjøkkenskapet. Det er få kjøpte krydderblandinger, bortsett fra karri. Stort sett bruker jeg bare rene kryddere i matlaging.

Men ikke alle kryddere blir like fort brukt opp, mange blir bare stående, særlig noen av julekrydderne. Kjenner du deg igjen?

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Hjemmelaget krydderblanding er sunnere!

Du så kanskje Matkontrollen forleden hvor de avslørte at sitronpepper, inneholder faktisk mest salt (og ikke pepper) og at Chili Explosion kun inneholder 20% chili. Vet du hva du kjøper når du kjøper en krydderblanding i butikken?

Litt salt gjør at maten smaker bedre, men smaken trenger ikke kun avhenge av salt. Det er mange andre krydderslag som kan bidra til en fantastisk smak og gjøre maten sunnere å spise. Bruker du mindre salt og mer av andre rene krydderslag så blir maten rett og slett sunnere. Det skyldes selvsagt at du får i deg mindre salt og dermed reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom.

Selvlaget krydder smaker mye bedre enn kjøpte krydre synes jeg. Og du vet hva du spiser og hvor mye salt du bruker. Hjemmelaget kryddermikser inneholder heller ikke smaksforsterkere. Noen smakesforsterkere inneholder også salt, dvs. natrium, f.eks. E621 mononatriumglutamat.

Fra julebakst til middagsmat

I dag hadde jeg lyst på en rett med orientalsk smak. Heldigvis hadde jeg både malt ingefær og kokos fra julebaksten igjen. Det ble til en herlig kryddermiks sammen med flere andre kryddere fra kjøkkenskapet.

Det er en fordel med en god morter når du lager kryddermikser, men det er ikke alltid nødvendig. Det kommer an på om du har hele eller malte kryddere.

En god morter er uansett veldig kjekt å ha. Jeg har en sold steinmorter som jeg bruker mye! Det særeste jeg har malt i den er kaffebønner en dag jeg var tom for kaffe og måtte ha morgenkaffen min. Den funket til dette også, problemet var bare at jeg hadde malt chili i morteren dagen før. Så den morgen var kaffen ekstra oppkvikkende for å si det slik…

Slik bruker du kryddermiksen

Varm opp litt olje og stek 1-2 ts med kryddermiksen i oljen noen minutter. Deretter har du i fisk, kjøtt, bønner, linser eller grovhakkede grønnsaker som du steker i miksen sammen med litt hvitløk. Du kan også ha litt vann, kokosmelk, hakkede tomater eller fløte og lage en deilig krydret saus som kan koke sammen med maten.

Oppskrift: Orientalsk kryddermiks

Du trenger følgende til et lite glass orientalsk kryddermiks:

 • 3 ts kokosmasse
 • 1⁄2 ts malt spisskummen
 • 1 ts nykvernet pepper, du kan også bruke malt svart eller hvit pepper
 • 1-2 ts malt chilipepper
 • 1 ts knuste limeblader, eller 5 hele tørkede limeblader
 • 2 ts havsalt
 • 1 ts hvitløkspulver (kan droppes)
 • 1 ts tørket, knust peppermynte eller 7 tørkede blader
 • 2 ts malt ingefær
 • 1 ts brunt sukker

Slik gjør du:

I en tørr steke panne rister du kokosmassen på høy varme. Rør i den ofte til den har fått litt farge. La kokosmassen få avkjøle seg litt.

Ha i alle kryddere i morteren sammen med kokosmassen. Mal krydderene. De må ikke være helt fintmalte. Grovkornet krydder er like godt.

Passer til kjøtt, fugl, fisk og vegetariske retter.

Trackbacks

 1. […] 1-2 ts orientalsk krydderblanding (klikk for oppskrift)  […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s