Litt sunnere kake – Plomme-clafoutis

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Mer frukt og bær og andre små knep kan gjøre kaken litt sunnere og minst like god.

Dette er kanskje den beste kaken jeg har laget. Den forsvant i en feil. Jeg tok utgangspunkt i en faktisk oppskrift og justerte den litt slik at den ble litt mer næringsrik.

Men – det finnes grenser for hvor sunn en kake kan bli. En kake skal være saftig, søt og god. Likevel kan du trikse litt for å få den litt mindre usunn. Disse tipsene fungere helst på enkle kaker, f.eks sjokoladekake, eplekake, boller, vafler og annet bakverk som er lett å lage og hvor nøyaktigheten på målene ikke er hårfine.

Tips til sunne endringer:

  • Redusert på andel siktet hvetemel med finmalt hvetemel, f.eks. Fibramel eller fin sammalt spelt. Dette øker innholdet av fiber, jern og B-vitaminer i baksten.
  • I bakverk som ikke heves eller som heves med bakepulver, kan du redusere andel siktet hvetemel med byggmel (husk å velg byggmelet med mest fiber) eller havremel. Dette øker innholdet av fiber, jern og B-vitaminer i baksten. I bygg og havre finner du det kolesterolsenkende fiberet betaglukan.
  • Bruk litt mindre sukker. Bakverket blir litt mindre søtt og litt sunnere
  • Bruk usaltet smør i stedet for saltet smør. Vi får i oss nok salt fra før av.
  • Erstatt vaniljesukker med ekte vaniljestang. Vaniljesukker er også sukker. Bytter du det ut med vaniljestang reduseres også andel sukker, men ikke smaken.
  • Ha i eller øk andelen frukt og bær. Lager du eplekake, har du i mer epler. Lager du boller, putter du i eple– eller rabarbrabiter, i pannekakene kan du ha i spinat eller brennesle osv. Ved å øke mengden frukt og bær øker også kakens innhold av vitamin C, kalium, fiber, antioksidanter og den blir rikere på smak. Du kan også droppe sukker i bakverk og bruke tørket eller fersk frukt i stedet for. Det kommer helt an på hva du baker.

Oppskrift: Plomme-clafoutis

Oppskriften er inspirert etter denne oppskriften Cherry Clafoutis.

Du trenger følgende: 

  • 500 g plommer, fjern helst steinen, men hele plommer fungerer også
  • 3 ss sukker, knust i morter
  • Smør og sukker til formen

Til røren

  • 2 ss usaltet smør
  • 2 økologiske egg
  • 2 ss sukker, knust i morter
  • 1 frøene av 1 vaniljestang
  • 1,25 dl melk, f.eks. helmelk eller økologisk lettmelk
  • 1 ss byggmel
  • 1 klype salt

Slik gjør du: 

Ha plommene i en skål og dryss over sukker. La skålen stå i et par timer. Sukkeret vil mykgjøre skallet på plommene.

Varm ovnen til 180 grader.

Smør en paiform eller ildfast form med smør som du drysser med sukker. Rist godt slik at alt blir dekket og hell av overflødig sukker.

Lag nøttesmør, beurre noisette, ved å brune smøret i en smørsmelter eller tykkbunnet kasserolle. Når det har fått en gyldenbrun, nøtteaktig farge fjerner du smøret fra stekeplaten og setter det tilside. Pisk godt sammen egg, sukker og vaniljefrø. Ha i mel og salt og pisk til alle klumper er fjernet. Langsomt heller du du i melk og nøttesmør mens du pisker.

Hell røren i den ildfaste formen. Fordel plommene i formen. Bakes 30-40 minutter til røren er gylden. La den få avkjøle seg et par minutter før servering. Et lite melisdryss gjør seg.

Smaker godt med vaniljekesam eller pisket krem – avhengig av hvor sunn du egentlig har lyst å være.

Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s