Følelsen av sunnhet

Foto: John Harald Knutsson.

Foto: John Harald Knutsson.

Det lønner seg å spise sunt!

Å spise sine egne grønnsaker er den ultimate følelsen av sunnhet. Bak hver brokkolibukett, grønnkålkvast, kålrabiknoll og salathode ligger utrolig mye arbeid. Et arbeid som starter før snøen forsvinner. Såing av frø, bearbeiding av jorden, planting, gjødsling og luking. Bearbeidingen av jorden er hardt kroppsarbeid og knallbra trening, mens planting og luking er mer psykologisk terapi. Nå kan jeg med glede høste de fineste grønnsaker. En fantastisk belønning for alt arbeidet.

I år som de to forrige sesongene 2013 og 2014 så har ikke alt vært like vellykket. Rødbetene gikk i dass i år også, løken har fått for lite gjødsel, tomatene er pingler, maisen og bønnene trenger mer varme, gulrøttene ble kvelt av ugresset fordi det var så kaldt i mai og hodekålen rekker nok ikke å bli ferdig til vinteren.

På den positive siden kan jeg høste flere forskjellige salatsorter, persille, oregano, timian, mynte, kålrabi og grønnkål, brokkoli, savoykål og sukkererter. Snart blir det squash, gresskar, poteter, blomkål, spisskål, skorsonnerot, jordskokk, vinterreddik, spinat, jalapño og asiasalat på tallerkenen. Jeg lærer av mine knall og fall – håper jeg.

Om innsatsen har lønnet seg, er ikke godt å si. Det kommer jo helt an på hvordan man regner på det. Jeg har brukt penger på frø og småplanter, beskyttende duk og litt gjødsel. Og jeg har brukt mangfoldige timer på åkerflekken, timer jeg kunne anvendt på andre måter.

På den andre siden er ubyttet smakfullt og sunt uten transportkostnader og sprøytemidler samt at jeg har fått fysisk og mental trening. En av grunnene til at jeg velger å dyrke økologisk er førevarprinsippet. Grønnsakene har samme næringsverdi som “konvensjonelt dyrkede” grønnsaker, men uten noe som potensielt kan være negativt for helsen – men som vi ikke har tiltrekkelig med vitenskapelig dokumentasjon til å bevise i dag. Ved å velge økologisk i velger jeg kun det gode i grønnsaken. Økologisk er mest best!

Spør du meg, så sier jeg at jeg har gått i pluss!

Comments

 1. Tøfft språk! Fristande foto! Sjøl dyrker eg 1 da og høster så mykje at eg må kjøre bygda rondt og deile ut. Økologisk, nei dessverre, eg nytter kunstgjødsel. Marken trivs ikkje og det e det vel ein grunn te….

  Like

  • Åse Hagen says:

   Jeg har en liten, men intensiv kjøkkenhage hvor gressplen er byttet ut med bærbusker, poteter, gresskar, og div. grønnsaker. Jeg roterer så godt jeg kan. Jeg bruker noe kunstgjødsel, men legger også på godt med gressglipp (fra naboen) og noe kumøkk. Meitemark finner jeg hvor jeg enn graver!
   Siden jeg ikke sprøyter, så har jeg vært en god “oppdretter” av kållarver i år. Får prøve med mer tagetis i mellom plantene til neste år…. Moro er det uansett!

   Like

Trackbacks

 1. […] Jeg famler og prøver meg frem. En ting jeg i allefall må lære mer om er gjødsling. Men en ny sesong blir det og jeg lærer og erfarer hele tiden. Følelsen av sunnhet […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s