Økologisk fremdrift i Hurdal

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Optimistisk økologisk vekst i Hurdal.

Her om dagen var det Spark-VM i Hurdal. Et arrangement som er med å sette Hurdal på kartet. Det er mye som skjer i Hurdal for tiden og som kommer til å gjøre bygda i skogen enda mer synlig, attraktivt og et bra sted å leve i fremtiden.

Trass i nedslående nyheter fra Riksrevisjonen om at det er urealistisk å nå målet om at 15 prosent av matproduksjonen- og forbruket i Norge skal være økologisk innen 2020, så går det fremover på denne fronten i Hurdal.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Bærekraftkonferansen og -festivalen 2016

Bærekraftkonferansen arrangeres 23. og 24. juni på Hurdalsjøen, mens Bærekraftfestivalen starter rett etterpå, 24. og 25. juni 2016. Mat og helse blir ett av tre hovedpilarer i år og jeg sitter i ressursgruppen som skal bidra til en festival med god og bærekraftig mat, foredrag og aktiviteter. Les mer konferanse og festival her.

Fremtiden er lysegrønn

Nyåpnet økologisk bakeri

Endelig har vi fått et ordentlig bakeri i Hurdal. Den 29. januar åpnet Kjøkkenhagen bakeri, kafe og landhandleri. Her serveres det økologiske bakevarer, pizza og småretter i trivelig atmosfære. Alt melet som brukes er økologisk og males i en virvelmølle bak i bakeriet. Alt bakes i en stor vedfyrt ovn som kan steke opptil 300 brød daglig.

Etter at Økolandsbyen kjøpte gamle Kjerkekretsen skole, som nå heter Fremtidssmia Økologiske Næringssenter, har bygget blitt pusset opp og lagt til rette for mange aktiviteter fremover, inkludert egen landhandel som akkurat har åpnet, samt kurs, konferanser o.l. I samme hus har også Hurdal birøkterlag sitt slyngerom for honning.

Rødbeten Økologiske catering

Ekstra hyggelig er det å ha blitt kjent med to nyinnflyttere til Hurdal, Therese Sara Morén og Vegard Merdem Andersen som driver Rødbeten Økologiske catering og matkurs. På spark-VM hadde de egen stand hvor de serverte deilig gulrotsuppe og rødbetesuppe med råtørket garnityr av jordskokk, gulrot og rødbete, bakevarer og sportsdrikke med solbærsaft, kardemomme og ingefær.

Økologisk kornproduksjon

Kornbonde Erland Lundby har lagt om til økologisk produksjon fra 2017 og skal dyrke havre og gamle landsorter av emmer og spelt. Kornet dyrkes bare et par hundre meter unna bakeriet, så her snakker vi virkelig kortreist mat dersom vi får en god sesong.

Økolandsbyen

Så må vi selvsagt ikke glemme Økolandsbyen som vokser med antall innbyggere og stadig utvider. Her er det mange positive mennesker som er med å bidrar til en økologisk utvikling.

Grønnsaksproduksjonen i økolandsbyen vokser også. Og økobonden Piet starter sesongen med en nybygget Wallipini, som er et nedgravet drivhus som kan trosse det kalde klimaet, slik at grønnsaksdyrkingen kan starte opp tidligere på våren.

Hurdalsmat SA

Matprodusenter i Hurdal har også samlet seg i samvirket Hurdalsmat. Her er tanken at mat som lages i Hurdal også skal spises i Hurdal. Hurdalsmat samler både produsenter og utsalgssteder.

Selv om ikke alle produserer økologisk, så er det flere som produserer mat med færrest mulig innsatsmidler og leverer maten lokalt, f.eks. produksjon av kjøtt fra høylandsfe og honningproduksjon. I bygda finnes det også produsenter av villsau, spjælsau og alpakka. Hurdal er en skogsbygd med beiteressurser, særlig utmark. Her går bufe fritt og beiter. Dette gir et godt grunnlag for bærekraftig matproduksjon og er et bedre fôralternativ enn soya fra Sør-Amerika.

Dersom bygdas innbyggere kan få bedre tilgang til lokalt produsert mat, så er vi også et skritt nærmere en bærekraftig bygd.

Jeg er også medeier i Hurdalsmat, ikke fordi jeg er en produsent eller selger, men fordi jeg vil være der det skjer og fordi jeg har ernæringsfaglig kompetanse. Men hvem vet? Kanskje jeg en dag også blir produsent? Jeg har jo tross alt 28 mål å boltre meg på her inni skogen. Akkurat nå gir jeg gresset til naboen som driver med sau. Drømmen er å kunne dyrke mer mat, få i gang honningproduksjon (har startet med én bikube), gjenoppta kaninavl og kaninkjøttproduksjon som morfar drev med og ha noen høner. Først og fremst til eget bruk, men hvem vet hvor det bringer meg?

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s