Spis med sesongen – Gresskar- og svartkålsuppe

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Sesongsuppe og sesongvariasjon.

Jeg innser at jeg begynner å få er mer og mer sesongbasert kosthold. Dette skyldes i hovedsak at jeg har min lille kjøkkenhage med grønnsaker, men også at jeg kjøper mye økologisk mat som jeg opplever følger sesongen mer enn ikke-økologisk mat.

Jr. spurte her om dagen om han kunne få appelsin i matpakken. Jeg måtte desssverre skuffe ham med at han måtte nok vente til snøen faller og spurte om det er ok med tomat i matpakken. Ja, selvsagt – guttungen elsker tomater.

I huset har nå grønnkålen overtatt rollen som sjefsgrønnsak til middagen, i oktober var det spisskål,  i september var det brokkoli, i sommer salat. Kålroten og poteten ligger lagret. Rødkålen har jeg nylig høstet og mer grønnkål står fremdeles ute sammen med jordskokken . Noe mat er forvellet og frosset ned, tørket og jeg har så smått begynt å eksperimentere med fermentering (som mange andre er mye bedre på enn meg).

Å spise med sesongen byr på kreative matopplevelser og variasjon i kostholdet på et mer langsiktig plan. Eat Seasonably har laget en morsom online kalender som du kan ved å trykke på ulike grønnsaker og frukt finne ut når de er i sesong. Grønnkål har for eksempel sesong fra september til april og salat fra mai til august. Dette varierer jo selvsagt etter hvor du bor.

Dagens rett er i høy grad sesongbetont. Den er en sunn, vegetarisk høstsuppe med gresskar, svartkål, løk og nyplukkede poteter. I suppen brukte jeg også det siste jeg hadde av fersk kjørvel, samt en “isbit” kjørvel i rapsolje. Det var mitt første år med gresskar. Den kalde våren og tidligere frostnetter gav meg små gresskar, men de smakte godt likevel. Svartkålen er en variant av grønnkål og som smaker godt i supper selv om den minster den fine dypgrønne fargen sin.

Glad i suppe? Her er flere deilige suppeoppskrifter!

Oppskrift: Gresskar og svartkålsuppe

Du trenger følgende til 4 porsjoner: 

 • 1 rødløk, finhakket
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ss rapsolje
 • 2 små gresskar, i biter (ca. 5 dl biter)
 • 8 stilker svartkål, renset og strimlet
 • 2 poteter
 • 1,5 vann med 2 ss grønnsakskraft eller -buljong (du kan også bruke kraft fra dyr)
 • 2 laurbærblad
 • En bit parmesanskalk.
 • Kjørvel
 • Salt og pepper
 • Eplesider eddik
 • Parmesan

Slik gjør du: 

Stek løk og hvitløk i rapsolje til den blir blank. Ha i gresskar, svartkål, vann, kraft, laurbærblad og litt kjørvel. La suppen koke i en halv time til gresskarbitene er møre. Ha i en bit parmesan til kokingen for ekstra smak (ta den ut før servering).

Kok potetene separat og del den i biter som du har i suppen til sist.

Smak suppen til med salt, pepper og eddik. Serveres med revet parmesan.

PS. Dersom suppen ønskes mer fyldig kan du koke puy-linser med kraften. Den kan også tilsettes kokt ris, bønner og rømme.

Trackbacks

 1. […] (og en håndfull minisquash) som ble til squashpai og de små gresskarene brukte jeg til suppe. Hadde det blit en varm sesong burde jeg ha hatt en trillebår full av squash og gresskar. Får […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s