Fiskeboller med grønne urter

fiskekaker_urter2

Lag fiskeboller med mindre salt og mer fisk og deilige grønne urter.

Fisk er sunt og godt og inneholder i utgangspunktet lite salt (og 100  % fisk). Kjøper du derimot fiskeboller, fiskekaker, fiskepudding og lignende så er det både stor forskjell i mengde salt og fisk som vi ser i testene våre på bramat.no.

Faktisk kan noen fiskekaker være så salte at når du spiser én porsjon (200 gram) så har du allerede fått i det ditt maksimale saltinntaket for en dag, dvs. 1 teskje (5 gram). Til tross for at produktet forhåpentligvis inneholder mye fisk, så vil et høyt saltinnhold føre til at vinningen går opp i spinningen helsemessig. Bramat tester fiskekaker

 Se etter nøkkelhullet

Kjøper du fiskeprodukter, så er det nyttig å sjekke mengde fisk. Mye fisk betyr blant annet mer protein, omega-3 (det er også litt omega-3 i hvit fisk), vitamin B12, jod og selen. Altså mer næring!

Men mer fisk står nødvendigvis ikke i sammenheng med mindre salt. For å velge det beste produktet i butikken, så lønner det seg å se etter nøkkelhullsmerket fordi det stiller krav minst 50 % fisk, maks 1,5 gram salt pr. 100 gram produkt samt en maksgrense for tilsatt sukker og annet fett enn fiskefett. Eller les på etiketten selv!

Lag maten selv

Mat uten salt smaker som regel mindre, men det for være grenser for hvor salt maten trenger å være! Saltsmak handler om vaner. Du kan både venne deg til mye saltsmak og mindre saltsmak. En saltredusjon av kosten tar noen uker å bli vant til. Det betyr ikke at maten blir mindre smakfull, men at du venner deg til at den har andre smaker utover salt. Lager du fiskekakene og -bollene selv, så kan du erstatte noe av saltet med masse ferske grønne urter.

Mine fiskeboller for en bedre samvittighet

Når jeg selv skulle lage fiskeboller til middag brukte jeg helt vanlige urter som jeg hadde i kjøkkenhagen, nemlig økologisk gressløk, persille og oregano. Jeg brukte lite salt – 1 ts til hele oppskriften. Det tilsvarer 0,8 gram salt pr. 100 gram.

Jeg brukte også en fisk som kanskje ikke er så kjent her hjemme, men ganske vanlig i fiskeprodukter, stillehavslyr/Alaska Pollock. En torskefisk fra bærekraftig fiske med MSC-merket. Fiskebollene inneholder 70 % av denne fisken.

Fiskebollene ble friterte i rapsolje og lot fettet renne av etterpå. De smake knallgodt med en sterk saus og salat – og som en del at et komplett måltid med poteter og andre grønnsaker.

Oppskrift: Fiskeboller med grønne urter

Du trenger følgende til ca. 8 fiskeboller: 

  • 600 gram Alaskan Pollock, sei eller torsk, i store biter
  • 1 egg, kjøleskapskaldt
  • 3,5-4 dl helmelk eller fløte
  • 1 ts flaksalt eller havsalt
  • 1 ss gressløk, hakket
  • 1 ss persille, hakket
  • 1 ss oregano, hakket
  • Pepper
  • Fritysolje av raps

Slik gjør du: 

Dytt litt og litt fisk godt ned i blenderen og kjør kort hver porsjon i noen sekunder til en grov farse. Ovefør fisken til en bolle.

Pisk sammen fløte/melk og egg og rør den inn i fisken. Vend inn salt, urter og litt pepper.

Varm opp frityroljen. Den er varm nok når en liten matprøve freser opp med en gang.

Ha i 2-3 fiskeboller om gangen som du former med to spiseskjeer. La bollene steke til de får farge. Overfør bollene til en rist kledd med kjøkkenpapir og la dem renne av seg i noen minutter.

Tips: Fiskebollene kan også stekes som fiskekaker i smør på stekepanne. Lager du en større porsjon kan disse fryses ned til senere bruk. 

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s