Honning- og chiliglassert pinnekjøtt til påskemiddag

Foto: Lise von Krogh ©.

Foto: Lise von Krogh ©.

Jula varte helt til påske i år og siste porsjon pinnekjøtt ble servert i asiatisk stil.

 Vi har fremdeles litt pinnekjøtt igjen fra jul og nå er det på høytid å spise det. Pinnekjøtt til påske høres kanskje sært ut, men serverer du det utradisjonelt så blir det en helt ny opplevelse.

Dette er også en gylden anledning til presentere et fantastisk godt produkt. Pinnekjøttet til denne middagen kommer fra gården “Bjerkenga” hvor det har vært drevet med sau i flere generasjoner. Pinnekjøttet på dette fatet ble født på Ask ved Hønefoss hvor lammene tilbrakte de åtte første ukene. Deretter fikk de beite hele sommeren på nordsiden av Hallingskarvet på mellom 1000 og 1500 moh. Et stort beiteområde på ca. 26000 mål, naturlig avgrenset av av skarvet i bakkant, elver på hver side, og Strandavatnet nede ved setra.

Vi som bønder trives med å få jobbe i et flott fjellområde. I tillegg er det ingen rovdyr, og veldig lite tap av dyr på beite. Det gode beitet i fjellet gjør at vi har lite behov for kraftfor, og smittepresset er lavt fordi dyra får gå på et veldig stort område, forteller Einar og Hanne Hovden, Bjerkenga gård.

Store deler av dette beitet er nasjonalpark, og dyrene på dette beitet får tilsyn fra beitelaget hele sommeren helt frem til første helgen i september. Fjellammene trives veldig godt til fjells, de får svært god slaktevekt og klassifisering. Og kjøttet – det smaker simplethen bare utrolig godt!

Oppskrift: Honning- og chiliglasert pinnekjøtt til påskemiddag

Du trenger følgende: 

  • Pinnekjøtt
  • Honning
  • Chilipulver

Slik gjør du: 

Du lager pinnekjøtt på vanlig måte. La det ligge i vann i minst 12 timer, bytt vann et par ganger under veis. Kok pinnekjøttet på bjørkepinner i 3-4 timer.

Sett stekeovnen på 200 °C.

Smelt honning og rør i chilipulver. Jeg brukte 3 ss honning og 1 ts chilipulver.

Ha pinnekjøttet i en ildfast form. Pensle pinnekjøttet godt med chilihonningen. La det steke i ovnen til det får en sprø overflate. Det tar omlag 5 minutter, men ikke la det bli for tørt. Du kan gi det et ekstra strøk med chilihonning før servering.

Serveres med poteter eller ris, grønn salat og pinnekjøttsjy blandet med resten av chilihonningen.

Comments

  1. Hei!
    Vi smakte noe lignende for en stund siden, og har lyst til å prøve å lage det selv. Jeg stusser imidlertid litt på at du har skrevet fem minutter på stekingen!? Vi steker som regel pinnekjøttet til vanlig også, og det tar en del lengre tid enn det å få det såpass sprøtt som det ser ut til å være på bildet… Har det en sammenheng med marinaden, tro, eller er det en skrivefeil, eller…? 😊

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s