Nyt brokkolisesongen – Brokkolisuppe med chili og hvitløk

Brokkolisuppe med brokkoliblomster. Foto: Lise von Krogh.

Brokkolisuppe med brokkoliblomster. Foto: Lise von Krogh.

Brokkolisesongen var en suksess og det ble det suppe av!

I år vokste brokkolien vokser fortere enn hva vi klarte å spise – så fort at jeg måtte bestille meg ny fryser slik at jeg fikk tatt vare på all den gode maten. Brokkoli er grønnsak som er lett å dyrke og herved et fast innslag i kjøkkenhagen min.

Her forleden lagde jeg brokkolisuppe av et gigantisk brokkolihode smaksatt med chili og hvitløk. En klassiker med snert. Liker du den ikke sterk, så kan du bytte ut chilien med litt muskat.

Jeg brukte også brokkolihodene i kjøkkenhagen som hadde begynt å blomstre. Noen av de delikate gule blomstene ble til dekorativ suppegarnityr. Brokkolien ble dampkokt for å best bevare næringsstoffene.

Flere retter med brokkoli

Den sunne brokkolien

Brokkoli er en av de grønnsakene som folk flest forbinder med noe av det sunneste som kan spises til tross for at det er andre grønnsaker og kålsorter som er mer næringstette, f.eks. grønnkål. Fordelen med brokkoli er at de fleste liker denne og den er lett å tilberede og dermed noe du lettere spiser ofte av. Dermed er brokkoli viktigere for helsen for folk flest enn grønnkål.

Spis hele grønnsaken

Spiser du to buketter (småstilker) med kokt brokkoli så har du allerede fått i deg 1/3 av dagsbehovet for vitamin C. Ingen grunn til å ta C-vitaminer altså. Spis heller brokkoli og gjerne mer enn to små buketter. Vitamin C finner du i hodet/bukettene, i stilken og til og med i bladene. Jeg bruker bladene i matlaging. Jeg strimler dem og steker dem, f.eks i en wok og du kan også ha dem i suppe. Fordelen med å dyrke økologisk er at bladene aldri har blitt sprøytet. Det eneste jeg ikke bruker er det harde skallet rundt stilken.

Brokkoli inneholder også noen stoffer vi kaller glukosinolater som er knyttet til lavere risiko for kreft i tykk- og ende tarm. Spiser du kålplanter slik som brokkoli så er dette forbundet med lavere kreftrisiko – dvs. om dette inngår i det vanlige kostholdet. Glukosinolatene stoffene finner vi også i hele planten.

Jo større brokkolien er, jo mer moden den er  og jo høyere konsentrasjon av vitamin C og glukosinolater har den. Spis mer brokkoli!

Kilde: Omary, M. B.; Brovelli, E. A.; Pusateri, D. J.; David, P.; Rushing, J. W.; Fonseca, J. M., 2003: Sulforaphane potential and vitamin C concentration in developing heads and leaves of broccoli (Brassica oleracea var. italica). Journal of Food Quality 26(6): 523-530.

Oppskrift: Brokkolisuppe med chili og hvitløk

Du trenger følgende:

  • 1,25 kg brokkoli, med stengel
  • 2 ss rapsolje
  • 1 rødløk, hakket
  • 5 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 tørket chili, hel
  • 3 dl fløte
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Del bukettene fra stengelen. Skrell stengelen og kutt den i biter. Dampkok stengelbitene. Når den er nesten mør har du resten brokkolibukettene og dampkoker til alt er mørt. Ta vare på vannet som er igjen i kjelen.

Varm opp rapsolje i en liten stekepanne eller kasserolle. Ha i hvitløk, løk og chili. Stek under omrøring til løken er mør. Ha i litt av kokevannet og kok opp i 5 minutter. Ta ut chilien.

Ha kokt brokkoli, løk, og 2 dl kokevann i en blender og kjør til alt er glatt. Spe med mer kokevann om nødvendig. Overfør puréen til en kasserolle og ha i fløten. Smak til med salt og pepper. Spe med mer kokevann/vann om suppen er for tykk. Dersom du vil ha den sterkere så hakker du chilien og kjører den i blenderen sammen med litt suppe og blander alt i kasserollen.

Smaker godt med ristet brød med smør.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s