Sjølgod squashpai

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Man skal ikke undervurdere smaken av god samvittighet.

Jeg har laget verdens beste pai med hjemmedyrket squash og urter. Jeg har aldri laget en så god pai før. En lekker pai som smakte helt fantastisk! Den var 100 % økologisk og det var ikke en smule igjen etter måltidet.

Jeg ble helt overveldet over denne matopplevelsen som begynte i åkeren og sluttet på middagsbordet. Men hadde den smakt like godt om jeg hadde kjøpt alle ingrediensene i dagligvaren? Hadde matopplevelsen blitt like sterk om jeg hadde kjøpt uøkologiske ingredienser til den? Neppe!

Årsaken til dette sitter ikke i ganen, men i hodet. Sjølgodheten er nemlig prikken på i-en i dette måltidet.

Matglede på et høyere nivå

Nylig leste jeg en sak på Munchies om at økologisk og fair trade mat kan lure deg til å tro at maten smaker bedre.

There’s nothing quite like biting into a rich bar of dark chocolate, produced organically, by workers who were treated fairly, right? Ethical foods just taste better. Or do they?

Ellers som en ekspeditor på Mermaid’s vingummi på Bornholm sa til meg etter at hun hadde forklart at godteriet var uten fargestoffer, konserveringsmidler og andre tilsettingsstoffer:

Når du vet det bare inneholder godt så smaker det jo også bedre!

Forskning viser at en matvare som er merket med ”fair trade” eller ”økologisk” smaker bedre enn de urettferdige motpartene, selv om merkingen til og med kan være falsk.

En stor Europeisk studie publisert i Appetite viser at dette kan skyldes både psykologiske og nervrologiske mekanismer, bl.a. aktivering av belønningssystemet i hjernen.

Det vi snakker om her er en følelse av moralsk tilfredsstillelse når vi kjøper, lager og spiser mat som som vi tror er mer etisk riktig. Dette øker også nytelsen. Det er altså en mulighet for at den moralske tilfredsstillelsen og smak er forbundet med hverandre på et såkalt nevralt aktiveringsnivå – altså at nerver aktiveres.

En forutsetning for dette er at denne type mat er viktig for deg. Hvis du ikke bryr deg om at maten er økologisk produsert eller at bonden får en rettferdig lønn, så smaker heller ikke maten noe bedre.

It is the experience of both tasting delicious food, along with feeling holier-than-thou while doing so, that acts as the grand reward.

Godt for deg, godt for produsenten

Og det er ikke bare du som ”tjener” på at maten er mer etisk riktig i form av smak og en bedre samvittighet. Produsenten tjener også på det i følge denne modellen som ble publisert i tidsskriftet Appetite:

Etisk mat → moralsk tilfredshet
→ forsterket smaksforventning og- erfaring
→ økt intensjon om å kjøpe/betalingsvillighet

Siden en gruppe av oss forbrukere ønsker rettferdige, lokalproduserte og økologiske produkter, er vi også villig til å betale ekstra for denne maten. Fordi – vi ønsker å bidra til gode, moralske formål, slik som bevaring av miljøet og hjelpe produsenter i fattigere land.

The moralilty-enhances tastiness of ethical food appears to act as a reinforcing mechanism that sustains consumers’ buying intentions and willingness to pay for ethical food, 

står det i studien som også ble omtalt på Foodnavigator.com.

Matglede i en ny dimensjon

Til tross for at økologisk eller rettferdig mat ikke beviselig er mer næringsrik, har en høyere kvalitet eller har fysisk bedre smak (her henviser vi til publisert forskning og ikke selvopplevd smaksforskjeller), kan denne type merking og matproduksjon likevel øke matgleden hos noen av oss forbrukere.

Og derfor nyter jeg min sjølgode squashpai.

Kilde: Bratanova B, Vauclair CM, Kervyn N, Schumann S, Wood R, Klein O. Savouring morality. Moral satisfaction renders food of ethical origin subjectively tastier. Appetite. 2015 Aug;91:137-49. doi: 10.1016/j.appet.2015.04.006. Epub 2015 Apr 9.

Oppskrift: Squashpai

Du treng følgende til en pai:

 • 3 dl sammalt speltmel, finmalt
 • 125 g kaldt smør, salt
 • 3 ss kaldt vann
 • Olivenolje til steking
 • 2 medium store squash, i 1 cm tykke skiver
 • 1 løk hakket
 • 2 ss hakket gressløk
 • 2 ss hakket persille
 • 2,5 dl revet ost
 • 3 egg
 • 2,5 dl helmelk eller fløte
 • salt og pepper

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200 grader.

I en bolle har du i mel og smuldrer i smøret. Ha i vannet og kna deigen raskt sammen. Trykk den ned i en paiform slik at den dekker jevnt bunn og kant.

Varm opp olivenolje på medium varmen i en stekepanne. Stek løken myk. Fordel den over paien. Stek squashskivene i stekepannen. Ca. 2-3 minutter på hver siden til de er lett møre. Fordel disse oppå løken.

Dryss over urter og ost.

Visp sammen egg og melk. Ha i litt salt og pepper. Og hell eggestanden over paien.

Stek paien på nederste rille i 30-45 minutter til eggestanden har stivnet og paien har fått en gylden farge.

Servers med salat!

Trackbacks

 1. […] Jeg har dyrket både kål og poteter helt selv! Økologiske. Potetene er av et gammelt slag fra genbanken. Dette er noen faktorer som gir meg en ekstra tilfredsstillelse, enn det å kjøpe maten. Jeg vet hvordan maten er laget. Jeg har jobbet med jorden, plantet grønnsakene, passet på dem og høstet dem. Dette vekker trolig belønningssystemet i hjernen og påvirker min egen smaksopplevelse. […]

  Like

 2. […] Jeg vil ikke påstå at dette sunn mat, julekakene er fremdeles en kilde til tilsatt sukker. Men akkurat disse julekakene spiser jeg med litt bedre samvittighet – på mange måter. […]

  Like

 3. […] som også kom seint i gang. Det ble med to gode squash (og en håndfull minisquash) som ble til squashpai og de små gresskarene brukte jeg til suppe. Hadde det blit en varm sesong burde jeg ha hatt en […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s