Klassisk grønnkålsuppe med 9-minutters egg og grønnkålchips

grønnkålsuppe2

En gammel oppskrift på grønnkålsuppe fikk seg en moderne vri med grønnkålchips og perfekte egg.

Jeg har laget mange retter med grønnkål i høst uten oppskrift, men da jeg skulle lage klassikeren grønnkålsuppe måtte jeg i min gamle Gyldendals Store Kokebok fra 1955. Nå skulle jeg følge boken tenkte jeg, men helt etter boken ble det likevel ikke. Slik går det når en har grønnkålchipsdilla og må toppe alt med – ja, nettopp grønnkål!

Suppen ble utrolig god og sammen med noen 9-minutters egg så ble dette også en mettende og næringsrik suppe. Enda har jeg mer grønnkål i åkeren som jeg skal koke suppe på og lage deilige retter av. Det er jammen godt å være sunn!

Her finner du flere grønnkåloppskrifter, f-eks. chips på pasta, smoothies, som varm salat, til krabbe og til kje, stekt til frokostomeletten.

Oppskrift: Klassisk grønnkålsuppe med 9-minutters egg og grønnkålchips

Du trenger følgende til en gryte med suppe: 

  • 3 ss smør eller rapsolje
  • 3 ss mel
  • 1,5 liter vann og avkok
  • 3 ss kalvekraft
  • 1 hel grønnkålkvast, dvs. ca. 18 grønnkålblader, renset
  • 1/2 ts støtt fennikel eller 1 ts frisk/tørket kjørvel
  • Salt og pepper til smak
  • 1 egg per porsjon
  • 3 stilker grønnkål til chips
  • Revet parmesan

Slik gjør du: 

Riv grønnkålen av stilken. Damp grønnkålen over en 1/2 vann i 15 minutter. Ta vare på avkoket. Kjør grønnkålen til puré i en blender med 1/2 liter vann.

Smelt smøret eller varm opp oljen. Tilsett mel og spe med avkoket. Ha i grønnkålpuréen, fennikel eller kjørvel og kraft. La suppen koke i 5-10 minutter. Spe på mer vann om den er for tykk. Blir suppen for tynn kan du ha i potetmel.

Smak til med salt og pepper.

Egg: Ha egg i en kasserolle. Kok opp vann i vannkoker og hell over eggene. Eggene skal småkoke i nøyaktig 09:00 minutter. Hell av vannet når tiden er ute og ha på kaldt vann slik at eggeplommen ikke stivner helt. Den skal nemlig være myk, men ikke flytende ved servering. Del egget i to når du serverer suppen.

Chips: Vask grønnkålen og rist godt av vannet. Riv kålen av stilken. Finhakk grønnkålen og legg den i en ildfast form. Risle over litt  rapsolje. La kålen «tørke» i stekeovnen mens du rører i den et par ganger i løpet av de neste 10 minuttene. Når den er helt sprø og tørr, er den ferdig.

Spis suppen med 9-minutters egg, toppet med grønnkålchips og et parmesandryss.

Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s