Julekongen-pepperkaker med seks krydder

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Skikkelige pepperkaker har ikke pepper, men masse deilig krydder.

I hele desember har Jr. og jeg benket oss foran fjernsynet kl. 18 for kveldens episode av Julekongen på NRK. Når begynner det å bli skikkelig spennende og det er bare tre episoder igjen. Da vi skulle bake pepperkaker i kveld, var det ekstra kjekt å bruke formene med temaet fra Julekongen som Jr. hadde fått tante Marte. Det ble flotte pepperkaker formet som krone, sverd, hest og stjerne (men ingen hanske). Sammen lagde vi tre brett deilige pepperkaker.

Jeg må innrømme at det er første gang jeg faktisk baker pepperkaker, mens Jr. hadde allerede bakt pepperkaker i barnehagen og hadde full kontroll.

Det mest spennende for førstegangsbakeren var kryddersammensetningen. I stedet for å finne opp hjulet på nytt, så tok jeg utgangspunkt i denne oppskriften Pepparkakor (Swedish Ginger Cookies) på Food52.com og tilpasset den. Jeg elsker krydret mat og det fine med denne var at den har generøse mengder med krydder. Pepperkakene ble full av smak også femåringen likte disse.

Oppskrift: Julekongen-pepperkaker.

Her får du min versjon av pepperkaker.

Du trenger følgende til 2-3 brett pepperkaker:

  • 3,75 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts allehånde, malt
  • 1 ts ingefær, malt
  • 1/2 ts kajennepepper, malt
  • 1/2 ts kanel, malt
  • 2/3 ts nellik, malt
  • 1,25 dl smør, romtemperert
  • 1,75 dl sukker, 50:50 brunt og hvitt
  • 1 egg

Slik gjør du: 

I en bolle blander du sammen mel, bakepulver og krydder.

I en annen bolle så piskes smør og sukker sammen (jeg brukte en kjøkkenmaskin til dette) og deretter tilsettes egget. Piskes videre til røren er luftig.

(I den opprinnelige oppskriften brukes det også sirup og vann, men fordi jeg halverte oppskriften så brukte jeg kun egget som “væske)

Ha de tørre ingrediensene langsomt i røren. Deigen skal bli myk, men ikke hard.

Form deigen til en pølse og pakk den inn i pastfolie. Oppbevares i kjøleskapet i minst 2 timer før den brukes.

Varm opp ovnen til 175°C.

Kjevle ut deigen til den er ca. 0,25 cm tykk. Bruk hvetemel slik at den ikke klistrer seg i bordet eller kjevlen. Trykk ut formene.

Stekes i ca. 8 minutter til kakene er gyldne, men ikke brent.

God jul!

Advertisements

Trackbacks

  1. […] Jeg er ikke mye til baker, i den forstand at jeg baker sjeldent og velger helst trygge oppskrifter. Det er også utgangspunktet mitt når jeg skal lage julekaker. I år blir det to slag og det får holde. Det ene slaget går vi trolig tom før jul. De ble nemlig alt for gode! Det andre slaget er pepperkaker med seks ulike kryddere.  […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s