Kålrabi kan bidra til å forebygge sykdom, særlig om du tilbereder den optimalt.
Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.
I år har jeg plantet to slag kålrabi, eller kålrot som den også heter, en med rødt skall og en med gult skall. Fersk kålrabi er utrolig godt – særlig med en dipp. Jeg venter ikke til jul med å spise kålrabi. Jeg spiser den nå, når den er på sitt beste! Jeg bruker den som regel i stedet for potet til middag, vanligvis som dampkokt i terninger eller som mos. Kålrabi er et must i lapskaus og passer godt i supper og gryter. Ovnsbakt kålrabi er også godt. Flere oppskrifter med kålrabi.
I Bergen hvor jeg vokste opp kaller vi denne knollen for “kålrabi”. Her på østlandet kaller man den “kålrot”. Hvilket navn som er mest foretrukne vet jeg ikke, men forvirringen blir ikke bedre med at også knutkål går under navnet “kålrabi”. Kjært barn har mange navn. Uansett, i denne saken så snakker vi altså om Brassica napus rapifera.
Når du damper grønnsaker, særlig de du har kuttet opp i biter så vil du kunne tape næringsstoffer til kokevannet. Dersom du damper grønnsakene så er tapet betydelig lavere. Vitamin C, folat og andre B-vitaminer tapes lett til kokevannet, men det betyr ikke alt at forsvinner. Men opp mot halvparten av vitamin C kan forsvinne ved koking, noe av dette skyldes også at vitamin C ødelegges under koking. Ved damping bevares vitamin C og andre næringsstoffer bedre.
Grønnsaker kan forebygge koronar hjertesykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk, metabolsk syndrom og kreft i munn, svelg, strupehode, spiserør og magesekk*. Fordi kålrabi er en fin kilde til fiber, vitamin C og folat, kan den også bidra til å forebygge kreft i tykk- og endetarm, bukspyttkjertel og spiserør samt hjerte- og karsykdom og diabetes. Kålrabi inneholder halvparten så mye karbohydrater og dobbelt så mye fiber som poteten. Kålrabi har lav energitetthet og kan derfor inngå i et kosthold som virker forebyggende mot overvekt og fedme.
Så damper du kålrabien i stedet for å koke i vann så henter du ut det beste av knollen. Når kålrabien er kokt er det lettere å spise mye av den enn i rå tilstand, spesielt for barn. Kålrabi er rett og slett bra for deg!
Kilder:
- Nugrahedi PY, Verkerk R, Widianarko B, Dekker M. A mechanistic perspective on process-induced changes in glucosinolate content in Brassica vegetables: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(6):823-38. doi: 10.1080/10408398.2012.688076.
- Nugrahedi PY, Hantoro I, Verkerk R, Dekker M, Steenbekkers B. Practices and health perception of preparation of Brassica vegetables: translating survey data to technological and nutritional implications.Int J Food Sci Nutr. 2015 Jul 14:1-9.
- Kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.
- Matvaretabellen.no
- Kostholdsplanleggeren.no
Les mer om kålrabi: Kålrotbiff anno 1940
Oppskrift: Dampet kålrabi / Kålrot
Du trenger følgende til 4 porsjoner:
- 1 kålrabi, skjært i terninger
- 1 dæsj rapsolje
- 2-3 ss fersk persille, finhakket
- 1 klype flaksalt
Slik gjør du:
Damp kålrabien til den er gjennomkokt. La den stå å “tørke” litt etterpå slik at den ikke blir for fuktig. Hell over litt rapsolje og bland forsiktig. Dryss over persille og salt.
Serveres varm!
hei, jeg spiser nok mat som inneholder folat. vet du om noen matvarer, frukt og grønt som inneholder lite folat eller ikke i det hele tatt, men som inneholder mye jern? vil ikke spise spinat f.eks. fordi det inneholder svært mye folat.
LikeLike
Mange kvinner klarer ikke å få i seg nok folat, så at du klarer det er strålende. Du trenger ikke å være redd for å få for mye folat igjennom kosten. Vitaminet er ikke toksisk og kroppen kvitter seg med ev. overskudd uansett. Men hvis du vil finne frukt og grønt med lavt innhold, så må du sjekke her: http://matvaretabellen.no/poteter-groennsaker-frukt-og-baer-g6
LikeLike
Kålrabi er faktisk noe annet, det du har tatt bilde av er kålrot. Kålrabi får vi vel omtrent ikke tak i i Norge – jeg ser det hvertfall aldri i butikken.
https://no.wikipedia.org/wiki/Knutek%C3%A5l
LikeLike
Kålrabi brukes både om kålrot og knutekål. I Bergen der jeg vokste opp, så sier vi kålrabi om denne knollen. I saken bruker jeg begge navn, men jeg tenkte faktisk å oppdatere litt med å si litt om navneforvirringen. Se også her: http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/kalrot-kalrabi/
LikeLike
Og hvis man avkjøler kålrabi til under 25 grader, dannes det trolig resistent stivelse, noe som ikke fordøyes og derfor ikke gir kalorier. Og som kan forbedre tarmflora. Dette skjer med poteter og flere andre stivelsesrike matvarer
LikeLike
stemmer det. Jeg vet ikke hvor mange prosent av stivelsen som som blir rs under retrogradering. I utgangspunktet har jo kålrabi under halvparten så mye stivelse som potet og derfor vil den nok inneholde tilsvarende mindre rs.
LikeLike
Det stemmer!
LikeLike
Reblogged this on Optimalt kosthold and commented:
Nå er det på tide å fråtse i kålrabi!
LikeLike