KISS – søte, bakte jalapeños

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Keep It Simple Stupid – for meg er det essensen av sunn og god mat.

I vår plantet jeg mine første jalapeñofrø som jeg hadde kjøpt på Solhatt.no uten å vite hvilken delikatesse dette virkelig er. Det vet jeg nå!

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Innendørs dyrking

Jalapeñoen har stått innendørs hele tiden med god lystilgang. Sesongen ute i kjøkkenhagen er over, men de siste jalapeñoene modnes fremdeles … på badet.

Den er veldig enkel å dyrke, skjønt det har tatt lang tid før den ble moden her hos meg. Som plante er den pen å se på og egner seg godt i et stuevindu. Du trenger altså kun et vindu for å dyrke jalapeño.

KISS – Keep It Simple Stupid

Å tro at du må kunne avanserte oppskrifter for å lage god mat er helt feil! Selvfølgelig kan avanserte retter være utrolig gode, men du kan også få en fantastisk matopplevelse med de enkleste teknikker så lenge du har en god råvare som utgangspunkt.

Når jeg lager mat liker jeg å “koke det ned” til få teknikker og ingredienser. Det fremhever råvarens egensmak. Ovnsbakte jalapeños kun krydret med rapsolje og maldonsalt er et godt eksempel på dette. Fantastisk godt!!! Utrolig søte og gode med en lite sterk snert.

Enkelt er sunt!

Å gjøre det enkelt mener jeg også gjør maten sunnere. Desto mer bearbeidet og utspedd den er, desto mer forringes næringsinnholdet fra den opprinnelige råvaren.

Chilifrukter er litt søtere enn paprika, men innholdet av karbohydrater (sukkerarter) er likevel lavt. Når jalapeño bakes kommer denne naturlige sødmen virkelig frem. Chilifrukter har mye av den samme næringsverdien som paprika og er blant annet en kilde til fiber og svært rik på vitamin C.

Når jalapeñoen spises som en hel siderett til maten så kan påvirke næringsinnholdet i hele måltidet, ved blant annet å øke inntaket av vitamin C og fiber. Det blir ikke de samme hvis du bare drysser en liten klype chilipulver i maten. Tørket chilipulver har nemlig svært lite vitamin C.

Les også Antioksidantmat – Ovnsbakt paprika

Oppskrift: Søt, ovnsbakt jalapeño

Du trenger følgende: 

  • ca. 1o stk hel, rød jalapeño
  • 2 ss rapsolje
  • En klype Maldon-salt

Slik gjør du: 

Ha jalapeñoen i en liten ildfast form. Ha over rapsolje og bland godt. Dryss over salt.

Bakes i ovnen på full effekt (250°C) til jalapeñoen har blitt skrukkete i mørkere i skallet. Den skal være helt myk og nærmest løsne fra stilken. Dette tar ca. 10-15 minutter

Server!

Tips: Dersom du vil gjøre den mildere, så snitter du den langs siden og tar ut frøene før du baker den.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s